Blog: Erik Colenbrander

Speculeren op een vroeg voorjaar niet onlogisch

16 Februari 2017 - 1 reactie

Zelden zal bevroren grond zo snel zijn opgewarmd als gisteren. In een dag tijd schoof de 'bevroren grond grens' honderden kilometers op richting het noordoosten, ver de Duitse grens over, zegt Boerenbusiness columnist Erik Colenbrander. Tegelijkertijd begon het gras langs de Belgische grens al haast te groeien, bij een bodemtemperatuur van meer dan vijf graden. 

De eerste plantuien zijn al de grond in. Alsof de natuur rekening houdt met de Meststoffenwet en het land klaarlegt zodra er weer op grasland mest mag worden uitgereden. Gras begint te groeien zodra de bodemtemperatuur 6-8 graden bedraagt, afhankelijk van de grondsoort en de grassoort. Is die drempel overschreden, dan is het niet alleen zinvol om drijfmest aan te wenden maar ook stikstofkunstmest kan dan het grasland op.

Kans is groot dat de drempel 1 maart wordt overschreden

Gezien de hoge etmaalgemiddelden die worden voorspeld, is de kans groot dat de drempel rond 1 maart wordt overschreden. De regionale verschillen zijn altijd groot. Gemiddeld is het voorjaar in Zuid-Limburg twee weken vroeger dan in Groningen. Dit verschil wordt nog groter als het nat is, want dan blijven de kleigronden langer koud dan de zandgronden. Ook al is de neerslag al meer dan een halfjaar lang ondergemiddeld, toch is de grond in deze tijd van het jaar verzadigd, op een paar stukken hoge zandgrond na.

Er hoeft maar een beetje neerslag te vallen om de bodem te verdichten bij het berijden van het land. Beter twee keer met weinig gewicht, dan één keer met veel gewicht. Drijfmest (laten) aanwenden met de hand op de knip kan verkeerde zuinigheid zijn, want de verliezen door bodemverdichting zijn al snel veel groter dan de besparing op de rekening van de loonwerker.

Volgas geven en speculeren op vroeg voorjaar is niet onlogisch

Als er overvloedig neerslag gaat vallen is er bovendien kans op uitspoeling en desinvestering in bemesting. Maar de vooruitzichten spreken niet van veel regen. De weersverwachting kan haast niet beter. Dankzij de temperatuursprong die deze week heeft plaatsgevonden eindigt de februarimaand waarschijnlijk twee graden warmer dan gemiddeld, ondanks de koude eerste helft van de maand. Dagenlang een temperatuur richting de tien graden, zonder vorst in de nacht en toch geen neerslag van betekenis, midden volgende week uitgezonderd.

Volgas geven en speculeren op een vroeger voorjaar dan ooit, is gezien de trend van klimaatverandering niet onlogisch. Hoe langer het groeiseizoen, hoe hoger de opbrengsten. Al dreigt nachtvorstrisico en loop je bij te vroege inzaai van suikerbieten het risico op schieters. Risicospreiding met het voorjaarswerk, net als bij het afdekken van prijsrisico’s, is geen gek idee. 

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
1 reactie
Signum 26 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873428/Speculeren-op-een-vroeg-voorjaar-niet-onlogisch]Speculeren op een vroeg voorjaar niet onlogisch[/url]
Het spijt me wel hr colenbrander het is maar goed dat u
Columnist bent en geen agrarisch ondernemer
Ben je al op het land geweest met je Gucci schoenen de laatste tijd?
De toplaag is rul gevroren dus sponzig en houdt lang
Water vast. Hoezo weerberichten die droog weer aangeven?
Je colum heeft de houdbaarheid van net gevangen vis
Maximaal 3 dagen dus.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief