Shutterstock

Inside Mest

Gaat de stijging van de KAS-prijs afvlakken?

4 December 2018 - Anne Jan Doorn

Na een maandenlange stijging van de KAS-prijs, vlakt deze nu wat af. Dat de prijs aan het begin van het jaar wat afvlakt, is een jaarlijks terugkerend patroon.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel het lastig is om objectieve informatie over de ontwikkeling van kunstmestprijzen te verkrijgen, wordt verwacht dat de stijging van de KAS-prijs nu afvlakt. Het product noteert, afhankelijk van leverancier, tussen de €23 en €24 per 100 kilo (losgestort). Daarmee is de prijs nog iets gestegen sinds september, terwijl de prijs in juni nog op €20 per 100 kilo uitkwam.

De prijs voor KAS zakt doorgaans vanaf het begin van het nieuwe jaar tot medio juni wat af. Ook de olieprijs zakt hard, waardoor de producenten van kunstmest een verdere stijging moeilijk kunnen verantwoorden. De prijs van Kali (60%) blijft stabiel op een hoog niveau: €31 tot €32 per 100 kilo (losgestort). Die prijs is hoger dan aan het begin van 2018, gezien de Kali-prijs destijds rond de €30 per 100 kilo lag.

Minder gebruik in veehouderij
Hoe kan het dat de prijs dit seizoen eerder en sneller steeg dan andere jaren? Er is vooral in de veehouderij minder kunstmest gebruikt, wat mede door de droogte kwam. Handelaren zeggen dat dit klopt, maar dat de vraag vanuit akkerbouwers wel groot was. Door het natte voorjaar van 2018 was het lastig om organische mest op het land te brengen en daarom werd er vaker overgeschakeld op kunstmest.

De trend dat de KAS-prijs aan het begin van het nieuwe jaar een daling inzet, keert jaarlijks terug.

Daarnaast is het zo dat de prijs van KAS door veel factoren van buiten Nederland beïnvloed wordt, zoals de gedaalde ureumproductie in China. Dat de prijs hard gestegen is, zou ook te maken kunnen hebben met het schoonmaken van diverse fabrieken.

Meer voorraad aanwezig
Echter, toch is het wel zo dat er met name in de veehouderij nog voorraad is, wat vooral komt doordat er minder gebruikt is. Handelaren merken dat het beter is om gespreid te kopen en adviseren dit dan ook te doen. Daarnaast wordt de afhankelijkheid van bulkmeststoffen minder groot, omdat er meer speciale meststoffen gebruikt worden.

Daarnaast hebben lage waterstand als gevolg dat groothandel Triferto problemen heeft met het transport van meststoffen. Het risico bestaat dat bepaalde producten (door extra kosten) duurder zullen worden of zelfs niet meer beschikbaar zullen zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden