Inside Mest

Interesse in VVO's begint nu al te komen

7 Juni 2018 - Wouter Baan

De handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO's) is de laatste weken behoorlijk in beweging gekomen. De reden hiervan is het feit dat de mestafzetcijfers flink tegenvallen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat de mestafzet in het eerste kwartaal van dit jaar behoorlijk achterligt, vergeleken met eerdere jaren. Het slechte uitrijdweer en de strengere wet- en regelgeving voor export naar Duitsland zijn hier de reden van.

Daarbij is er in Nederland behoorlijk wat verwerkingscapaciteit (in Noord-Brabant en Limburg) uitgevallen. Dit als gevolg van de recente aangescherpte regelgeving en het strengere controlebeleid door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Volle mestputten
Per saldo is er in het eerste kwartaal 509.992 ton (15.087 vrachten) minder varkensmest vervoerd, oftewel een daling van 19% (vergeleken met 2017). Voor rundveedrijfmest gaat het om een daling van 496.260 ton (14.603 vrachten), wat neerkomt op een krimp van 22%. Ook in het tweede kwartaal loopt de mestafzet tegen problemen aan, waardoor de achterstand op de mestmarkt aanhoudt en de putten vol blijven.

De teruggelopen mestexport, in combinatie met minder verwerkingscapaciteit, maakt dat VVO’s dit jaar waarschijnlijk schaars(er) worden. Eens te meer omdat de varkensstapel afgelopen december aanzienlijk is toegenomen, met een stijgende mestproductie in het verlengde daarvan. De aanbieders van VVO’s kennen de situatie en houden zodoende hun aanbod op zak. Een medewerker van Mestverwerker.nu laat weten dat het inkopen van VVO’s momenteel lastig is.

Prijzen stijgen
Ondertussen dringt de ontstane situatie steeds meer door in de hoofden van de veehouders. Het gevolg is dat de vraag naar VVO’s toeneemt. Door de groeiende wig tussen vraag en aanbod stijgt de DCA-notering voor VVO’s deze week daarom met €0,03 tot €1,70 per kilo fosfaat. Verdere prijsstijgingen liggen in het verschiet.

Wanneer VVO's tot minimaal €2 per kilo fosfaat oplopen, wordt het voor mestexporteurs naar verluidt pas weer interessant om het mestoverschot weg te werken in Frankrijk. Franse akkerbouwers kennen de situatie op de Nederlandse mestmarkt en zinspelen op lagere inkoopprijzen. De balans tussen vraag en aanbod van VVO's die er vorig jaar was, is dit jaar niet meer te bespeuren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden