Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Procedure in Brussel tegen voermaatregel Schouten

9 Juli 2020 - Erik Colenbrander

De Stichting Stikstofclaim start nog deze week een procedure tegen de voermaatregel van LNV minister Carola Schouten bij de Europese Commissie in Brussel. De stichting gaat er van uit dat ze in het gelijk worden gesteld.

Tot 3 september ligt de ministeriele regeling, waarmee de minister nog dit jaar via het veevoerspoor handhaafbare en borgbare stikstofreductie in de veehouderij wil zeker stellen, ter inzage bij de Europese Commissie. Stichting Stikstofclaim heeft er alle vertrouwen in dat de Europese Commissie genoeg tijd heeft om het dossier te bestuderen en ontvankelijk is voor valide argumenten, in tegenstelling tot de Nederlandse regering.  "Den Haag respecteert de wet niet en hanteert juridische listen en trucs", aldus voorzitter John Spithoven.

Haagse halsstarrigheid
In de verklaring zegt hij: "De afgelopen periode is vanuit de melkveehouderij veelvuldig overleg gepleegd met het ministerie van LNV over het stikstofbeleid en de voermaatregel. Helaas wederom zonder succes. Het stikstofdossier wordt vanaf het begin gekenmerkt door een Haagse halsstarrigheid en het doordrijven van eigen plannen. Op basis van een politieke en juridische werkelijkheid die op grote afstand is komen te staan van de realiteit en het boerenbedrijf. Met de voermaatregel wordt wederom een grens overschreden, de maat is vol. Dat blijkt ook uit de onrust van de afgelopen dagen, waarbij met ongekend machtsvertoon boeren met hun vrouwen en kinderen worden opgepakt" (daarbij verwijzend naar de blokkade van de afvalverwerking in Wijster gisteren).

Eisers gezocht
Stichting Stikstofclaim zoekt melkveehouders die fungeren als eisers. Tijd en geld is er volgens hen niet of nauwelijks mee gemoeid. Het bestuur verwacht dan ook veel aanmeldingen en selecteert daaruit een aantal melkveehouders. Hierover wordt, om overbelasting van het stichtingsbestuur te voorkomen, niet gecommuniceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden