Inside: Mestmarkt

Kunnen hogere mestprijzen het aanbod wegwerken?

29 Maart 2018

Een laat voorjaar laat zijn sporen achter in het mestlandschap. Waar gehoopt werd op een gemiddeld voorjaar en een vlotte afzet van mest, lijkt de praktijk het tegenovergestelde uit te wijzen. Daardoor stapelen de knelpunten zich op. Welke gevolgen heeft dat voor de ophaalbijdragen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle hoop op een gemiddeld voorjaar is inmiddels gevlogen; zeker nu de regen een spaak in het wiel steekt. In veel gebieden is deze week nauwelijks mest uitgereden, omdat de percelen simpelweg te nat zijn.

Varkenshouders worden niet bediend
Varkenshouders die hadden gerekend op een vlotte afname in het voorjaar, en daardoor de laatste tijd zo weinig mogelijk mest hebben aangeboden, worden niet bediend. Een direct gevolg daarvan is dat de ophaalbijdragen voorlopig nog niet zakken en eerder de neiging hebben om te stijgen. Echter, hogere ophaalbijdragen dragen niet bij aan meer afzet. Droog weer zal dat wel doen, maar dan moet dat niet te lang op zich laten wachten.

Voorrang gaat naar eigen mestsilo's

Varkenshouders bij wie de mestputten hun maximale capaciteit hebben bereikt (met name in het zuiden van Nederland), steken veel tijd in het shoppen naar een intermediair die bereid is om de mest op te halen. Echter, daar is het achter in de rij aansluiten, omdat voorrang wordt gegeven aan eerder gemaakte afspraken en eigen mestsilo’s. De inschatting is dat 10% tot 15% van de vleesvarkensdrijfmest zal blijven zitten en dit voorjaar dus niet wegkomt.

Aanbod rundveedrijfmest beperkter
Het aanbod van rundveedrijfmest is door de krimp van de veestapel beperkter dan afgelopen voorjaar het geval was. Zeker bij die veehouders die beschikken over derogatie. Hoewel de belangstelling vanuit de akkerbouw voor rundveedrijfmest groot is, spreken de hogere toe te betalen bedragen van de vleesvarkensdrijfmest ook aan.

Nu het uitrijden zich ophoopt, komt (als het weer omslaat) naar verwachting alle vraag straks in 1 keer los. Of dat gevolgen heeft voor de hoeveelheid uit te rijden mest, zal onder andere afhangen van de ontwikkeling van de tarwepercelen. Tot nu toe heeft het koude voorjaar de groei van de tarwepercelen weten af te remmen, wat een pluspunt zou kunnen zijn.

Afzet van kippenmest
De afzet van kippenmest blijft last houden van de nieuwe Duitse regelgeving. In de praktijk wordt voorrang gegeven aan kippenmest van Duitse bedrijven, waardoor het volume Nederlandse kippenmest fors is gekrompen. Alternatieve afzet naar bijvoorbeeld BMC in Moerdijk is er niet, omdat deze aan zijn maximale capaciteit zit.

Op andere afzetmogelijkheden wordt volop gebroed, maar die hebben nog geen concreet resultaat opgeleverd. Het is niet ondenkbaar dat minder export van kippenmest gevolgen zal hebben voor beschikbaarheid van vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s).De gemiddelde ophaalbijdragen van vleesvarkensdrijfmest over de jaren heen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden