shutterstock

Nieuws stikstof

Vrees voor afpakken bezit door Brabantse staleisen

1 December 2022 - Klaas van der Horst

De provincie Noord-Brabant moet de eisen voor emissie-arme stallen van tafel halen nu er zo veel onzekerheid is over de effectiviteit en juridische houdbaarheid van deze systemen, stelt de Stichting Stikstofclaim (SSC) in een herhaalde eis aan de Provincie Noord-Brabant.

De eis is des te onredelijker sinds er uitspraken liggen, met name de Porthos-uitspraak, waarmee zoiets feitelijk neerkomt op gedwongen afstand doen van bezit, meent SSC. Voor een nieuwe stal is immers een nieuwe vergunning nodig, maar op het moment van vergunningaanvraag, komt de latente ruimte ter discussie. Daarmee dreigen de Brabantse eisen in strijd te geraken met de bepalingen rond het eigendomsrecht, zoals vastgelegd in het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens), stelt SSC. Daarom zouden de artikelen 2.66 en 2.69 opgeschort of geschrapt moeten worden. De organisatie stelt de provincie anders verantwoordelijk te houden. De Provincie Noord-Brabant heeft nog niet gereageerd op de nieuwe situatie.

Geen eigen actie PAS-melders
SSC waarschuwt PAS-melders en interimmers ook om niet zelf actie te ondernemen en tot legalisering te komen. De PAS-melders en interimmers dreigen dan in de situatie te komen dat hun 'legaliseringstraject voor eigen rekening' op henzelf terugslaat en dat dit dan voor nieuwe teleurstellingen zorgt. De verantwoordelijkheid voor een oplossing moet worden gelaten waar die ligt. Het risico van nieuwe rechtszaken door anti-veehouderij groepen is anders levensgroot, zo stelt SSC. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox