defotoberg / Shutterstock.com

Nieuws Financieel

Inflatie daalt naar 4,4,%, voeding blijft duur

31 Maart 2023 - Linda van Eekeres

De inflatie is in maart flink gedaald en uitgekomen op 4,4%. Daarmee is de prijsstijging op jaarbasis het laagst sinds zeventien maanden. Dat blijkt uit de eerste, snelle raming van het CBS. Het inflatiecijfer voor voeding neemt met 15% amper af.

In februari liep de inflatie na een daling in januari (7,6%) juist weer op naar 8%. Voeding was in februari 15,1% duurder dan een jaar eerder. In januari was dat 14,5% en in december 2022 14%.

Energie en brandstoffen goedkoper
Energie en brandstoffen spelen een grote rol in de daling van de inflatie. In februari was energie en brandstof 1,1% goedkoper dan een jaar eerder. Afgelopen maand werd er 28,2% minder betaald voor energie en brandstof dan in maart 2022. De laatste keer dat de inflatie lager was dan het huidige niveau was in oktober 2021. Toen was de inflatie 3,4%. De hoogste prijsstijging op jaarbasis werd gemeten over september 2022: 14,5%.

Britten kennen recordvoedselinflatie
In het Verenigd Koninkrijk was in maart sprake van een recordinflatie op voeding volgens data van marktonderzoeksbureau Kantar. De prijsstijging van voedsel met 17,5% is de hoogste ooit gemeten in het VK. De prijzen van eieren, melk en kaas stegen het hardst. Op jaarbasis zijn Britten gemiddeld £873 meer kwijt aan boodschappen, althans als zij hetzelfde in hun boodschappenmandje blijven stoppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Inflatievooruitzichten blijven onzeker

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden