Eigen foto

Nieuws Stikstofcrisis

Kort geding over fundering voermaatregel

16 Juli 2020 - Erik Colenbrander - 3 reacties

Volledige inzage in de onderbouwing van de voermaatregel van het ministerie van Landbouw ontbreekt. Daarom starten de stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts (STAF) een kort geding, als het ministerie van LNV blijft weigeren deze onderbouwing openbaar te maken.

Beide organisaties hebben LNV tot vrijdag 12.00 uur de tijd gegeven om de informatie op te leveren. Maar volgens de stichtingen is LNV van plan de informatie alleen ter beschikking te stellen met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Een dergelijke procedure neemt maanden tijd in beslag.

Limieten bedrijfstype afhankelijk
Volgens STAF wil het ministerie van LNV per 1 september limieten stellen aan de eiwitgehalten in krachtvoer voor koeien, gedifferentieerd naar grondsoort (zand, klei, veen) en bedrijfsintensiteit (<14.000, 14.000-20.000 en >20.000 kg melk/ha). Het ministerie van LNV heeft daarbij de eiwitlimieten voor de 9 grondsoort-intensiteit-combinaties zelf 'afgeleid' op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet. Maar de LNV- berekeningen stroken niet overal met praktijkcijfers, volgens STAF. Deze praktijkcijfers zijn cijfers afkomstig uit de veevoerwereld en de Kringloopwijzer die niet openbaar zijn.

Adviesdocument nauwelijks vindbaar online
Volgens STAF vroeg het ministerie op 28 april aan de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) om de effectiviteit en de gevolgen van de voermaatregel te toetsen. Op 11 april 2020, 3 dagen later, heeft het CDM een uitgebreid advies aan de minister gestuurd, die echter niet ter beschikking is gesteld aan de Tweede Kamer. Ergens in een 'spelonk' op de website van Wageningen UR staat het, meldt STAF, wel online. Alleen als je precies weet hoe het document heet, kan je het vinden.

Na het advies te hebben bestudeerd, concludeert STAF dat LNV zelf eiwitlimieten voor krachtvoeders heeft berekend op basis van melkveebedrijven in het Bedrijven Informatie Netwerk (BIN) van Wageningen Economic Research. De stichting heeft deze data opgevraagd om de calculatie van LNV te kunnen controleren, maar het ministerie komt vooralsnog niet met deze gegevens over de brug.

Te kleine steekproeven
Verder blijkt uit het CDM-advies dat de omvang van de steekproef voor intensieve en extensieve bedrijven op veen en klei bestaat uit slechts enkele bedrijven. Gezien de grote spreiding tussen bedrijven, lijkt het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven volgens STAF onverantwoord. Volgens de stichting wordt dit ook door het CDM toegegeven. Het is niet bekend hoe nauwkeurig de BIN-gegevens zijn en hoe groot de variatie is per grondsoort en intensiteit is. Ook wijkt een aantal LNV-limieten af van de praktijkcijfers waarin STAF inzage had. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Jan kievit 16 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10888374/kort-geding-over-fundering-voermaatregel]Kort geding over fundering voermaatregel[/url]
De overheid wil het stuur van de ondernemer pakken met voer maatregelen vandaag eiwit morgen gewasbeschermings middelen
Abonnee
??? 16 Juli 2020
Jan kievit schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10888374/kort-geding-over-fundering-voermaatregel]Kort geding over fundering voermaatregel[/url]
De overheid wil het stuur van de ondernemer pakken met voer maatregelen vandaag eiwit morgen gewasbeschermings middelen
Hoezo weet de overheid zogenaamd altijd beter hoe wij onze bedrijven moeten runnen???
Ze denken te zeggen hoe je koeien moet voeren.
Verbieden neonicoteiden bij zaad en knolbehandeling, maar overzien niet de gevolgen waardoor uiteindelijk meer gespoten moet worden om gewassen gezond te houden. Contra efficiënt keuzes.
Je laat toch ook niet de bakker een motor reviseren, een metselaar een passagiers vliegtuig besturen, of een accountant een open hartoperatie uitvoeren?
Laat de vakgerelateerde keuzes bij de gewone vakmensen en oondernemers.
Kortom, overheid bemoei je niet overal zo mee. Jullie hebben echt niet overal verstand van!!!!!!!
Jan kievit 22 Juli 2020
De overheid zal nooit toegeven dat consumenten veel te laagzijn men importeerd liever uit verwegistan daarom is overheids uitvoerder acm opgericht
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden