Boerenbusiness Opinie

Stoppersregeling een makkelijke subsidie, of niet?

23 Februari 2017 - 7 reacties

Negentigduizend euro. 90.000 euro. Dat zouden we krijgen als compensatie voor het inleveren van onze koeien en kalveren. Makkelijk op te strijken subsidie? Nee. Een koe is in een normale markt 1.200 euro waard.  José Bongen, maakte eerder bekend te stoppen met het bedrijf en gaat nu in op de stoppersregeling. 

Wij hebben 65 koeien en 20 pinken. De overheid en zuivelsector willen dat in een paar maanden tijd 60.000 koeien op de markt komen, dus keldert hun waarde. Kapitaalvernietiging.

Ons bedrijf werd onverkoopbaar

Toen wij in september onze boerderij te koop zetten, waren we vol goede moed. Net als onze makelaar. Een mooi bedrijf, waar uitstekende technische resultaten worden gedraaid. In die eerste maand hadden we 5 belangstellende kopers. Tot de overheid in oktober aan de fosfaatwet begon te sleutelen. Alle melkveehouders moeten krimpen, en als ze ooit willen groeien moeten ze eerst dure rechten aankopen. Alle 5 kopers trokken zich terug. Ons bedrijf werd onverkoopbaar. Kapitaalvernietiging.

Intussen loopt onze hypotheek, a 6.000 euro, elke maand door. Een hypotheek waar we in september bijna vanaf waren; onze droom. Is die 90.000 euro dan een luxe opgestreken kadootje? Nee, die hebben we nodig om onze lasten te betalen, nu we besloten te stoppen en de overheid in het halve jaar erop prompt met een woeste arm van kapitaalvernietiging over onze boerderij en onze koeien raasde. Die vernietiging heeft een doel, jazeker. Het baant hopelijk een weg naar een gezondere zuivelsector. Maar dat er een compensatie tegenoverstaat voor de mensen die daarvoor het veld ruimen, is geen overbodige luxe. 

Klimaat melkveehouders prut

Gelukkig werd daarom maandag de opkoopregeling geopend. Iedereen die zich inschreef om te stoppen met zijn bedrijf, zou worden gecompenseerd. Fijn! Maar er schreven zich in één dag al vier keer zoveel melkveehouders in dan het maximaal aantal toegestane deelnemers. Dat was te voorzien: wij waren niet gek toen we afgelopen zomer verklaarden dat het ondernemersklimaat voor melkveehouders in Nederland prut is. 

Om de compensatieregeling wordt nu geloot, onze kans is 25 procent. Negentigduizend euro om het komende jaar onze hypotheek te kunnen betalen, is zo de inzet geworden van een loterij-spelletje. 

Stel je een groot bedrijf voor waar dit wordt gereorganiseerd. Neem Philips. Iedereen die zich vrijwillig aanmeldt krijgt een budget mee om de eerste maanden werkeloosheid te overbruggen en een loopbaancoach in de arm te nemen. Je slaapt er weken slecht van: wil ik dit? Afscheid nemen van je collega's; wat gaan ze zeggen? Afscheid nemen van je zekerheden, je vaste baan, je vaste inkomen? Je raapt al je moed bijeen, zucht diep en neemt de enorme stap: je vertelt het je collega's, je baas. "Ooh, wat eeuwig zonde! Maar we wensen je heel veel geluk! Och ja, die regeling is trouwens overtekend. Dus we hebben geloot en Peter krijgt het budget mee. Maar je red je zo ook best he? Bedankt hoor, voor je inzet al die jaren!"
De hel zou losbreken. Vakbonden zouden op hun achterste benen staan.

Beste LTO, wees nu eens onze vakbond en sta op. Beste regering, zuivelsector en banken, wees nu eens een weldenkende 'baas': schuif alle intekenrondes bij elkaar en vergroot het budget. Laat ons niet de sector uitstappen met een knoop in onze maag, een last op onze rug en een trap tegen op onze kont, als dank voor al die jaren inzet.

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
7 reacties
fons michielsen 23 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873524/Stoppersregeling-een-makkelijke-subsidie,-of-niet?]Stoppersregeling een makkelijke subsidie, of niet?[/url]
Valt deze regeling nu ook onder de de mininiregeling ofzoiets waar je maximaal 15000 per 3 jaar mag krijgen?
gossie 23 Februari 2017
Natuurlijk moet er geen financiële regeling komen. De melkveesector is al 30 jaar gepamperd en geniet nu al een klein poosje van de vrije markt. Nu, welkom op deze vrije markt. Je regelt het maar als sector. Moeten andere ook.
Henk52 23 Februari 2017
Verwende kinderen , dat wordt niks.....
Henk52 23 Februari 2017
Verwende kinderen , dat wordt niks.....
varkenshouder 23 Februari 2017
waarom wel saneringsmaatregelen in de melkveehouderij en niet in de varkens houderij waar al langer een crises gaande is met nu (even) een gunstige periode is, maar zoiets zou voor deze tak ook een uitkomst zijn. vergoeding van varkens en dan nog een keer verkoop van varkensrechten.
misschien ander soort systeem beter is maar je hoort en ziet niets van voorstellen vanuit organisaties die hier mee bezig zijn.
zelf al vaker aangedrongen voor eventuele omwisseling van rechten maar ook hier willen de grotere boeren cq bestuurders niet aan, maar het liever voor zich zelf goedkoop houden
solidair 23 Februari 2017
Bij de regeling van de belastingdienst ging men heel anders te werk! Daar mochten mensen ook "vrijwillig" gebruik maken van een "stoppersregeling" en wat blijkt daar is maar al te graag gebruik van gemaakt en heeft een ieder zijn vertrekpremie kunnen opstrijken!
Gelijke monniken, gelijke kappen en niets anders zou ik zeggen!
Esme 23 Februari 2017
Typisch....die beoren denken zo simpel..
, appels met peren vergelijken, altijd naar een ander wijzen,
maar ze hebben het aan zichzelf te danken, melkquotum ging eraf, en zij maar fucken met die arme koeien..hoe meer koeien, hoe meer geld dacht ze...maar nadenken en verder denken waar al die mest heen moest..nee dat deden ze niet....en nu anderen de schuld geven...en weer subsidies willen hebben...ze beginnen er zelf aan! en werken het zelf in de hand..
joan 24 Februari 2017
Wat een zielig verhaal een kleine boer die de dupe wordt van de grote groeiers Ik wens mensen in deze situatie heel veel sterkte toe Hoop voor jullie dat er nog wat overblijf financieel anders is het wel heel erg zuur. De kleine stoppers zouden een extra premie moeten krijgen De grote boeren/groeiers en de banken zijn de schuldigen en niet dit soort mensen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Stoppersregeling

Stopper mag niet elders zelfde dieren gaan houden

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief