Shutterstock

Nieuws Kunstmest

Kunstmestfabriek gaat over op alternatieve fosfaat

11 Maart 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Kunstmestfabrikant ICL gaat fosfaatkunstmest produceren uit afvalstromen. Voorlopig gaat het nog niet om dierlijke mest, maar met de grootschalige productie heeft producent ICL wel een primeur te pakken.

Kunstmestfabrikant ICL gaat op grote schaal fosfaatkunstmest maken op basis van rioolslib en beendermeel, wat een restproduct uit de vleesverwerkende industrie is. "Rioolslib komt uit het riool en bestaat uit menselijke uitwerpselen. Het wordt in diverse verbrandingsinstallaties in Nederland en België op hoge temperaturen (700 tot 800 graden Celsius) verbrand. Door een nieuwe installatie kunnen wij deze restproducten gebruiken in onze productielijnen", aldus Arne Padt, woordvoerder bij ICL, in een verklaring.

Geen dierlijke mest
ICL heeft de nieuwe installatie donderdag 7 maart geopend, waardoor de eerste korrels van 'circulaire kunstmest' nog deze maand geproduceerd worden, zo bericht Vilt.be. "Deze nieuwe installatie is er voornamelijk op gericht om verbrandingsproducten te verwerken. Dierlijke mest kan door deze installatie nog niet gebruikt worden in onze productielijnen", aldus Padt.

De kunstmestproducent heeft hiervoor gekozen, omdat het (wat betreft de grondstofvoorziening) niet afhankelijk wil worden van de slinkende voorraad delfstoffen in de natuur. Bovendien zijn de beste fosfaatmijnen te vinden in bijvoorbeeld China en Marokko, die politiek gezien lastig bereikbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Schraar 11 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881636/kunstmestfabriek-gaat-over-op-alternatieve-fosfaat]Kunstmestfabriek gaat over op alternatieve fosfaat[/url]
Zou eens tijd worden dat ook de menselijke uitwerpselen terugkeren in de voedselketen. Dit is het grootste gat dat er is om werkelijk te komen tot kringlooplandbouw.
Is er echter al een goede oplossing voor alle medicijn en hormoonresten en afwasmiddelen, enz die ook in dit rioolslib zitten. Die wil je liever niet samen met het fosfaat op je land hebben.
Pieter 12 Maart 2019
Ben benieuwd hoe het zit met de zware metalen , het is bekend dat de zware metalen zich binden met rioolslib en dus goedkoop gedumpt wordt op landbouwgrond dmv rioolslib wat gemengd is met mest en straks ook met kunstmest , lijkt me niet gezond.
???!!! 12 Maart 2019
met global gap mag ik zulke zooi niet gebruiken!
schoenmakers1 12 Maart 2019
dat mag wel, als ze iets door willen voeren passen ze gewoon de eisen aan
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden