Inside: Mestmarkt

Mestmarkt zit met de handen in het haar

9 Mei 2018

De nood in de mestmarkt is zo hoog, dat de sector met de handen in het haar zit. De grootste pijn wordt geleden in het zuiden van het land, waar de mestputten niet leeg dreigen te komen en intermediairs werk hebben om alle lopende afspraken geplaatst te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zwartst denkbare scenario dreigt uit te komen voor de mestmarkt. De nasleep van het natte voorjaar laat diepe sporen na. Waar veel graanpercelen eerst te nat waren, gaat de ontwikkeling van de gewassen nu zo hard dat deze te lang zijn om nog te kunnen worden bemest. Bovendien zorgt een langer gewas voor een minder goede droging van de bodem, waardoor veel mestruimte verloren gaat.

Dit heeft tot gevolg dat het puzzelen is om te kijken waar nog mest uitgereden kan worden en waar niet. Intermediairs maken duidelijk dat het nakomen van lopende afspraken prioriteit heeft en dat er geen tijd is voor het laden van vrije mest. Daardoor hoopt de mest zich bij de varkenshouders, vooral bij degenen die in het zuiden van het land wonen, op en die zijn ten einde raad.

Strenge handhaving speelt zeker een rol

Schouten op de hoogte brengen
De nood is inmiddels zo hoog dat een aantal organisaties landbouwminister Carola Schouten schriftelijk op de hoogte gaat brengen van de huidige situatie (middels een plan van aanpak). Hoewel het weer een belangrijke rol heeft gespeeld, heeft ook de strengere handhaving op vergunningen van bewerkers en verwerkers invloed. Het maakt duidelijk dat Nederland B.V., voordat de mestfraude aan het licht kwam, bij lange na niet berekend was op het toepassen van alle regels die er in mestland golden.

Als de politiek de ogen sluit voor de problematiek, dan werkt het nieuwe fraude in de hand, zo valt te beluisteren. De sector verwacht dat de minister een actieve rol aanneemt om zodoende de huidige problematiek aan te pakken. Daarbij moet 1 van oplossingen worden gevonden in de mestruimte die akkerbouwers toebedeeld krijgen. Met de huidige opbrengsten wordt meer fosfaat afgevoerd dan mag worden aangewend. Daardoor mergelen akkerbouwers de grond uit, in plaats van dat zij deze in conditie kunnen houden.

Politiek moet zich meewerkend opstellen
Om meer bewerking en verwerking van mest mogelijk te maken, dient de politiek (plaatselijk en provinciaal) zich meewerkend op te stellen. Veel initiatieven komen nu niet van de grond, mede door politieke tegenwerking. In de praktijk moet het opleggen van biggen worden uitgesteld, omdat de mestputten vol zitten. En dat kan, zo menen insiders, niet de bedoeling zijn.

De ophaalbijdragen van vleesvarkensdrijfmest stijgen deze week licht. Omdat er deze en volgende week nog mest wordt uitgereden (als het weer het toelaat), lijkt dat de stijging af te remmen. Echter, een verhoging van de ophaalbijdragen lijkt een kwestie van tijd, zo geven insiders aan. Dit zal overigens voor de korte termijn maar beperkt bijdragen aan een structurele oplossing van de Nederlandse mestproblematiek.De gemiddelde ophaalbijdragen voor vleesvarkensdrijfsmest in Nederland.

Bekijk hier alle ophaalbijdragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden