Agrifoto

Nieuws Mest

Eindelijk witte rook voor verlenging derogatie

22 Juni 2020 - Wouter Baan

Het nitraatcomité van de Europese Commissie heeft Nederland derogatie voor ruimere mestnormen verleend voor 2020 en 2021. In grote lijnen blijven de voorwaarden gelijk aan vorig jaar, al komen er ook een paar nieuwe spelregels.

Landbouwminister Carola Schouten is verheugd, maar realiseert zich wel dat de verlenging lang heeft geduurd. Het is immers al half juni. De gebruiksnorm voor derogatie blijft ongewijzigd, zo tekent Schouten op. Dit betekent dat bedrijven op de zand- en lössgronden met minimaal 80% grasland tot 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar mogen toedienen.

In de andere delen van Nederland ligt die norm op max 250 kilo. Ook blijft gelden dat derogatiebedrijven alleen rundveemest mogen gebruiken en geen fosfaatkunstmest.

Geen sleepvoetbemester boven 20 graden
Nieuw is dat Brussel de voorwaarde stelt dat, bij toepassing van de sleepvoetbemester op klei- en veengronden, de mest alleen mag worden aangewend wanneer de buitentemperatuur niet hoger is dan 20 graden. Dit betekent volgens Schouten dat bedrijven die deelnemen (enkele honderden) aan de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden van rundveedrijfmest niet aan de voorwaarden voldoen en dus geen gebruik meer kunnen maken van derogatie. 

Omdat het uitrijdseizoen al geruime tijd onderweg is, wordt 2020 een overgangsjaar. Vanaf volgend jaar moeten de bedrijven in kwestie een keuze maken: Of deelnemen aan derogatie of gebruik maken van de Vrijstellingsregeling. Omdat dit veelal extensieve bedrijven zijn, is de vraag in hoeverre zij nu al gebruik maken derogatie. Schouten laat verder weten dat de derogatie-bedrijven verplicht worden gecoacht, omtrent de nieuwe stikstofmaatregelen van het Kabinet.

Klik hier om de Kamerbrief te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

derogatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden