Agrifoto

Inside Mest

Duitse mestwet nog verder aangescherpt

1 Februari 2019 - Wouter Baan

De mestwetgeving in Duitsland heeft duidelijk de aandacht van de landelijke regering. Nadat er in de afgelopen jaren al wat aanpassingen werden gedaan, willen de beleidsmakers de mestwetgeving nu nog verder aanscherpen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse regering heeft onlangs bij de Europese Commissie een voorstel ingediend voor aanpassingen in de zogenaamde 'Düngeverordnung'. De achterliggende gedachte hiervan is om het grondwater in gebieden met hoge nitraatgehaltes in de bodem te beschermen tegen invloeden vanuit de landbouwsector.

Verplichte vanggewassen
Het voorstel gaat onder meer over de verplichte vanggewassen voor de zomergewassen. Tevens wil de regering een verbod op het toedienen van mest in het najaar bij de teelt van wintergerst en winterkoolzaad. In de gemarkeerde, rode gebieden (de gebieden met hoge nitraatgehaltes in de bodem) moeten de bemestingsnormen bovendien 20% lager liggen dan in de overige gebieden.

Tot slot wil de regering de maximale stikstofgift van 170 kilo per hectare niet langer baseren op gemiddelde waarden, maar op de stikstofopname per gewas.

Dalende mestexport 
De Duitse mestwetgeving werd in 2017 al flink aangescherpt, waardoor er veel minder 'buitenlandse mest' kan worden aangewend. De Nederlandse mestexport naar Duitse akkerbouwgebieden is daardoor behoorlijk teruggelopen. Bovendien betalen de Duitse veehouders veel meer voor het afvoeren van de mest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden