D66

Achtergrond Stikstofstemming

Alle tegenstrijdigheden in stikstof komen bij elkaar

4 November 2022 - Klaas van der Horst - 22 reacties

Het was een week vol tegenstrijdigheden op stikstofgebied. Zo was er in de Tweede Kamer het debat over het recente rapport van Johan Remkes, dat totaal niet in de geest van Remkes werd gevoerd. Ondertussen gaat de provincie handhaven bij een 50-tal agrarische PAS-melders en Interimmers, die door 'een onbetrouwbare overheid' (aldus Remkes) tussen wal en schip zijn geraakt.

Zij worden nu twee keer gebeten door die overheid. Ook werd de bouwvrijstelling afgeschoten door de Raad van State, vanwege een relatief kleine hoeveelheid stikstofemissie, terwijl het CBS komt met cijfers waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot van de luchtvaart 30 keer groter is dan waar het RIVM mee rekent. Even later vertelt een directeur van het RIVM in een ingelaste briefing aan Tweede Kamerleden dat de Aerius-cijfers alleen niet nauwkeurig genoeg zijn om piekbelasters mee aan te wijzen en uit te kopen, alsof hij niet wist dat de juridische en bestuurlijke werkelijkheid al lang met de sommetjes van het RIVM aan de haal waren gegaan.

Overheid spreekt met één mond, handelt anders
De grote vraag is hoe dit allemaal weer met elkaar in verhouding gebracht kan worden en rechtgezet. Minister Piet Adema zei donderdagavond in het debat over het advies van Remkes dat het kabinet met één mond spreekt, om aan te geven dat er geen inhoudelijke ruimte zit tussen wat hij zegt en wat de rest van het kabinet vindt, waaronder zijn collega Christianne van der Wal. Officieel is dat ook zo, maar de werkelijkheid is waarschijnlijk toch genuanceerder, en de overheid handelt bepaald niet eenduidig. Dit blijkt uit de omgang van Den Haag en de provincie Overijssel met de Pas-melders.

Rekening op bordje Den Haag
Gezien de schuld die de overheid heeft in te lossen richting deze boeren, zou het eigenlijk niet onredelijk zijn dat zij de rekening voor de dwangsom op het bordje van het kabinet zouden leggen. Dat heeft immers een afspraak na te komen.
Adema doet sinds zijn aantreden hard zijn best om extra ruimte te creëren voor de boeren en ook vertrouwen te herwinnen. Hij doet dat door allerlei zaaltjes te bezoeken en ook op werkbezoek te gaan. Soms wordt de indruk gewekt dat hij en minister Van der Wal uitsluitend biologische boeren of anders politiek wenselijke bedrijven bezoeken, maar Adema doet hard zijn best om zich van zijn beste kant te laten zien.

CO2 op in Lunteren, en dan?
Afgelopen weekeind stopte hij zelfs persoonlijk de ruiming van 5 van de 7 van vogelgriep verdachte pluimveebedrijven. Dat ging zo: Na het ruimen van 2 verdachte bedrijven was de CO2 opeens op en kon een tijd lang niet verder worden gegaan. De klok tikte ondertussen door en het einde van de incubatietijd naderde, terwijl niets wees op besmetting. De NVWA was onvermurwbaar, maar de minister gaf de bedrijven tenslotte het voordeel van de twijfel.
Het heeft niets te maken met stikstof of perspectief voor de landbouw in het algemeen, maar het tekent wel dat de minister benaderbaar en aanspreekbaar wil zijn, noodzakelijk voor herstel van vertrouwen. Ook tekenend is dat hij boeren op de publieke tribune vriendelijk groet. Tegelijk geeft hij aan dat hij wel duidelijk zal zijn en soms ook moeilijke boodschappen moet brengen. Volgens de minister kan zoiets ook, als het maar coherent is, een samenhangend verhaal, dat ondernemers toch iets geeft om op te bouwen.

Kritische Kamerleden even onthand
Zo ver is het met het stikstofdossier nog lang niet. De complexiteit van het dossier maakt het er ook niet gemakkelijker op. En wanneer dan zelfs een instituut als het RIVM openlijk de fout in gaat, voelen zelfs de meest kritische Kamerleden zich onthand. Zeker na alles wat ze in de voorgaande tijd hebben geroepen. In de eerder genoemde briefing door het RIVM riep GroenLinks'er Laura Bromet (en aanvrager van de top-100) dat zij als gewoon volksvertegenwoordiger de stikstofmaterie niet snapt. D66'er Tjeerd de Groot was toen ook ongewoon bescheiden. Dat was wel voor korte duur. 's Avonds in het debat met Adema en Van der Wal eiste hij weer vol vuur het hoofd van de piekbelasters, alsof hij niets genuanceerds had gehoord.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Abonnee
SjefO 4 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901450/alle-tegenstrijdigheden-in-stikstof-komen-bij-elkaar]Alle tegenstrijdigheden in stikstof komen bij elkaar[/url]
De Groot is een rancuneuze man die denk ik nog een rekening te vereffenen heeft met zijn vorige werkgever, zoals de Groot tekeer gaat tegen de boeren is abnormaal dat heeft niets met natuur en of
stikstof te maken en dit mag nooit en te nimmer de onderlegger zijn waarop je een land bestuurd.
Het zijn notabene die bedrijven die naar deze oetlul geluisterd hebben toen de quotering ophield te bestaan.
En binnen 1jaar oprotten of de we trekken de vergunning in.
Destructief gedrag "is opruiing"
Abonnee
waarheid 4 November 2022
de groot is degene die Nederland gevangen houd in het stikstof dossier.
Doordat binnen d66 men naar hem luistert. en vvd luistert naar d66 in het kabinet.
daarom komt er geen oplossing.
elk normaal denkend mens heeft het stikstof pronken in 5 minuten opgelost.

een oude boer zei al: principes kosten geld

un dit geval de principes van de groot kost Nederland 26 miljard tot nog toe door het vast zetten van verschillende branches.
en daarnaast wil men nog 25 miljard er in gooien om de wens van de groot (Nederland zonder boeren) te laten uitkomen
Abonnee
weg 5 November 2022
kan er alsjeblieft een andere foto bij het artikel? dit haatzaaiende smoelwerk kan ik niet meer aanzien
Abonnee
ggz 5 November 2022
er moet meer geld vrijkomen voor de GGZ, sinds enkele jaren geleden dat er daar bezuinigd is hebben deze idioten de ruimte gekregen om in Den Haag terecht te komen!
Dit soort uitwas moet geestelijk nagekeken worden, maar deze idioot is niet te redden!
Abonnee
Tijdbom 5 November 2022
weg schreef:
kan er alsjeblieft een andere foto bij het artikel? dit haatzaaiende smoelwerk kan ik niet meer aanzien
t Is verschrikkelijk,wat een achterbakse schijnlach op z n smoel. Een etter van een ventje. Hebben jullie hem de kamer in zien kijken v/d week.
Abonnee
weg kwijt 5 November 2022
Als je ooit het lef hebt om bij de verkiezingen op CDA, VVD, CU of op D66 te stemmen , dan moet je NOOIT meer commentaar geven!
Dan ben je volledig de WEG KWIJT!
Vooral CDA en VVD hebben zich voor NIKS weggegeven aan D66!
Abonnee
jan 5 November 2022
Boerenbussines moet die foto verwijderen
snap niet dat ze dit doen
je hoeft niet overal een foto bij te zetten
Abonnee
Kjol 5 November 2022
De Groot is een narcist.
verontwaardigde boer 5 November 2022
D66 weg, dan zijn de grootste varkens weg en is het stikstof probleem ook weg. Dit is de grootste boeren hater die er ooit geweest is, zeer triest dat die man zo in elkaar zit.
Als je op de trekker door de polders rijd zie je heel veel van de natuur en dan kan je zien dat die man gewoon leugens verteld en dit voor waarheid in Den Haag verteld.
Mensen kijk rond op het land en in de natuur en word wakker dit beleid van deze mensen klopt niet!!!!! Hoe krijgen we dat duidelijk in de regering?
Abonnee
dennis s 5 November 2022
waarom lukt het de achterban van het cda om de cda ers in den haag te overtuigen dat ze het platteland en hun achterban aan het kapot maken zijn
Abonnee
Tijdbom 5 November 2022
weg kwijt schreef:
Als je ooit het lef hebt om bij de verkiezingen op CDA, VVD, CU of op D66 te stemmen , dan moet je NOOIT meer commentaar geven!
Dan ben je volledig de WEG KWIJT!
Vooral CDA en VVD hebben zich voor NIKS weggegeven aan D66!
Helemaal mee eens. Dit is het ergste wat CDA en VVD over zich heen getrokken hebben,maar kom er maar eens van af. Is erger dan een rat. Idd Nederland is volledig de weg kwijt. Milieu,natuur ,toeslagen affaire,slavernij exuses,zwarte Pieten.stikstof,een kabinet zonder verstand,rivm wat de zaak bedondert en er zullen er nog wel zijn. Maar als ze oprotten(wat ik graag zou willen)wat dan????Wie heeft hiervoor een oplossing????
Abonnee
Zeeuw 5 November 2022
Redactie is het mogelijk dat smoelwerk van tjeerd die sneert en elimineert af te plakken. Dan is mijn dag weer goed! Kunnen we ook weer normaal reageren!
kleii 5 November 2022
Zeeuw schreef:
Redactie is het mogelijk dat smoelwerk van tjeerd die sneert en elimineert af te plakken. Dan is mijn dag weer goed! Kunnen we ook weer normaal reageren!
Ik volg u volledig
Abonnee
Zeeuw 5 November 2022
Tijdbom oplossing: verkiezingen in maart . Dan zal ook blijken of Adema er iets van heeft kunnen bakken. Stemmen op andere partijen dan de klaver5je -4+ groen links= klaver5je 5 .Via provincie 1ste kamer rechtser inrichten en alle wettelijke onzin met CO2 en N bedwelmen. Daarna kabinet ,valt zeker, en in nieuwe coalitie druk op EU met nieuw intern beleid krachtig optreden. Deal met EU en anders Nexit. Laat Timmermannetje maar maandelijks verhuizen van Brussel naar Straatsburg en terug ,kan hij zien hoe de natuur sprankelt !
Abonnee
sjan 5 November 2022
kan één vanbovenstaande "wijsneuzen" aangeven hoe een kabinet er uit had moeten zien zonder D66!
Abonnee
sjan zn hulp 5 November 2022
ja met de pvv
Abonnee
Tijdbom 5 November 2022
Vlgs was er geen andere mogelijkheid. Met PVV gaat dat niet,is toch bekend,hoe graag ik het ook zou willen. Wilders zijn mening ligt net iets buiten de cirkel. Ik denk met Wilders 3 maanden,en dan kunnen we weer naar de stembus.Het gaat niet eenvoudig zijn om een nieuwe coalitie te vinden.
Abonnee
mooi 5 November 2022
mooie foto voor op het dart bord
Abonnee
Vrij grof 6 November 2022
mooi schreef:
mooie foto voor op het dart bord
Of die kop op wc papier.
Abonnee
Extreme 7 November 2022
Laat hem verhuizen van TK naar de Scheveningen. En gelijk Johan V. in de zelfde taxi meenemen.
Theo 12 November 2022
Het stikstofdossier hoeft helemaal niet complex te zijn. Het stikstofprobleem bestaat namelijk alleen op papier. de echte natuur heeft helemaal geen probleem met stikstof. Die echte natuur in de meeste natura2000 gebieden bestond 1000 jaar geleden uit bos, en niet uit heideveld. De heidevelden zijn ontstaan doordat onze voorouders honderden jaren lang 4 a 5 ha heideveld nodig hadden om 1ha bouwland te bemesten (door de schaapshouderij en door plaggen), en zijn hierdoor kunstmatig stikstofarm geworden. Door de oorspronkelijke bossen als uitgangspunt te nemen, en niet de kunstmatige heidevelden, is het stikstof probleem opgelost. Hoezo complex?
Abonnee
euro 14 November 2022
waarom worden er berichten afgehaald
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden