Agrifoto

Nieuws Techniek

Hackaanval legt Fendt fabriek al dagen plat

10 Mei 2022 - 2 reacties

Een grootschalige hackaanval op het Amerikaanse Agco concern heeft de fabriek van Fendt in Zuid-Duitsland stilgelegd. Al sinds 5 mei kunnen er geen trekkers worden geproduceerd. Bijna alle 4.000 medewerkers zijn naar huis gestuurd.

Agco, het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, huist in het Amerikaanse Duluth, maar het is de fabriek van Fendt in Marktoberdorf in Beieren die plat werd gelegd door een grootschalige hackaanval. Volgens de laatste berichten ligt de machineproductie na zes dagen nog steeds stil.

Meerdere fabrieken getroffen
Alle onderdelen van de trekkerproductie zijn getroffen, maar bijvoorbeeld ook de onderdelenafdeling. Op de computersystemen van Fendt en Agco is schadelijke software (ransomeware) geïnstalleerd. Hoe lang het duurt voor de IT-systemen weer allemaal draaien zegt het bedrijf niet. De systemen worden 'gegijzeld' door de hackers en pas na betaling vrijgegeven.

Een Amerikaanse woordvoerder van Agco zegt dat meer productiefaciliteiten getroffen zijn. Om welke het precies gaat, wordt niet gemeld. Franse media maakte eind vorige week melding van problemen bij Massey Ferguson in Beauvais. Ook daar werden medewerkers naar huis gestuurd. Ook over de totale schade wordt niet gesproken. Mede omdat het onderzoek nog gaande is.

Agrarische sector geraakt door hackers
Cyberaanvallen zijn niet nieuw, maar in de agrarische sector is het niet een veel voorkomend fenomeen. De FBI waarschuwde eind vorige maand in de Verenigde Staten al voor hackaanvallen specifiek gericht op de landbouw in het land. In 2021 werden twee grote agrarische coöperaties getroffen door ransomeware-aanvallen. Door dit te doen in cruciale periodes tijdens het zaaien en oogsten hopen de hackers dat bedrijven eerder aan hun eisen tegemoetkomen.

Niet meer aanvallen sinds oorlog
Ook in Duitsland waarschuwt de landelijke regering voor cyberaanvallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat sinds de oorlog in Oekraïne niet meer aanvallen zijn uitgevoerd in het land door bijvoorbeeld Russische hackers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Meer over

Fendt
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
pier 10 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10898327/hackaanval-legt-fendt-fabriek-al-dagen-plat]Hackaanval legt Fendt fabriek al dagen plat[/url]
Heeft Poetin via een omweg nog een mogelijkheid gevonden om de voedselproductie te minimaliseren
Abonnee
euro 13 Mei 2022
het is niet alleen de fendt fabriek er zijn er meerdere die er last van hebben in duitsland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox