Elisabeth Aardema / Shutterstock.com

Nieuws Stikstofcrisis

Boerenprotesten op straat en in de media

7 Juli 2020

Welke creatieve uitvluchten worden er bedacht om onder het trekkerdemonstratieverbod uit te komen? Welke rol spelen de supermarkten in de boerenprotesten en waarom?

In navolging van de provincies Groningen en Drenthe kondigde de provincie Friesland vandaag (dinsdag 7 juli 2020) een verbod op het demonstreren met trekkers af. Farmers Defence Force onderzoekt de juridische mogelijkheden om deze verboden, die door het regionale bevoegd gezag moeten worden uitgevaardigd, aan te vechten.

Rechtsgeleerden vragen zich af of het recht op demonstratie door de trekkeracties wordt uitgehold. Het recht op demonstratie geldt zolang de overheid de enige is die geweld als machtsmiddel kan inzetten. Op social media vragen veehouders zich af wat er gebeurt als onder het mom van trekkerpech met een grote machine aan de trekhaak wegen worden geblokkeerd.

Binnenstad Leiden
Gisteravond deden naar schatting ongeveer 100 boeren aangifte bij het politiebureau van Leiden, tegen landbouwminister Carola Schouten wegens dierenmishandeling. Woordvoerder Wilbert van der Post, de enige nog overgebleven actieve melkveehouder in de gemeente Leiden, was blij verrast met de opkomst van zoveel collega's uit. Hij besprak met de politie het in goede banen leiden van de trekkerkaravaan, waarmee de honderd boeren tot in de historische binnenstad reden. Ook in Apeldoorn deed een groep boeren aangifte bij de politie tegen de minister voor dierenmishandeling.

Consument laten voelen
Maandagmiddag blokkeerden boeren het Albert Heijn distributiecentrum in Zwolle. Bij deze actie werd duidelijk wat de beweegredenen zijn om distributiecentra van supermarkten te blokkeren. De consument moet op deze manier duidelijk worden gemaakt wie zorgt voor het voedsel dat in de supermarkt te koop is.

Volgens Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in detailhandel van de universiteit Groningen, valt supermarkten echter weinig te verwijten. 'Supermarkten worden geframed alsof ze over de rug van de boeren hoge winsten behalen maar dat is niet zo. Gemiddeld bedraagt het rendement al jaren 2 tot 3%. De variatie is niet groot." Volgens Sloot is de consument die weigert om voedsel meer geld uit te geven een groter probleem.

Starre opstelling Schouten
De hoogleraar wijst in het AD vooral met de vinger naar minister Schouten, die zich volgens hem te star opstelt en te weinig verbindend is. "Niet de supermarkten zijn belangrijkste oorzaak van deze crisis, maar de regering. Natuurlijk is er een stikstofprobleem maar de vraag is: hoe los je het op? Niet op deze top-down manier."

Sloot is van mening dat er binnen Europa een gelijk speelveld hoort  te zijn qua productie eisen. Dat het daar aan schort, is een verantwoordelijkheid van de politiek.

Meer over

Boerenprotest
Regenradar
Powered by Agroweer
Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Nieuws Stikstof

Boeren willen niet wijken voor Schiphol

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Nieuws Boerenprotest

Boeren met trekkers weer op de barricaden

Duitse melkveehouders op de barricade

Nieuws Melk

Duitse melkveehouders op de barricade

Duitse boeren stellen stevige eisen aan politiek

Nieuws Boerenprotest

Duitse boeren stellen stevige eisen aan politiek

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief