Shutterstock

Analyse Mest

Slaat mestoverschot over in een tekort?

14 Februari 2019 - Wouter Baan - 32 reacties

Het uitrijdseizoen voor mest staat op het punt van beginnen. De ophaalbijdragen voor zowel varkens- als rundveedrijfmest zijn deze wintermaanden historisch hoog en dus is er voor de veehouders veel aan gelegen dat er ontspanning op de markt komt. Wat is de actuele situatie?

De start van het uitrijdseizoen is elk jaar een terugkerend fenomeen dat de mestmarkt beïnvloedt. Vanaf zaterdag 16 februari mag er op zand- en lössgronden (op bouw- en grasland) drijfmest worden geïnjecteerd. Het uitrijden van vaste mest is al vanaf 1 februari toegestaan. De veehouders kijken reikhalzend uit naar deze data, want historisch gezien klinkt dan het startschot voor dalende mestafzetprijzen.

Echter, dit is geen zekerheid. Immers, de start van het uitrijdseizoen voor mest betekent niet automatisch dat er daadwerkelijk mest uitgereden wordt. Het weer is namelijk een bepalende factor. Bij vorst of (zware) regenval is de start op 16 februari slechts een formaliteit, maar niet de praktijk. Idealiter hebben akkerbouwers gewassen als aardappelen, uien en maïs begin mei gezaaid/gepoot, met uitloop tot half mei. Het uitrijden van mest moet de komende maanden gebeuren en een laat voorjaar is dus niet wenselijk.

Overschot van varkensmest
Circa 1 jaar geleden was het voorjaar erg nat, waardoor er naar schatting bijna 25% minder mest is uitgereden. Wat de mestmarkt toen ook parten speelde, was de fors gekrompen export naar Duitland. De geslonken plaatsingsruimte in Duitsland is overigens geen incident, maar de nieuwe werkelijkheid. Dit vanwege aangescherpte Duitse mestwetgeving

Door de tegenslag verliep het uitrijdseizoen vorig jaar met name voor varkenshouders nogal teleurstellend. In plaats van dalende prijzen liepen de prijzen in het voorjaar hard op. De verwachting was toen zelfs dat de ophaalbijdragen de €30 per kuub zou overschrijden. De DCA-notering varkensmest in Zuid-Nederland steeg uiteindelijk tot circa €27 per kuub en is naderhand op dat niveau blijven steken. Niettemin is dat erg hoog. In het midden van Nederland liggen de prijzen wat lager.

De ophaalbijdrage voor varkensmest is hoog, vergeleken met het verleden.

De situatie is echter wel minder kritisch dan enkele maanden terug werd verwacht. Dit omdat er in het najaar van 2018, dankzij de verlenging van het uitrijdseizoen, nog de nodige volumes konden worden uitgereden. Het gros van de varkenshouders heeft daardoor waarschijnlijk voldoende putruimte om dit voorjaar te wachten met het geven van aanbod. En dat biedt de varkenshouders speelruimte om dalende mestprijzen af te wachten, waardoor varkensmest momenteel beperkt beschikbaar is. 

Tekort aan rundveemest?
Daarnaast is het aanbod van rundveedrijfmest zelfs schaars. De DCA-ophaalbijdragen tonen in verschillende regio's al vanaf de jaarwisseling een daling. Vanwege de fosfaatwetgeving zijn veel melkveehouders gedwongen om te snijden in de veestapel, waardoor de mestproductie logischerwijs ook is teruggelopen.

Veel van de melkveehouders kunnen de mest dit voorjaar naar schatting veelal op eigen land kwijt; zodoende hoeven zij minder (of zelfs niet) de mestmarkt op.

Met minder genoeg nemen
Nu het uitrijdseizoen voor de deur staat, moeten intermediairs leuren en trekken om mest los te krijgen, voornamelijk rundveedrijfmest is slecht verkrijgbaar. Hierdoor zijn lagere mestafzetprijzen aannemelijk en dat betekent ook dat akkerbouwers hoogstwaarschijnlijk met een lagere prijs genoegen moeten nemen. Er wordt gesuggereerd dat de huidige prijzen voor rundveedrijfmest (circa €20 per kuub) het plafond worden voor de ophaalbijdragen van varkensdrijfmest.

De DCA-ophaalbijdragen zijn ook bij akkerbouwers inmiddels weer  onderwerp van gesprek. Er zijn geluiden te horen dat de prijzen, die de akkerbouwers betaald krijgen, dalen tot onder de €5 per kuub. Alhoewel geld motiveert om dierlijke mest aan te wenden, is dat natuurlijk niet de enige prikkel. Dierlijke mest is ook wenselijk in het kader van de bodemstructuur en organische stofgehaltes.

Mestverwerking in aanbouw
Naast de reguliere marktontwikkelingen eist mest ook aandacht op in de nieuwe kringloopvisie die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). De minister stuurt aan op minder kunstmest en dat biedt uiteraard kansen voor afzet van dierlijke mest. Al is het afwachten wat de kringloopgedachte van Schouten de komende jaren voor invloed gaat hebben op de mestmarkt.

Daarnaast staan de nodige mestverwerkingsinitiatieven in de steigers en die kunnen wellicht structurele verlichting brengen op de mestmarkt. Voordat de installaties daadwerkelijk draaien, zijn er vaak al enkele jaren verstreken.

Afhankelijk van akkerbouw
Voorlopig blijft de mestmarkt echter afhankelijk van de acceptatie vanuit de akkerbouwsector. De bereidwilligheid bij akkerbouwers om dierlijke mest aan te wenden, wordt bepaald door de hoogte van de toeslagen. En dat legt waarschijnlijk een bodem onder de ophaalbijdragen, al ligt er nu eerst een daling in het verschiet. 

Het juiste moment kiezen, is cruciaal
Geeft het voorjaar verlichting op de mestmarkt? Word abonnee, en blijf volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen op de mestmarkt. Daarbij ontvang je altijd als eerste de mestnotering per e-mail en sms. Klik hier om abonnee te worden van Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
32 reacties
melkboer 14 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881280/slaat-mestoverschot-over-in-een-tekort]Slaat mestoverschot over in een tekort? [/url]
Zo weinig aanbod rvdm,en dan toch zo veel bijbetalen. Hoe dan
Abonnee
boerke 14 Februari 2019
verdwijnt allemaal in de zak van de intermediairs. Elke 2 jaar compleet nieuwe vrachtwagen van 400000 euro.
Abonnee
boer biet 14 Februari 2019
de vervuiler betaald
mark 14 Februari 2019
Boer Piet, hoezo vervuiler ? Het ging toch niet over kunstmest.....!
Arjen 14 Februari 2019
T is ook van de zotte dat akkerbouwers zo dik betaald krijgen voor het aanvoeren van mest. Ze mogen blij zijn dat veehouders wat mest over hebben, anders is het gauw gedaan met de opbrengst van de akkerbouwpercelen. Laat de akkerbouw maar gaan betalen voor de mest.
schoenmakers1 14 Februari 2019
Arjen, is niet de schuld van de akkerbouwers, maar van de regering!!
schoenmakers1 14 Februari 2019
als de akkerbouwer konden bemesten naar behoefte van het gewas, zou er meer kilo`s en kwaliteit geoogst kunnen worden, en zou het niet noodzakelijk zijn om te zoeken naar opbrengsten elders!!
vanplateringen 14 Februari 2019
Dat de gebruikersnormen te laag zijn is inmiddels wel bekend, alleen de roverheid doet hier niks mee. Dit heeft voor alle boeren grote financiële gevolgen, dat moge duidelijk zijn.
Abonnee
boer biet 14 Februari 2019
weet nog goed dat we eind jaren zeventig, nog betaalden voor mest, begin jaren tachtig, zo`n 10 gulden per cuub kippedrijfmest.
de producent toen wilde ook niet naar beneden gaan met de prijs toen de markt veranderde, toen over gestap op houtkrul vleeskuikenmest, dat was toen super spul, begin jaren negentig
we betaalden daar wel 20 gulden per ton voor.
nu de kaarten anders zijn geschud , moet er gewoon betaald worden.
zolang de mestproducent denkt dat we misbruik maken van onze positie, blijf je toch lekker de intermediar betalen, scheelt ons als akkerbouwers een hoop gezeur.
misschien moeten jullie eens een langdurig termijn regelen voor afzet, met beide win , win
iedereen blij, win win betekend dat ook de akkerbouwer er zich ook goed bij voelt.
succes verder met de afzet, en aan de intermediars, wanneer komt de nieuwe vrachtwagencombinatie?
Abonnee
Dirk 14 Februari 2019
Boer biet is echt een innemende, oprechte of, zoals wij hier in Brabant zeggen:"unne beste vent", of "de's nouw echt unne goeie meens"
Iemand die je graag als buurman wilt hebben, waarmee je de zaken in 't vertrouwen en op een goede en eerlijke manier kunt regelen. Iemand die ook echt rekening houdt met het belang van z'n buurman en desnoods tegen zijn zin , zonder er verder ook maar 1 woord aan vuil te maken, dan ten koste van zichzelf maar eens wat toegeeft.
Zeg maar, iemand waar je graag naast zit en een pilsje mee drinkt op de verjaardag van je andere buurman.

Ja, zo iemand is boer biet denk ik.

Abonnee
boer biet 15 Februari 2019
#dirk het spreekwoord zegt ook, "beter een goede buur als een verre vriend"

soms is een verre vriend ook heel fijn
kempenboer 16 Februari 2019
Boer biet, waar woont u ergens? Mits afstand niet te groot is, heb ik interesse in vaste afspraken. Maar daar bedoel ik niet mee dat ik in december en januari de silo vol kom rijden tegen de hoofdprijs. Zeg een beetje jaar-rond laden, dan wil ik best komen buurten. Ik zit in de kempen.
Abonnee
info 16 Februari 2019
Eindelijk mag er weer mest worden uitgereden en zijn de tanks na 5 maanden in de schuur te hebben gestaan weer actief waarbij de prijs voor ons als producent een dalende tendens laat zien en hoe ver dat dan weer zal gaan is nog niet te horen van de intermediaire volgens mij weet die er ook niks van en als het net zo gaat als met de prijs van de VVO's , zullen we het eind 2019 pas weten. Het belangrijkste is dat de putten weer leeg komen , daarbij is prijs belangrijk maar staat niet op de eerste plaats en als je een goede intermediaire hebt welke de mest ophaalt wanneer dat moet gebeuren is ook wel plazant. En boer Piet zal hij ook eens een nieuwe tank en truck moeten kopen de meelboer en biggen transporteur zijn ook voor ons in de weer. We moeten de winstpunten bij ons zelf zoeken ook al weet ik dat het soms erg moeilijk is en denk ik ook wel eens dat ik altijd genaaid wordt.
Abonnee
boer biet 17 Februari 2019
#kempenboer
ik heb al reeds twintig jaar een overeenkomst met een mestproducent

naar volle tevredenheid van beide kanten, het kan dus wel

succes met je zoektocht om een afnemer te vinden
kempenboer 17 Februari 2019
U ook succes gewenst met uw bedrijf. Maar een afnemer heb ik al en de mest is altijd wel opgehaald. Maar ik zocht liever een vaste relatie.
Abonnee
Dirk 17 Februari 2019
opletten boer biet, ge staot zo aan de kant as ge niet oplet.
voor je 't weet betaal je voor de aanvoer zo weer 10 euro per ton mest toe. Ik denk dat dat voor jou in het verschiet ligt. Kwestie van tijd.
???!!! 17 Februari 2019
Dirk, dat nemen we mee in de kostprijs van onze voerproductie voor uw beestjes: zoals u graag betaald wilt worden (nota bene voor uw afval in dit geval!), zo wil de akkerbouwer een nette prijs voor hoogwaardig (kringloop!) veevoer.
melkboer 17 Februari 2019
En zo betalen we ook nog grof voor t afval wat overblijft na verwerken van uw hoogwaardig veevoer, dus we betalen en betalen maar.
Kleiboer 17 Februari 2019
Denk dat niemand zo gek is om nog te gaan sleepslangen in de tarwe als er voor mest betaald moet worden.

De vergoeding voor de mest is ook hoognodig om de schade in het gewas te compenseren. Je mist zeker de laatste jaren al snel 500 kilo en meer.

In het najaar mest uitrijden zal in de toekomst toch verdwijnen.

Doormiddel van gps op perceelniveau aanwenden kost op klei ook weer mestruimte voor drijfmest.

Dus denk dat de afzet niet veel zal zakken, maar afgelopen winter is er natuurlijk ook meer toebetaald dan andere jaren.
Abonnee
boer biet 21 Februari 2019
melkboer schreef:
En zo betalen we ook nog grof voor t afval wat overblijft na verwerken van uw hoogwaardig veevoer, dus we betalen en betalen maar.
# melboer, wat voor hoogwaardig veevoer wordt er verwerkt.

bedoel je de bijproducten van de suikerbiet, en de aardappel stoomschillen, en vezels? goed en goedkope kwaliteits producten

daar wordt gewoon ruzie om gemaakt door de handelaren, erg gewild product, denk dat de restproducten marktconform worden aangeboden.
voor de animo wil ik de gebruikers ook bedanken
Gehaktbal 22 Februari 2019
Wat een geneuzel allemaal. Vroeg of laat gaat de mestprijs zakken.
Minder koeien , straks minder varkens. En nog een zootje stoppers die het wel goed vinden met deze onzinnige regels allemaal.

melkboer 23 Februari 2019
Zolang Ze mij bellen om aub een vracht persvezel af te nemen, zal dat ruziemaken wel meevallen
Drent 23 Februari 2019
De mestprijzen zullen niet echt gaan zakken want dan gaan alle mestverwerkers falliet en komt er weer meer mest op de markt. Als ik geld toe moet betalen voor ontvangst ga ik wel kunstmest strooier, is nauwkeurig en komt altijd op het goede moment beschikbaar in de hoeveelheid die ik wil met minder insporing.
melkboer 24 Februari 2019
Kunstmest> Gas>Duurzaam????????> geen toekomst!!!!
Kleiboer 24 Februari 2019
melkboer schreef:
Kunstmest> Gas>Duurzaam????????> geen toekomst!!!!
Hoe ziet u het voor u om op klei van 70% vorige week mest te rijden in de tarwe???
De nts ligt erop en tarwe was al stikstof nodig. Zodra de veehouderij in staat is om de npk vanuit de mest in een product vast te leggen wat met de sproeimachine verspoten kan worden. Dan zou mest pas geld opleveren gaan.

Nu is het slechts een beetje kliederen en sporen en extra schade rijden ih land. 12 meter Sleepslang met trekker weegt immers ook ver over de 10000 kg.

Niet elke akkerbouwer boert nu eenmaal op zandgrond waar je in het voorjaar van alles kan met grote tanks.
poepboer 26 Februari 2019
Ben blij dat we nog een soepele overheid hebben wat handhaving betreft. Stel je eens voor dat de 30% mest die nu zwart wordt afgezet ook nog eens op de 'markt' kwam.
Abonnee
strontmug 27 Februari 2019
wat prijsvorming betreft heeft het z`n voordeel @poepboer, maar wat betreft de regels er om toe zijn er door verscherpt.
ze willen de fraude uitbannen, maar dat gaat hun net zo goed af , als de politie en de criminelen, we hebben nog steeds meer criminelen als politie. een goede crimineel verstaat z`n vak, en laat zich niet pakken
xx 27 Februari 2019
Het is hetzelfde als vroeger op school. Als er iets was uitgevreten en de leraar wist niet wie het gedaan had kon de hele klas nablijven of de hele klas moest mee betalen als er schade was.
Daarom doen ze regeltjes maar weer aanscherpen.
poepboer 27 Februari 2019
Je hebt gelijk strontmug. Maar hier vliegen ze ook alleen maar overdag, en later in de avond is de kust blijkbaar veilig.
schoenmakers1 27 Februari 2019
de regeltjes worden niet aangescherpt omdat de boeren iets verkeerd doen, alleen het feit dat er nog boeren zijn is de fout, net als in 40-45 met de joden, de verontreinigingen van het water is niet de schuld van de boeren, maar van de riool overstorten, maar daar willen ze niet aan
Jp 27 Februari 2019
Wet en regelgeving worden vooral ingevoerd om investeringen en werkgelegenheid te forceren. Elke keer moet er weer flink geïnvesteerd worden door stallen aan te passen of nieuwe te bouwen en het bedrijf uit te breiden. Of wordt de administratie zo ingewikkeld gemaakt zodat er adviseurs en experts ingehuurd moeten worden. Al het geld wat hier door de boer aan uitgegeven wordt komt weer in de agrosector terecht alleen niet bij de boeren. In Nederland is een situatie onstaan die het makkelijk maakt om geld AAN een boerderij te verdienen. En het moeilijk maakt geld MET een boerderij te verdienen.
Abonnee
boer biet 2 Maart 2019
#JP Wat je zegt, om met een boerderij geld te verdienen valt niet meer mee, tis langdurige armoede geworden zo langzamerhand
er zijn nog nooit zoveel boeren in nederland geweest, iedereen heeft een mening, en heeft ook nog gelijk!!!
dat is wat ze denken, we zijn overgeleverd aan het groot kapitaal, de chemie, de overheid, en het missen van maatschappelijke draagkracht.
als de boeren niet meer klagen, en de pastoors niet meer vragen, zijn we aan het einde der dagen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox