De meningen over kunstmest zijn sterk verdeeld. Zo keerde A-ware zich recent tegen het gebruik van kunstmest in de melkveehouderij. Hoe kijkt Marc van Doorn, voorzitter van Meststoffen Nederland, aan tegen de kwestie?
Zuivelaar A-ware en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) laten anti-kunstmestgeluiden horen en zijn van mening dat de melkveehouderij zonder kunstmest kan. Heeft kunstmest nog een toekomst in die sector?
"Absoluut, Meststoffen Nederland staat voor duurzame bemesting. In onze visie daarover is de basis dierlijke mest, aangevuld met kunstmest. Dit om de juiste voedingsstoffen op het juiste moment bij het gewas te brengen. Kunstmest is, in tegenstelling tot de negatieve geluiden van A-Ware en de NMV, slechts een zeer klein onderdeel van de broeikasgasemissies van de melkveehouderij (ongeveer 3%). Bovendien levert de meest gebruikte kunstmest (KAS) verwaarloosbare ammoniakemissies, ten opzichte van koemest. Dus krijg je door het gebruik van kunstmest, naast een basisbemesting met dierlijke mest, nog steeds de beste balans."
Past kunstmest in een circulaire landbouw?
"Ja. Als je de cirkel groot genoeg maakt, leveren we kunstmest aan de akkerbouwer en die levert zijn producten aan een veevoerbedrijf. Vervolgens levert die aan het melkveebedrijf, waar het product omgezet wordt in melk en mest. Van mest maak je biogas in een vergister, waarvan je weer kunstmest kunt maken. Volgens het CBS (2015) is de voornaamste externe bron van stikstof geïmporteerd krachtvoer. Dat is geproduceerd met kunstmest van buiten Nederland. Kunstmest is voor het grootste deel de bron voor de nutriënten die ons melkvee verwerkt, hetzij in of buiten Nederland. Zonder kunstmest geen voer, en dus ook geen circulaire landbouw."
Hoe ziet de toekomst van kunstmest zonder gas eruit?
"Momenteel is het economisch gezien het meest rendabel om kunstmest op basis van gas te produceren, ook in Nederland; alternatieven zijn mogelijk op basis van (groene) elektriciteit. Echter, dit is vooralsnog maar liefst 3 keer zo duur. Ook hebben we niet genoeg stroom en kabels om deze omschakeling te maken. Verder is het belangrijk om te weten dat bijna alle kunstmest in Nederland op basis van geïmporteerd gas wordt gemaakt, dus niet op basis van gas uit Groningen."
Hoe realistisch is een wereld zonder kunstmest?
"Volledig onrealistisch; kunstmest voedt het leven in de wereld. Zonder kunstmest kunnen er 50% minder mensen en dieren bestaan, ten opzichte van nu. De verwachting is echter dat de wereldbevolking nog groeit met enkele miljarden mensen. Daarom staat Meststoffen Nederland voor het duurzaam voeden van leven."
Hoe zal de prijsvorming van kunstmest in de toekomst zijn, als de gasprijzen stijgen?
"Gas is de belangrijkste kostenpost voor met name stikstofmeststoffen; hogere gasprijzen geven dus een opwaartse druk voor de kunstmestprijzen. Aangezien we nauwelijks gas uit Groningen gebruiken, ben ik een groot voorstander van het ontkoppelen van de importgasprijs en de gasprijs in Groningen. Zo zou de overheid door het gas uit Groningen duurder te maken de omschakeling kunnen bevorderen en het probleem van de reducties in Groningen sneller kunnen oplossen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10878040/kunstmest-onmisbaar-in-melkveehouderij][/url]