Interview Willem Berkhof

'Mestverwerking zorgt voor plafond prijsvorming'

26 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

"De mestmarkt heeft grootschalige mestverwerkingsinstallaties nodig om het risico op te hoge prijzen op de vrije markt in te dammen." Dat stelt Willem Berkhof die onlangs 75% van de aandelen overnam van de te bouwen installatie Greenferm in Apeldoorn.

Doel van Greenferm is om 350.000 ton mest te kunnen verwerken in een nog te bouwen installatie op het bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn. Medio 2016 kwamen de vergunningen rond, maar een verdere stap tot bouw bleef uit. Berkhof, sinds 2016 betrokken bij Greenferm, hoorde steeds vaker teleurstelling bij veehouders over de voortgang.

"Het bleek dat de financiering niet rond kwam. Dat ligt niet aan het technische verhaal. Dat klopt helemaal. Maar in de businesscase werd gerekend met het gratis kunnen wegzetten van de dikke fractie. Daar gingen de bank en andere financiers logischerwijs niet in mee. Wij hebben opnieuw gerekend en dat aangepast. Daarmee moet ook de tariefstelling worden aangepast. Concreet betekent dit dat het tarief wordt verhoogd met een opslag van €1 per kilo fosfaat."

Veel belangstelling 
Berkhof belegde de laatste weken bijeenkomsten met veehouders die al inschreven en zij die belangstelling toonden. De eerdere inschrijvers hebben voorrang. Bij een akkoord wordt hun contract omgezet naar een overeenkomst onder de nieuwe voorwaarden. Ondanks dat dat een kostenverhoging betekent, stelt Berkhof dat de meerderheid mee blijft doen. "Alleen mensen die eerder inschreven en echt op grote afstand wonen, haken nu af. Logisch ook, voor hen wordt het nu te duur."

Bij mestverwerking draait het om acceptatie 

- Willem Berkhof 

Hogere prijs 
Berkhof geeft toe dat de prijs voor mestverwerken bij Greenferm sowieso best vaak net iets hoger kan liggen dan de prijs voor mestafzet op de gangbare vrije markt. "Bij mestverwerking draait het om acceptatie in de markt. Doordat veehouders een deel van hun mest laten verwerken, daalt het aanbod van mest op de gangbare afzetmarkt. Dit zorgt voor een prijsdaling, wat een structureel voordeel biedt voor de veehouders. Bovendien zorgt voldoende mestverwerking in een regio ervoor dat er een prijsplafond in de markt ontstaat."

Volgens Berkhof is inzet op extra mestverwerking, vooral in Oost-Nederland, hard nodig. Dit omdat daar letterlijk nog erg weinig aan grootschalige mestverwerking van de grond gekomen is. "Wij rijden nu alle mest naar de traditionele afnemers en bestaande verwerkingsinstallaties in het Zuiden. Dat maakt het allemaal niet voordelig. Dat is geen gezonde situatie."

Zonder het zo hard te willen zeggen, doelt Berkhof daarmee ook op de afhankelijkheid van enkele grote partijen in de mestverwerking die er nu heerst. Ook op de prijsvorming kan dat van invloed zijn.

Opslagkosten besparen 
Een ander voordeel van een grootschalige installatie noemt Berkhof de opslag van mest voor veel veehouders. "Kun je in de winter maandelijks mest naar ons toebrengen, dan reduceer je de kosten van opslag elders. En belangrijker: als er met de komst van Greenferm en andere initiatieven in Oost-Nederland straks eindelijk installaties echt draaien, wordt er veel minder extern opgeslagen. Het kan niet anders dat dat de prijs in de winter drukt wat zich ook in het voorjaar door vertaald in lagere prijzen."  

In januari van start met de bouw
De installatie van Greenferm moet medio volgend jaar de eerste mest ontvangen. Berkhof verwacht dat de bouw in januari start nu hij de financiering nagenoeg rond heeft en de meeste contracten omgezet worden. Eerder is er reeds voor 310.000 ton ingeschreven. Ook als niet iedere inschrijver het nieuwe contract tekent, maar er wel tot zeker 250.000 ton overblijft, kan de bouw van start gaan en de installatie renderen, zo is berekend.

Ik ben er van overtuigd dat dit project gaat slagen 

- Willem Berkhof 

Berkhof heeft alle vertrouwen dat het laatste deel ook snel ingetekend wordt. "Veel klanten wachten op de afwikkeling van de bestaande contractanten om daarna ook hun deel in te kunnen tekenen." De totale technische capaciteit van de installatie komt op 450.000 ton te liggen.

75% van de aandelen zijn nu in handen van Berkhof. De overige 25% blijft in handen van Byma Holding, een aandeelhouder die vanaf het begin betrokken is. De overige drie aandeelhouders hebben hun aandelen aan Berkhof verkocht.

Risicovolle investering?
De stap van Berkhof om voor een groot deel van de investering te gaan staan, zal door menig betrokkene op deze markt worden betiteld als risicovol. Berkhof zelf echter zegt te geloven dat het nodig is voor Midden- en Oost-Nederland dat de installatie er komt en dat hij er daarom ingesprongen is. "Er is voldoende animo en zodanig support dat het kan slagen."

Ook dient hij hiermee een tweede belang: "Het helpt onze transport-tak aan meer continuïteit. Vraag en aanbod in de mestdistributie worden steeds grilliger. Dat kunnen we straks zelf beter reguleren."  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Bertje 26 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10880322/mestverwerking-zorgt-voor-plafond-in-prijsvorming]'Mestverwerking zorgt voor plafond in prijsvorming' [/url]
Als het bedrijf net zo functioneert als dat ze mail versturen dan heb ik er geen hoge pet van op. Het verschil tussen CC en BCC niet weten.....
Henk 27 Oktober 2018
Zo lang er te weinig organischemest op de grond mag worden uitgereden, is het probleem niet op te lossen! Niet duurzaam, arme grond, arme boer! Het is verschrikkelijk dat er duizende ha goede landbouwgrond naaar de natuur is gegaan en nog door gaat !
Waarom die idiote Maaswerken waar al die grond naar de natuur gaan? Eens in de zoveel jaren gaat de maas buiten de oevers. Als men dan aan de betrokken boeren de schadebetaald, is het opgelost! Dat is veel goedkoper, dan al die goede dure lanbouwgrond zien verpauperen. En praat nog maar niet over de sosialeschade die men aan de betrokken gezinnen aanricht.
Joop 27 Oktober 2018
Met mooie praatjes hebben ze ons laten tekenen in 2015 , daarna oorverdovend stil, je moest smeeeeeken om wat informatie... dan werken ze Vlastuin eruit..... daarna weer eindelijk een nieuwsbrief dat Berkhof het zaakje overneemt... en als klap op de vuurpijl een brief per Post dat de voorwaarden ( lees: kosten / m3) voor varkensmest vreselijk zijn gestegen ..... Als Greenferm een correct bedrijf is, betalen ze het inschrijfgeld terug aan de boeren die nu niet meer mee willen doen ..... Jaja, ....
Abonnee
Eric 27 Oktober 2018
Ik ben blij dat Berkhof het aan durft om heel veel geld in Greenferm te investeren, zonder grootschalige mestverwerking blijft de mestprijs torenhoog. Bij greenferm ben ik straks +- 21 euro kwijt incl. VVO"s die afhankelijk van de marktprijs 4a5 euro waard zijn.
De laatste jaren ben ik tussen de 20 en 27 euro kwijt + ik moet nog VVO"s kopen.
Mijn mest krijgen ze hoef ik ook die nieuwe trekker van de akkerbouwers ook niet meer te betalen
Abonnee
info 27 Oktober 2018
Joop je hebt gelijk echt een streek van de Berkhofjes wie wil nog met ze in zee op deze manier vandaag 21 euro en morgen 25 euro want je kan geen kant meer op als je hebt getekend.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden