Derogatie

mest

Analyse Mest

Uitrijdseizoen van mest start met hindernissen

Het uitrijdseizoen voor drijfmest is gisteren (woensdag 16 februari) open gegaan. De vraag naar mest is -mede door de hoge kunstmestprijzen- goed volgens insiders maar, het weer gooit roet in het eten. 'Begin van de week waren de omstandigheden prachtig maar mochten we niet rijden, nu mogen we los maar kunnen lang niet overal het land niet op', is een veel gehoorde opmerking in de mestsector.
17 Februari 2022
bemesting

Nieuws mestbeleid

LTO vreest verlies derogatie om 'verkeerde redenen'

Het gevaar bestaat dat Nederland de derogatie van de mestregels voor de melkveehouderij verliest om andere dan inhoudelijke redenen. Dit zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO vakgroep melkveehouderij. Milieutechnisch gezien zijn er volgens hem geen redenen om Nederland een nieuwe derogatie te weigeren.
14 Februari 2022
koeien weidegang

Nieuws Stikstof

Nederland blijft ruim onder stikstof- en fosfaatplafond

De productie van stikstof en fosfaat uit dierlijke mest is in 2020 ruim onder het door de Europese Unie ingestelde plafond gebleven. De excretie daalde in de intensieve sectoren (varkens en pluimvee) en was stabiel in de melkveehouderij.
30 Juni 2021
suikerbieten bietenzaaien

Nieuws Suikerbieten

Britse neonics-ontheffing in bieten wankelt

Nederland leek alleen te staan in Europa met zijn verbod op neonicotinoïden, nadat het Verenigd Koninkrijk begin januari met een ontheffing kwam in het suikerbietenteelt. Toch wankelt de situatie nu in het VK en dreigt een drama voor wie al zaad heeft besteld.
18 Februari 2021
suikerbieten

Nieuws Gewasbescherming

Ongelijk speelveld neonics is een feit

Het Franse parlement heeft dinsdag 6 oktober ingestemd met een tijdelijke vrijstelling voor neonicotinoïden. Nu derogatie een feit wordt bij de grootste bietenproducent ontstaat per definitie een ongelijk speelveld in de Europese Unie. Minister Schouten betreurt dat, maar wijkt vooralsnog niet af van haar standpunt.
7 Oktober 2020
suikerbieten bietenhoop

Nieuws Suikerbieten

Britse bietenteler hoeft niet op neonics te rekenen

Als het aan het Britse landbouwministerie Defra ligt krijgen suikerbietentelers in Engeland niet de beschikking over een ontheffing voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt. Belangenbehartiger NFU Sugar en verwerker British Sugar dringen hier wel op aan. Telers krijgen een extra klap in het gezicht, nu de overheid de deur wagenwijd openzet voor de import van rietsuiker.
14 September 2020
akkerbouw suikerbieten bietenplant bietenveld

Nieuws Gewasbescherming

Kan Franse derogatie voor neonics navolging krijgen?

Ook maïsproducenten in Frankrijk willen een vrijstelling van de regering voor het gebruik van neonicotinoïden. Daarmee reageren zij op de toezegging aan telers van suikerbieten die vanaf 2021 weer gecoat zaaizaad mogen gebruiken.
12 Augustus 2020
boos vuist boerenprotest

Nieuws Neonics

Ook Duitse bietentelers eisen derogatie neonics

Nu de Fransen derogatie verlenen voor het gebruik van gecoat zaaizaad met neonicotinoïden, wordt ook de roep om ontheffing vanuit Duitsland steeds sterker. Duitse bietentelers treden graag in de voetsporen van hun Franse collega's en waarschuwen voor een oneerlijke concurrentie. 
8 Augustus 2020

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox