Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Extra stikstof varkens vervangt voermaatregel

19 Augustus 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Een groter deel van de stikstofruimte van de warme sanering van de varkenshouderij wordt gebruikt om op korte termijn de woningbouw en enkele wegenbouwprojecten los te trekken. De ministeriële voermaatregel is vanwege de droogte definitief van tafel, zo meldt landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Op verzoek van Schouten heeft Wageningen Livestock Research een analyse gemaakt. Hieruit blijkt dat de melkveehouders meer eiwitrijk krachtvoer nodig hebben, nu het eiwitgehalte in het gras door de droogte lager is dan het gemiddelde in het tijdvak 2016-2019. 

Stikstofruimte van varkenshouderij
Hierdoor is de stikstofwinst van de maatregel nihil geworden en wordt de maatregel niet ingevoerd, deelt de minister Kamer vanmiddag (woensdag) mede. De tijdelijke voermaatregel voor melkvee was voorzien voor de periode september tot en met december 2020 en bedoeld om de vergunningverlening voor de woningbouw en enkele wegenprojecten op korte termijn los te trekken.

Vanochtend werd al duidelijk dat de voermaatregel van tafel ging. Het kabinet heeft besloten om een deel van de opbrengst van de warme sanering varkenshouderij (srv) die bedoeld was voor het structurele pakket na 2020, nu voor woningbouw en enkele wegen in te zetten. Het kabinet compenseert dit in het landbouwdeel van de structurele aanpak.

Vertraging en doorlooptijd
Het precieze effect van de warme sanering varkenshouderij staat in het voorjaar van 2021 vast, als helemaal duidelijk is wie aan de regeling deelnemen met welke bedrijfstypen en aantallen varkens. Dit heeft tot gevolg dat de voorgenomen stikstofruimte wat later beschikbaar komt. Gelet op de doorlooptijden van vergunningaanvragen en overige procedures, levert dit volgens de minister naar verwachting geen belemmeringen op om de bouw zoals gepland door te laten gaan.

Andere ruimtelijke verdeling
Wel is er sprake van een andere ruimtelijke verdeling (minder in de Randstad, meer in de regio Oost en Zuid) dan het geval was geweest bij de veevoermaatregel. Daar staat tegenover dat de bouwdrempel die het kabinet heeft voorzien op heel Nederland betrekking gaat hebben, ook op de Randstad. Bovendien leent de saneringsmaatregel zich volgens de minister beter voor het vergunnen van structurele depositieruimte dan de veevoermaatregel, die immers in deze vorm van tijdelijke aard was geweest.

Farmers Defence Force spreekt in een mededeling aan haar volgers van een 'victory'. "De vlag kan uit", zo laat voorzitter Mark van den Oever weten. Ook het NAJK en LTO Nederland laten weten opgelucht te zijn dat de voermaatregel nu van de baan is, maar kijken direct ook met enige zorg vooruit naar de andere plannen die minister Schouten vanaf volgend jaar voor de sector heeft.

Hierover zegt de bewindsvrouw in gesprek te willen met de 'sector'. Aan deze gesprekken nemen onder meer LTO en Agractie deel. Laatstgenoemde heeft aangegeven: "Van stap tot stap zullen wij, samen met de andere partijen, bezien of gesprekken in de goede richting gaan of dat verdere gesprekken geen nut hebben."

Kort geding van de baan
De stichtingen Stikstofclaim en Agri Facts hebben besloten het kort geding die voor morgen gepland stond vanzelfsprekend in te trekken. De timing van het besluit van Schouten om de voermaatregel te schrappen, een dag voor de zitting, is opvallend te noemen. Stikstofclaim en Agri Facts hebben weken geprobeerd de onderbouwing van de voorgestelde voermaatregel los te peuteren bij LNV, maar deze nooit gekregen. Zo werd onder meer aangegeven dat de ambtenaar die hierin was gespecialiseerd op vakantie was. Door het besluit nu te nemen, hoeft het ministerie niet meer voor de rechter verantwoording af te leggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
koentje 19 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10888847/extra-stikstof-varkens-vervangt-voermaatregel]Extra stikstof varkens vervangt voermaatregel[/url]
En als de deelname aan de regeling tegenvalt? Verzinnen we dan weer een ander gedrocht.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden