Weer blijft spelbreker uitrijden

Schaakmat dreigt voor partijen op mestmarkt

14 April 2016 - 11 reacties

De partijen die actief zijn op de Nederlandse mestmarkt, maken stuk voor stuk melding van een moeizaam voorjaar als het om de afzet van mest gaat. Daar is het weer niet alleen de oorzaak van, al wordt dat wel heel snel aangegrepen door met name aanbieders van mest om ergens met een vinger naar te kunnen wijzen. Zo van: ‘ik kan hier ook niets aan doen’.

Het aanbod van mest is nu groter dan Nederland in de afgelopen voorjaren heeft gekend. Zowel onder varkens- als rundveehouders zijn er die jaarlijks gokken op een vroeg voorjaar en daarmee daling van de ophaalbijdragen. Op die manier wordt gehoopt tegen lagere tarieven mest af te kunnen zetten, wat gelet op de financiële situatie in de Nederlandse veehouderij voorstelbaar is. Maar het betekent ook dat wanneer het voorjaar anders uitpakt, dat er geen uitweg meer is dan te wachten op de dingen die komen gaan.

Vanuit de akkerbouw komen steeds meer geluiden van het afbestellen van mest

Nu het weer het uitrijden van mest al wekenlang parten speelt, het einde lijkt ook nog niet in zicht, komen vanuit de akkerbouw steeds meer geluiden van het afbestellen van mest. De akkers zijn te nat om op een normale wijze mest aan te wenden en de tarwe groeit door. Waardoor de switch naar kunstmest wordt gemaakt.

De intermediairs op hun beurt hebben daardoor meer moeite om hun silo’s leeg te krijgen. Velen geven aan dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet gaat lukken, wat in ieder geval het aannemen van mest blokkeert. Ruimte voor het aannemen van mest is er op dit moment niet en dat betekent dat de aanbieder van mest in een steeds penibeler situatie terecht komt.

Veehouders die werken met lange termijn afspraken hebben op dit moment niet de zorgen over de afzet van mest. Deze is de afgelopen winter in veel gevallen al (voor een deel) opgehaald en custom made gemaakt voor de akkerbouwer. In ieder geval is er voldoende ruimte in de mestput. In de basis geeft het vroegtijdig maken van lange termijn afspraken als enigste zekerheid over de afzet van mest en daar hoeft niet per definitie een hoger prijskaartje aan te hangen.

De situatie van extreem hoge ophaalbijdragen blijft deze week aanhouden.

Wilt u de mestnoteringen wekelijks per mail ontvangen? Meld u dan hier aan.

 

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Willy 14 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10869155/Schaakmat-dreigt-voor-partijen-op-mestmarkt]Schaakmat dreigt voor partijen op mestmarkt[/url]
Gewoon minder koeien melken minder mest probleem.
Gerrit 14 April 2016
Ik denk de financiele positie van de mestleveranciers op veel plaatsen bepalender is voor de geringere afzet. Afnemers proberen toch die prijs hoog te houden.
bookeskook 14 April 2016
Overaanbod is de oorzaak van hoge vergoeding voor mestafname. Bij veel graan geven veehouders ook geen centje meer voor tarwe of mais. Is toch gewoon marktwerking. En ik begrijp dat veel dierhouderijen het verdommen om mee te denken in gestructureerde mestverwerking, nou dan moeten die maar op hun eigen blaren zitten toch.
o , o 16 April 2016
beste bookeskook begrijp je ook dat veel veehouders zonder geld zitten
koeiendrol 16 April 2016
o , o schreef:
beste bookeskook begrijp je ook dat veel veehouders zonder geld zitten

Maar ze hebben wel stront.
bookeskook 16 April 2016
o , o schreef:
beste bookeskook begrijp je ook dat veel veehouders zonder geld zitten

Ja dat weet ik maar al te goed. De productie voor de vrije markt daar heb ik als akkerbouwer al jaren mee te maken. Teringnaar de nering en geen gekke dingen doen om te overleven. En niet jammeren zeiden veehouders begin negentiger jaren toen de akkerbouwers uit bittere nood naar Den Haag trokken met trekkers om hun noden kenbaar te maken! Tja nou snap je misschien wat zij toen voelden toen de graanprijs naar vrije markt moest en veehouders stonden te gniffelen over hun dalende voerprijzen!
schraal 17 April 2016
helemaal mee eens bookeskook
de veehouders waren ondernemers, en akkerbouwers waren maar aan het klagen,

nu de veehouders ook te maken krijgen met dagprijzen, zijn ze helemaal van slag
we moeten medelijden hebben met hun problemen
door onze acties toen, hebben zij ook steun gekregen op snijmaïs, omdat ze toen niet het verschil konden zien in snij of korrelmais.
en daarna de derogatie, het is toch geen wonder dat de sectoren lijnrecht tegenover elkaar komen te staan
en het laatste probleem de mest hebben ze zelf veroorzaakt.
als ze naar andere sectoren hadden gekeken hadden ze vooraf zelf maatregelen moeten nemen
die zich brand moet op de blarenz itten
Abonnee
kees 17 April 2016
Melkveehouders hebben geen recht van klagen. Goede jaren genoeg gehad!!!!
Paul 18 April 2016
Er zijn toch ook veel akkerbouwers gestopt die de vrije markt niet aankonden.
Paul 18 April 2016
En als het suikerbietenquotum eraf gaat zal het niet makkelijker worden.
Melkboer 18 April 2016
Mooie droge week op komst. Gaat massaal nog mest gereden worden nu.
Paul 18 April 2016
Melkboer schreef:
Mooie droge week op komst. Gaat massaal nog mest gereden worden nu.


Too little, too late
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief