Agrifoto

Nieuws Droogte

Droogtemaatregelen mest niet aan de orde

29 Juli 2019 - Wouter Baan - 4 reacties

Ondanks de droogte concludeert de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) dat droogtemaatregelen op de mestmarkt niet nodig zijn. In 2018 werd het uitrijdseizoen verlengd, maar dit jaar zijn de omstandigheden minder nijpend.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onderzocht het CDM of het nodig is om de periode waarin het is toegestaan om drijfmest uit te rijden, grasland te scheuren of een vanggewassen te zaaien, te verlengen.

Voldoende stikstof in bodems
Waar het uitrijdseizoen vorig jaar werd verlengd, is dat dit jaar niet nodig. Dit omdat in het voorjaar al veel drijfmest is uitgereden. Daarnaast is er landelijk gezien geen sprake van een droogtesituatie, waar dat vorig jaar wel het geval was. Het CDM constateert tevens dat er veel stikstof in de bodem aanwezig is. Een verlenging van het uitrijdseizoen vergroot dan alleen maar het risico op nitraatuitspoeling.

Vanwege de herziene mestwetgeving is het uitrijdseizoen sinds dit jaar opgerekt. Zo mag drijfmest op bouwland tot en met 15 september worden uitgereden. De voorwaarde daarbij is wel dat er een groenbemester wordt gezaaid. Op grasland blijft het uitrijden van drijfmest beperkt tot en met 31 augustus.

Niet wachten met grasland scheuren
Ondanks het neerslagtekort op verschillende plaatsen, adviseert het CDM om niet te wachten met het scheuren van grasland en het inzaaien van vanggewassen. Wanneer tot na de regen wordt gewacht, leidt dit namelijk tot groeivertraging en daardoor een beperkte opname van stikstof uit de bodem. Dit onderbouwt het advies om de einddata van de toegestane periodes hiervoor te laten staan.

Daarbij is het sinds dit jaar op zand- en lössgronden toegestaan om de scheurwerkzaamheden tot 1 september te doen. Wel geldt hiervoor vanaf 1 juni een meldingsplicht, want vanaf dan geldt een korting van 50 kilo per hectare op de stikstofgebruiksnorm. Op klei- en veegronden mag tot 15 september grasland worden gescheurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
dick 29 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10883413/droogtemaatregelen-mest-niet-aan-de-orde]Droogtemaatregelen mest niet aan de orde[/url]
Zou ik toch maar eens kijken in Twente. Alles is rood.
xx 29 Juli 2019
Zo'n algemeen advies heb je niks aan. Je moet gewoon naar je eigen situatie kijken.
Pater 29 Juli 2019
In het zuid oosten is het ook erg droog zelfs droger als vorig jaar.
Aan bureau boeren hebben praktijk mensen niks aan
drent 29 Juli 2019
nou niet alleen in Twente, tis in drenthe ook kurkdroog, zelfs droger als vorig jaar. hier ook veel dood grasland en verdroogde gewassen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox