Shutterstock

Nieuws Boerenprotesten

Het taboe op sancties tegen voedsel uit Rusland is eraf

4 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Boeren die de straat opgaan blijven politici bezighouden. In de westelijke EU-lidstaten zijn het de strenge milieueisen en hoge regeldruk waar boeren tegen in het geweer komen. In de oostelijke lidstaten is het de import van goedkoop graan uit Oekraïne. Daar gaf de Poolse premier Donald Tusk een opmerkelijke draai aan. Sancties gericht tegen de Russische landbouw waren uit den boze. Onder druk van de boerenprotesten is dat nu aan het veranderen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vandaag (maandag 4 maart) liet Tusk tijdens een bezoek aan de Litouwse hoofdstad Vilnius weten dat hij binnen de EU zoekt naar steun voor sancties tegen agrarische producten uit Rusland en Wit-Rusland. "Ik wil u laten weten dat ik mij vandaag tot de voorzitter van het parlement zal wenden met een voorstel voor een resolutie waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen sancties op te leggen aan voedselproducten uit Rusland en Wit-Rusland", aldus Tusk vandaag tijdens de conferentie met de Litouwse premier Ingrida Šimonytė. Voedsel werd tot nu toe angstvallig buiten de Westerse sancties gehouden om de wereldvoedselvoorziening niet in gevaar te brengen.

Onrust nog niet weg
In Frankrijk is de kou overigens ook nog niet uit de lucht. Zondag zei de leider van de grootste boerenbond in Frankrijk, FNSEA dat hij nieuwe acties de komende weken zeker niet uitsluit. Dat ondanks toezeggingen van de Franse regering om met een steunpakket van €400 miljoen over de brug te komen. De kern van de onrust onder de Europese landbouwers zit hem vooral in lage productprijzen waardoor het verdienvermogen zwaar onder druk komt te staan. Daar is niet zomaar een oplossing voor verzonnen, al hebben de protesterende boeren met de Europese verkiezingen op komst hun pijnpunten wel op de politieke agenda gekregen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden