Agrifoto

Inside Mest

Regenval rijdt uitrijdseizoen in de wielen

7 Maart 2019 - Wouter Baan

Een betere start van het uitrijdseizoen had haast niet gekund, want het mestseizoen ging medio februari van start met een waterig zonnetje en hoge temperaturen. Inmiddels is het weer omgeslagen en wordt er nog nauwelijks mest uitgereden. Wat zijn de verwachtingen voor de komende weken?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de snelle start van het uitrijdseizoen laten de ophaalbijdragen voor rundvee- en varkensmest duidelijk een daling zien. Er is in de afgelopen 3 weken veel mest uitgereden op gras- en akkerland, wat in de agrarische delen van Nederland duidelijk te zien en te ruiken was.

Guur weer
Hoewel het voorjaar zich even aandiende, is het echter nog steeds winter. In de afgelopen dagen is het in grote delen van Nederland namelijk guur weer en valt her en der veel regen. De verschillen per regio zijn overigens we groot. In Groningen is de afgelopen dagen bijvoorbeeld veel neerslag gevallen, terwijl het elders wel meeviel.

Voor de komende dagen wordt opnieuw veel neerslag voorspeld en dat speelt het uitrijdseizoen nu parten. Intermediairs laten weten dat er deze week weinig mest wordt uitgereden en in sommige delen van Nederland staan de mestauto’s al sinds maandag 4 maart stil. Wat dat betekent voor het vervolg van het uitrijdseizoen, is nog niet te zeggen.

De ophaalbijdragen laten de laatste weken duidelijk een daling zien.

Kunstmest in plaats van dierlijke mest?
De percelen met wintertarwe zijn bijvoorbeeld verder in ontwikkeling dan in dezelfde periode vorig jaar. De regen, gecombineerd met relatief hoge temperaturen, maakt dat de gewassen goed groeien en daarin schuilt een bedreiging voor de plaatsingsruimte voor dierlijke mest. Het areaal laat daarentegen al jaren een daling zien; afgelopen jaar kromp deze met zo’n 10% tot 96.311 hectare. Het areaal voor 2019 is nog niet bekend, maar de verwachting is dat deze hoger (circa 2%) uitpakt dan vorig jaar. 

De kans bestaat namelijk dat akkerbouwers dit voorjaar vaker kunstmest toedienen, in plaats van dierlijke mest aan te wenden. Dit omdat dit het gewas minder schade toebrengt. Dit kan het uitrijdseizoen voor mest nog een andere wending geven, al neemt het niet weg dat de start van het uitrijdseizoen er 1 uit het boekje was. En daardoor is er al veel mest uitgereden, terwijl zowel varkens- als rundveedrijfmest bij aanvang al schaars was.

Klik hier om de ophaalbijdragen te bekijken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden