Mineralen

Bart Kemp

Opinie Bart Kemp

Focus op het fundament van het stikstofbeleid

De agrarisch sector(partijen) moeten in het voorgestelde stikstofbeleid wijzer zijn. Op een fundament dat niet deugt, kan je niet verder bouwen, betoogt Bart Kemp, voorzitter van Agractie Nederland. Hij roept alle boeren en agrarische partijen op in de lopende stikstofdiscussie de focus op het fundament te houden.
Vandaag 16:00 uur
boerenprotest

Achtergrond Stikstof Stemming

Broeierige anticlimax na stikstofgesprek bij Remkes

Na de ontmoeting op 5 augustus tussen een kabinetsdelegatie en LTO Nederland bij stikstof-gespreksleider/bemiddelaar Johan Remkes was er deze week een soort anticlimax. Het gesprek had niets opgeleverd, want het kabinet kwam niet met de verwachte gespreksopeningen of toezeggingen, ook al signaleerde Remkes ruimte. In de landbouw voelden diverse bestuurders zich bijna gefopt. FDF-voorman Mark van den Oever dreigde zelfs met de hardste acties ooit. Het bleef rustig.
Vandaag 15:00 uur
melkveebedrijf koeien weidegang

Nieuws stikstof

Stikstofexperts D66: krimp veestapel niet nodig

De emeritus stikstofprofessoren Han Lindeboom en Johan Sanders willen de stikstofdoelen van het kabinet voor de veehouderij halen via innovatie en zonder krimp van de veestapel.
Eergisteren 12:04 uur
glastuinbouw sjaak van der tak

Nieuws Stikstof

LTO herkent terechtwijzing Van der Tak niet, lijkt hoax

LTO Noord herkent een terechtwijzing die afkomstig zou zijn van 9 van de 12 regio-afdelingen gericht aan landelijk voorzitter Sjaak van der Tak niet. Dit laat LTO weten na onderzoek in eigen kring. Men is er niet in geslaagd de afzender van het bericht op te sporen.
Maandag 15:02 uur
Mark Rutte

Achtergrond Stikstof Stemming

Stikstofgevecht van overleg weer naar de trekker

De boerenorganisaties beschouwen het stikstofoverleg met het kabinet, onder leiding van Johan Remkes, vandaag (vrijdag) als mislukt. De handreikingen die premier Mark Rutte deed volgens LTO cum suis veel te mager en van een begin van herstel van vertrouwen tussen de partijen lijkt geen sprake. In onze nieuwe wekelijkse rubriek Stikstof Stemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
5 Augustus 2022
Johan Remkes

Nieuws Stikstof

Landbouw verklaart stikstofoverleg mislukt

Zonder irritatie is het vooraf veelbesproken stikstofoverleg tussen landbouworganisaties en het kabinet plus gespreksleider Johan Remkes over de stikstofproblematiek vrijdag niet verlopen. 'Er was en is sprake van een stevige vertrouwenscrisis', zei hij na het gesprek. Volgens Remkes was de sfeer toch 'buitengewoon constructief'. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zei na afloop: 'Het is op dit moment te weinig.' 
5 Augustus 2022
natuur bos

Opinie Jaap Uenk

Hoe goed kan Natura 2000 gebied tegen ammoniak?

Het voorstelde Kabinetsbeleid om uit de stikstofcrisis te komen, vraagt zware offers van de veehouderij, aanverwante sectoren en van de leefbaarheid op het platteland. Zulke zware offers brengen, vereist op z'n minst dat de ammoniakreductie de stikstofgevoelige Natura 2000 gebieden ook zichtbaar en aantoonbaar helpt. Ik heb daar mijn twijfels over.
4 Augustus 2022
Mark Harbers

Nieuws Stikstof

Ook waterminister Harbers sluit bij stikstofoverleg aan

De boerenorganisaties die de uitnodiging van Johan Remkes hebben aangenomen (of nog aannemen) gaan vrijdag in gesprek over 'de invulling van de opgaves voor natuur, stikstof, klimaat, water en de toekomst van de Nederlandse landbouw' met vier bewindslieden. Naast stikstofminister Van der Wal, landbouwminister Staghouwer en premier Rutte, schuift ook minister Harbers van Infrastuctuur en Waterstaat aan.
3 Augustus 2022
natuur heide

Opinie Jaap Majoor

Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?

De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.
2 Augustus 2022
Mark Rutte

Opinie Vergaderboer Twee

Opnieuw trappen boeren in de trucjes van Mark Rutte

Opnieuw trappen boeren in de trucjes van Mark Rutte. Al in het voorjaar kon je aan zien komen dat de aanpak van Rutte IV op een clash met de boerenstand ging uitlopen.
1 Augustus 2022
natuur Gelderland

Nieuws Stikstof

Meer LTO afdelingen willen rechte rug van Van der Tak

Het bestuur van de LTO-afdeling Liemers-Montferland volgt het voorbeeld van de LTO afdeling Gelderse Vallei en wil ook dat Sjaak van der Tak de rug recht houdt in het gesprek komende week met het kabinet. Zo niet, dan stopt ook dit afdelingsbestuur ermee.
30 Juli 2022
sjaak van der tak

Nieuws Stikstof

LTO Vallei wil stoppen bij slappe knieën Van der Tak

Het bestuur van de LTO afdeling Gelderse Vallei dreigt voltallig op te stappen als er volgende week een gesprek komt tussen LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en premier Rutte plus Van der Wal, Staghouwer en mogelijk Remkes. Als dan niet wordt vastgehouden aan een aantal harde eisen, gooit het afdelingsbestuur er het bijltje bij neer.
29 Juli 2022
Mark Rutte

Nieuws Stikstofcrisis

Blog: Rutte belooft bij boeren langs te gaan

Ook vandaag werd er gedemonstreerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Hieronder een korte terugblik op de dag.
8 Juli 2022
mest bemesten Agrifoto4

Analyse Mest

Verlies derogatie helpt druk op landbouw vergroten

Het verlies van de derogatie voor de Nederlandse landbouw is nog niet officieel bekendgemaakt, maar hangt volgens tal van bronnen heel dicht boven de markt. Komt het zo ver, dan betekent dat niet vanzelfsprekend een verlaging van emissies of winst voor natuur en milieu. Wel geeft het nog meer druk op de landbouw.
6 Juli 2022
Oostvaardersplassen

Nieuws Stikstof

Flevoland: geen gebied met te hoge depositiewaarde

De provincie Flevoland hoeft niet te handhaven op overschrijding van de kritische depositiewaarde (KDW) in Natura 200- gebieden. Reden is dat nergens de de achtergronddepositie deze KDW overschrijdt. Dit antwoord de provincie op een verzoek van de stichting NewMob.
4 Juli 2022
boerenprotest toekomst

Nieuws Stikstof

LTO wil Elbert Dijkgraaf als bemiddelaar stikstofonrust

LTO Nederland schuift Elbert Dijkgraaf, hoogleraar, voormalig Kamerlid en lid van de Commissie-Remkes, naar voren als bemiddelaar tussen het kabinet en boeren. Tijdens het spoeddebat over de maatschappelijke onrust gisteravond werd het voorstel van Kamerleden voor een onafhankelijke bemiddelaar omarmd door premier Rutte.
1 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief