Shutterstock

Nieuws CBS

Voeding wordt duurder, terwijl inflatie afneemt

1 Februari 2023 - Linda van Eekeres

De Nederlandse inflatie was in januari van dit jaar met 7,6% lager dan de inflatie van 9,6% in december 2022. Voeding steeg wel in prijs. In december was voeding 14% duurder dan een jaar eerder, de voedselinflatie liep afgelopen maand op tot 14,5%. Dit blijkt uit een eerste raming van het CBS.

Dat de inflatie in januari lager uitpakte dan in december, heeft vooral te maken met de prijsontwikkeling van energie. Energie inclusief motorbrandstoffen daalde op jaarbasis 0,3% in prijs, terwijl deze groep afgelopen december nog 30% in prijs was gestegen ten opzichte van december 2022. De inflatie vlakt al een aantal maanden af. In september bereikte de inflatie, vooral gestuwd door torenhoge energieprijzen, een hoogtepunt van 14,5%, om vervolgens de afgelopen maanden af te nemen naar (een nog steeds hoog niveau van) 7,6%. Over heel 2022 was de inflatie een ronde 10%.

De snelle raming van het CBS wordt voor de tweede keer gedaan en is gebaseerd op onvolledige brongegevens. Op 9 februari worden de reguliere cijfers van de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd. Ook volgt er nog een publicatie van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden