Agrifoto

Nieuws Stichting Agri Facts

'Mestkevers gaan niet dood door mest van krachtvoer'

8 April 2019 - Wouter Baan - 9 reacties

De bewering dat mest vol met gewasbeschermingsmiddelen zit, klopt volgens Stichting Agri Facts (STAF) niet. STAF heeft het rapport van de onderzoekers Jelmer Buijs (Buijs Agro-Services) en Margriet Mantingh (WECF) ingezien en plaatst daar een aantal kritische kanttekeningen bij. 

De onderzoekers brachten 2 weken geleden naar buiten dat mestkevers geen overlevingskans hebben, omdat het gehalte bestrijdingsmiddelen in het krachtvoer veel te hoog zou zijn. Zij kwamen tot deze conclusie op basis van een onderzoek dat is gedaan op 24 veebedrijven (gangbaar en biologisch) in Gelderland.

Daarbij suggereren de onderzoekers dat het gehalte gewasbeschermingsmiddelen in de mest indirect zorgt voor minder weidevogels, al is hier geen causaal verband voor. Dit komt volgens hen doordat insecten dienen als voedsel voor (jonge) vogels. Ook claimen Buijs en Mantingh dat in de mest van de dieren die geen of schoner krachtvoer krijgen significant meer mestkevers voorkomen.

Beweringen gaan mank
STAF heeft de beweringen nader onderzocht en concludeert dat de insectendodende middelen in krachtvoer onder de wettelijke limieten blijven. Geesje Rotgers, de projectcoördinator bij STAF, meldt dat residuen van de bestrijdingsmiddelen zelfs ver onder de wettelijke Europese eisen zitten. "Dat is afhankelijk van het middel met de factor 20 tot 1.000."

"Ook de bewering over de weidevogels klopt niet, omdat causaal bewijs ontbreekt." Bovendien is er volgens STAF geen sprake van een significant verschil in het aantal mestkevers. Rotgers zegt dat de significantiewaarde door 1 van de financierders van het onderzoek is opgesteld. "Wij hebben de uitkomsten statistisch getoetst, maar komen niet tot een significant verschil. Bovendien is het aantal waarnemingen veel te laag."

Rapport niet inzichtelijk
Verder vindt STAF het verwerpelijk dat de uitspraken van de onderzoekers niet toetsbaar waren toen deze gedeponeerd werden, omdat het rapport (medegefinancierd door Gelderland) niet inzichtelijk is. "Aangezien de beweringen nogal stevig zijn, wilden we deze graag toetsen. Uiteindelijk hebben we het rapport via-via in handen weten te krijgen", zo meldt Rotgers.

"Wij vinden dat onderzoeken die door overheidsgeld gefinancierd worden altijd inzichtelijk moeten zijn voor derden, om zodoende de uitkomsten te kunnen verifiëren", aldus Rotgers. STAF heeft over deze gang van zaken schriftelijke vragen gesteld aan de provincie Gelderland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
antje 8 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10881994/mestkevers-gaan-niet-dood-door-mest-van-krachtvoer]'Mestkevers gaan niet dood door mest van krachtvoer'[/url]
zo zie je maar weer, goed dat STAF dit onderzocht heeft, nu maar hopen dat dit ook wordt gepubliceerd in de landelijke kranten
martin 8 April 2019
goed werk van STAF. deze stichting hebben we wat aan..
Abonnee
Vrij grof 8 April 2019
Geweldig werk van STAF!!
Ben benieuwd naar wie er in werken en hoe ze aan inkomsten voor hun inzet komen.
Ik zou ze zelf wel een vast bedrag per jaar willen geven zodat ze nog meer energie en mensen in kunnen zetten om een hoop onwaarheden te ontmaskeren!
Abonnee
Drost 8 April 2019
Ze doen uitstekend werk inderdaad. Check hun site daar kan je vrijwillig een donatie doen ter ondersteuning voor de onderzoeken. Nu nog hopen dat het werk van STAF in alle landelijke media komt.....:-)
Abonnee
Vrij grof 8 April 2019
Ga ik doen!
yep 8 April 2019
wederom een dikke pluim voor STAF
Mart 9 April 2019
Goed werk STAF.
Margriet Mantingh (WECF) is actief bij Groen Links Assen.
Jelmer Buijs (Buijs Agro-Services) is een 'vriendje' van de Partij van de Dieren.
Een objectief onderzoek van deze personen is daarom ook niet te verwachten.
Arjan 9 April 2019
We moeten samen zorgen dat STAF dit belangrijke werk kan blijven doen!
yep 9 April 2019
wederom een dikke pluim voor STAF
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden