Shutterstock

Inside Mest

Heeft oogstjaar 2019 al het wenselijke in zich?

25 Augustus 2019

Als de mestmarkt iets mag wensen, dan is het wel een vroege graanoogst met een ruime hoeveelheid aan strovrije percelen en voldoende mestruimte. Heeft oogstjaar 2019 al het wenselijke in zich?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door een vroege graanoogst konden loonwerkers en intermediairs vroeg beginnen met het uitrijden van mest, waardoor de markt er momenteel ontspannen bij ligt. Als de mestmarkt 1 kanttekening zou mogen maken, dan is dat het uitrijden van mest op de percelen gras. Hiervoor zijn de omstandigheden te droog.

De droogte heeft eveneens gevolgen voor de grasproductie, waardoor de opvolgende snede later geoogst wordt en daardoor is de aanwending van mest later. Het aanbod van rundveedrijfmest is groter dan het aanbod van varkensdrijfmest. Het verwerken van de mest is door het rendement vaak geen optie, waardoor het vaak verdwijnt in de silo. Drijfmest kan worden uitgereden tot half september, waardoor er genoeg tijd is om de mestputten voldoende leeg te krijgen.

Saneringsregeling
Wat de mestprijzen de komende tijd te wachten staat, is lastig te zeggen. Met het oog op de stoppersregeling zullen een fors aantal bedrijven eind 2019 stoppen. De animo om door te werken en te investeren in diverse huisvestingssystemen die voldoen aan de nieuwe regels lijkt niet groot te zijn. Een drastische krimp van de veestapel mag worden verwacht.

Daarbij is er flink geïnvesteerd in mestverwerking, waardoor het karakter van de mestmarkt zal veranderen. Meer dan in eerdere jaren zal het tijdig vastleggen van mest een belangrijk aandachtspunt gaan worden voor de akkerbouwers. Technisch gesproken zullen de ophaalbijdragen bij meer vraag en minder aanbod zakken en daarmee ook het toe te betalen bedrag.

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht is voor de zuivelmarkt, rentemarkt en voermarkt. Klik hier om het Trendrapport terug te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden