Shutterstock

Analyse Energie

Australische soap houdt gasprijs grillig

30 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

Even leek de druk van de ketel op de markt van aardgas, nadat een stakingsdreiging bij de productie van LNG in Australië leek afgewend. Producent Woodside Energy sloot een deal, waarna de gasmarkt ontspande. De gasprijs is nu alsnog volatiel, want concurrent Chevron heeft nog geen akkoord met de Australische vakbonden. Daarbij zorgt gepland onderhoud aan het Noorse gasnetwerk voor een lagere toevoer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt was ook deze week weer zeer volatiel. Op woensdag 23 augustus sloot de prijs op de TTF op een stand van €36,79 per megawattuur. Al is die statistiek ietwat misleidend. Het grootste deel van de dag stond de gasprijs namelijk rond de €44. Slechts een dag later (op donderdag 24 augustus) bereikte de gasprijs het laagste punt van de week, bij een stand van €31,94. Daarna steeg de prijs echter weer stevig. Op maandag 28 augustus stond de prijs van de TTF op het hoogste punt van de week, bij een stand van €38,41.

De laatste twee weken was de gasmarkt volledig in de ban van de mogelijke stakingen bij verschillende grote Australische LNG-exporteurs. Vreemd is dit niet, want in totaal zetten de betreffende Australische bedrijven maar liefst 10% van al het LNG op de wereldmarkt af. In de nacht van woensdag op donderdag leek er even verlossing te komen. Woodside Energy, de grootste speler op de Australische LNG-markt, bereikte een akkoord met de vakbonden. Even leek de markt volledig te ontspannen. Binnen enkele uren zakte de notering van de TTF van rond de €44 naar €31,70, een daling van maar liefst 26%.

De terugkeer van de rust bleek echter al snel schone schijn. Hoewel de allerergste paniek van de markt lijkt, steeg de gasprijs weer snel nadat werknemers van de kleinere speler Chevron voor de mogelijke stakingen stemden. Inmiddels hebben de bonden duidelijk gemaakt hoe eventuele industriële acties eruit zien. In het huidige plan worden twee terminals stilgelegd: Gorgon dat 15,6 miljoen ton gas per jaar produceert en Wheatstone dat verantwoordelijk is voor 8,9 miljoen ton. De prijs van de TTF steeg met maar liefst 10% toen het nieuws naar buiten kwam.

Toch is een staking nog altijd geen zekerheid. Het signaal om het werk daadwerkelijk te onderbreken, is nog niet afgegeven. De vakbond is verplicht om een eventuele staking minimaal zeven dagen van tevoren te melden. Dinsdag 29 augustus dreigde de vakbond het werk vanaf dinsdag 5 september bij Chevron stil te leggen. Het huidige plan is om de eerste dag negen uur te staken. De dagen erna zijn de vakbonden van plan om het werk voor tien en elf uur neer te leggen. Ondanks de dreigende taal lijkt het erop dat Chevron nog altijd met de vakbonden in gesprek is. Het Amerikaanse olieconcern heeft aangegeven de onderhandelingen niet af te willen breken.

Noorse werkzaamheden
Intussen wordt in Noorwegen nog altijd aan het gasnet gesleuteld. Deze dagen staat de toevoer uit Noorwegen zelfs op het laagste punt in twee maanden tijd. De toevoer uit het grote Troll-veld ligt stil in verband met seizoenswerkzaamheden. De Noorse gasbeheerder geeft aan dat de volledige toevoer vanaf zaterdag 7 september weer is hersteld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden