Blijkt uit onderzoek

'Mestregels werken fraude in de hand'

17 Januari 2018 - Bart-Jan van Zandwijk - 12 reacties

De strenge en complexe mestregels werken fraude met mest in de hand. Dat concluderen de auteurs van het rapport 'Mestfraude onder de loep', dat deze week gepubliceerd is in de Staatscourant. 

De onderzoekers Piet Blauw en Marco Korff constateren dat de bestaande mestregelgeving enorm complex is en dat een verdere toename van de regelgeving eerder handhaving bemoeilijkt dan verbetert. De auteurs schrijven: "Uit de gesprekken die wij hebben gevoerd, komt naar voren dat er bij een gedeelte van de sector door verschillende agrarische ondernemers, intermediairs, adviseurs en mestverwerkers gezamenlijkheid wordt gefraudeerd. De aanpak van deze fraude is voor de sector weinig zichtbaar en het is noodzakelijk om deze gezamenlijk te doorbreken."

Extra regelgeving moet mestfraude bemoeilijken

Frauderisico
De onderzoekers concluderen verder dat het frauderisico toeneemt door de lage prijzen in de varkenssector en de hoge ophaalbijdragen die veehouders betalen om van hun mest af te komen, de strengere gebruiksnormen in de akkerbouw, de mestverwerkingsplicht en de opkomst van (mobiele) mestscheiders.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil fraude verminderen. De extra regelgeving moet mestfraude juist bemoeilijken. Het ministerie van LNV wist al langer van het rapport over mestfraude. Het rapport dateert uit mei 2016, maar is alsnog gepubliceerd medio januari 2018 in de Staatscourant.

Mede op basis van deze adviezen heeft de sector nu een plan van aanpak opgesteld; op het verzoek van Carola Schouten. De sector werkt momenteel aan een keurmerk voor de gehele mestketen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
hans 17 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877231/mestregels-werken-fraude-in-de-hand][/url]
Mest fraude, iedereen wist het, maar bijna geen controles en dus bijna geen pakkans. Waarom?? Omdat men het zo goed voor heeft met die boeren die het toch al zo moeilijk hebben? De lage prijzen in de varkenssector en de hoge ophaalbijdragen die veehouders betalen om van hun mest af te komen, de strengere gebruiksnormen in de akkerbouw, de mestverwerkingsplicht, o o wat zielig. Of toch niet? Nee, want wie zit het meeste met de mest in de maag? De grote groeiers, koeien, varkens en kippen. De voorbeeldbedrijven, de bedrijven die "klaar zijn voor de toekomst". Maar met strenge handhaving was er dus voor die bedrijven helemaal geen toekomst. En zou dan ook de bankensector in gevaar komen. En die heeft in den Haag, net zoals Shell en Unilever blijkens de dividentsoap, een grote inbreng. Mest, een complexe materie, of toch gewoon een complot?
mark 17 Januari 2018
mest is geen probleem dat word gemaakt door de regels. als de norm verhoogd word tot wat de plant nodig heeft is er geen enkel overschot en is alles opgelost en met de juiste middelen/machines op het land gebracht is er zelfs niks meer uitspoeling. de boeren worden behandeld als criminelen bah bah
eureka 17 Januari 2018
Gewoon de regels afschaffen, dan is er ook geen fraude meer.
hans 17 Januari 2018
Gewoon de regels afschaffen ,dan heb je ook geen nederlanders meer.
Piet s 18 Januari 2018
Daar is europa voor
Pater 18 Januari 2018
Bij ons gaan de grote fraudeurs gewoon door .Een loonwerker en enkele grote varkens en koeien boeren geven nergens niks om .Het grote geld lonkt naar fraude . Deze loonwerker heeft de laste jaren zeker 100 ha land bij gekocht. Dit doet hij niet van hard werken maar dit verdiend hij met frauderen. De varkens en enkele koeien bedrijven hebben maar de helft van de mestkosten van iemand die zich wel gedraagt . Deze bedrijven berijden dus ook groot uit (met medeweten van de Rabo)
Sjef O 18 Januari 2018
Normale gebruiksnormen en er is absoluut geen mest overschot meer, we weten allemaal hoeveel nutriënten er jaarlijks van van het land gehaald wordt,breng die hoeveelheid terug op het land plus een onderhouds bemesting en alles is opgelost, DE GROND BLIJFT IN CONDITIE,GOEIE OPBRENGSTEN, MINDER OF GEEN AFZETKOSTEN,WEINIG OF GEEN FRAUDE, een nadeel karrenvrachten ambtenaren over waar we niks mee kunnen
Laten we eerlijk zijn wat er momenteel gebeurt in de sector,is onrechtvaardig een massale hetze kweken door gemeente,provincie,waterschap en landelijke overheid is niet vol te houden.
schoenmakers1 18 Januari 2018
een ambtenaar kan beter in de ww zitten als aan het werk zijn, hij doet dan ook niet veel, maar alles wat hij wel doet heb je enkel last van
schoenmakers1 18 Januari 2018
de waarheid is voor een gestudeerde niet belangrijk, hij gaat enkel er van uit wat hem ingegeven is, net een computer, totaal geen verstand
hans 18 Januari 2018
En schoenmakers1, dan niet zeuren wanneer je toeslagrechtjes te laat, of helemaal niet meer op je rc verschijnen.
schoenmakers1 18 Januari 2018
hans, de toeslagrechten zijn een gevolg van de gedeeltelijke compensatie van de gedaalde prijzen, maar dat zal jij wel niet willen snappen
hans 18 Januari 2018
Ambtenarenregeltjes???
A. M. B. Tenaar 19 Januari 2018
Schoenmakers, toeslagrechten zijn subsidies voor bijstandstrekkers. Dat snap jij ook nog wel.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Mest

Nieuwe boerencoöperatie daagt mestregelgeving uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden