Shutterstock

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

31 Oktober 2023 - Linda van Eekeres

In Nederland was er in oktober volgens de snelle raming van het CBS sprake van deflatie (-0,4%). Dit komt doordat de energieprijzen vergeleken met een jaar eerder flink gedaald zijn. Wordt energie buiten beschouwing gelaten dan is het inflatiecijfer 5,1% (in september 5,5%). 

In de eerste helft van 2023 was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen hoger dan nu, met een piek van 8,1% in februari en maart, aldus het CBS.

Energie, inclusief motorbrandstoffen, was in oktober 40,1% goedkoper dan een jaar eerder. In september was dat op jaarbasis 38,2%. De categorie voedingsmiddelen, dranken en tabak steeg in oktober 8,7% in prijs. Vorige maand was dat nog 10%.

Het lage inflatiecijfer heeft, zoals we eerder schreven, ook te maken met een nieuwe rekenmethode van het CBS sinds juni. Toen is het CBS met de werkelijke energiecontracten gaan rekenen in plaats met alleen de tarieven van niet afgesloten energiecontracten. 

Eurozone
De inflatie in de eurozone (HICP) was over oktober 2,9%. In september was dat nog 4,3%. Volgens de HICP was de inflatie in Nederland in september -0,3% en in oktober -1%. Alleen in België is er ook sprake van deflatie, met -1,7%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden