Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Pest boer niet weg. Kies voor win-win in stikstof

24 Juni 2020 - 15 reacties

Thierry Baudet, voorman van het Forum voor Democratie (FVD), sprak vorige week in de Tweede Kamer over het beleid van politiek Den Haag. Hij zei dat deze politiek een sluipmoordenaar is voor de Nederlandse landbouw. Als ik zie wat een warboel het stikstofbeleid is, ben ik het met Baudet eens.

De regelgeving voor de landbouw is regel op regel, zodat er geen boer is die nog weet waar hij aan toe is. Het ergste is: het kost de boer verschrikkelijk veel geld. Je hebt net je stal voor vele tonnen aan euro's verbouwd - bijvoorbeeld tot een emissiearme stal - of je kan weer opnieuw voor vele tonnen investeren om de urine apart op te slaan. Dit wordt nu weer door Den Haag geroepen, terwijl er amper onderzoek naar gedaan is of het daadwerkelijk milieuwinst oplevert. Eurocommissaris Frans Timmermans is in de Europese Unie één van de grote roepers. Roepers die de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.

Alles is de schuld van de boer
Ook wordt de boer keer op keer aangevallen door de media en de natuurinstanties. Alles wat wordt gemeten, is de schuld van de boer. Onlangs alweer. De gewasbeschermingsmiddelen waren tot ver in de natuurgebieden te meten. Uiteraard de schuld van de boeren.

Blijkt echter uit onderzoek dat de gevonden middelen, slechts voor een heel klein deel terug te voeren zijn op de landbouw. De gevonden verontreinigingen kwamen vooral uit sprayen tegen insecten en vlooienbanden. Ook werden de metingen met een factor 10 overdreven, om indruk te maken. Dit wordt niet in de media en natuurorganisaties genoemd.

Ook wordt constant geroepen: de biodiversiteit verdwijnt en de natuurgebieden worden vernietigd door de stikstof NH3 (ammoniak) van uiteraard de boerenbedrijven. De NOx (stikstofoxide) wordt amper genoemd, terwijl die niet in de natuur thuis hoort en NH3 wel. De natuurgebieden staan er heel goed voor in Nederland.

Droomplanten
Alleen dromen de natuurinstanties van planten die niet thuis horen in Nederland. Logisch dat dit niet lukt. Als er geen boer meer is in Nederland, komen die paar droomplanten nog niet terug in Nederland. Zo kan ik nog heel lang doorgaan. Kortom, is dit een beleid om de boeren weg te pesten uit Nederland? Of wil Den Haag zo goedkoop land krijgen om 1.000.000 huizen te bouwen. Voor wie? De Nederlandse bevolking groeit amper of is dit voor de migranten?

Of willen zij alle stikstofrechten die de boeren hebben inpikken en 1-op-1 ruilen tegen NOx-uitstoot. Dat is pas een belasting voor de natuur. NH3, eigenlijk niet schadelijk, tegen NOx heel schadelijk. Een onbegrijpelijke politiek. De schoonste en milieuvriendelijkste landbouw om zeep helpen, terwijl de landbouw ook nog eens voor een heel belangrijk deel van ons handelsoverschot zorgt.

Win-win situaties
Waarom in plaats van de boeren weg pesten, niet om de tafel gaan zitten om gezamenlijk win-win situaties te creëren. Enkele voorbeelden:

1. de mest vergisten en dan het gewonnen gas aan het gasnet leveren Er zijn al projecten die met veel succes draaien.
2. De boer heeft ruimte om energie op te slaan en daken waar zonnepanelen op kunnen. Wanneer je van stroom waterstof maakt en je doet dit met urine, kan je 2 keer zoveel waterstof uit stroom halen. Heb je te veel stroom, maak je waterstof. Dit kan via het gasnet. Of je slaat het op en maakt er weer elektriciteit van wanneer er een tekort is.
3. Zo ook het erf van de boer benutten voor zonnepanelen. Het bouwblok van veel agrarische bedrijven is meer dan 2 hectare.
4. Veel agrarische bedrijven doen al aan natuurmaatregelen. Breidt dit uit in overleg met de boeren. Uiteraard moet Den Haag wel voor de kosten opdraaien, maar dit is goedkoper dan aanleg van natuurgebieden.
5. Niet meer bang laten maken door allerlei geleerden en natuurfanaten. Immers, hoe banger zij de mens maken, hoe meer subsidie zij krijgen voor onderzoek. Het spreekwoord luidt niet voor niets: wiens woord met spreekt, wiens brood men eet.

Kijk maar naar Tjeerd de Groot. In 2016 sprak hij de boeren toe: je moet meer koeien houden. In 2017 kwam hij in de politiek bij een anti-boerenpartij en toen riep hij: weg met de boeren. Hoe kan je zo veranderen?

Om de tafel
De overheid moet met de boeren om tafel. De agrarische sector heeft de mogelijkheid om ons energie- en milieuprobleem voor een groot deel op te lossen, maar dan moet Den Haag samenwerken met de boeren in plaats van hen weg pesten. Dit wordt dan voor beide partijen een win-win situatie. Terwijl nu beide partijen alleen maar verliezen. Politiek Den Haag, denk toch eens na!

Jaap Majoor
Laag Zuthem

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
15 reacties
hans 24 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10887976/pest-boer-niet-weg-kies-voor-win-win-in-stikstof]Pest boer niet weg. Kies voor win-win in stikstof[/url]
Jaap, je

"De agrarische sector heeft de mogelijkheid om ons energie- en milieuprobleem voor een groot deel op te lossen, maar dan moet Den Haag samenwerken met de boeren in plaats van hen weg pesten. Dit wordt dan voor beide partijen een win-win situatie. Terwijl nu beide partijen alleen maar verliezen."

1- De nederlandse landbouw kan nooit, ook bij benadering niet, het nederlandse ENERGIE-probleem, laat staan de MILIEUprobleMEN oplossen.
Daarvoor is onze samenleving te verwend, te verspillend, te vervuilend, te afhankelijk, te lui, en vooral onwelwillend.

2- Leg even uit waarom den Haag nu verliest? Zij hebben een gemakkelijk slachtoffer door de landbouw als dader voor alle milieuverontreiniging aan te wijzen. De burger, de kiezer blijft buiten schot wat in een "gekozen democratie" nogal voordelig is.
Frits 24 Juni 2020
Zolang er geen hongersnood komt in Nederland. Verandert er helemaal niets. Het grote geld gaat boven een leefbaar platteland.
Abonnee
Jan kievit 24 Juni 2020
de consument is alleen maar gewend aan de kiloknallers in 1960 warener nog 400000 .bedrijven.in ned 2016 nog 40000 over.in mijn ogen is hier iets niet goed gegaan en is deze sector vakkundig uitgemoord. De veredelingssector is massaal aan het verhuizen uit de eu 27
Abonnee
Jantje 24 Juni 2020
In Den Haag is de rekensom al gemaakt. Het laten verdwijnen van de landbouw is de voordeligste oplossing. De sector is al grotendeels vergrijst door bedrijfsovername onaantrekkelijk te maken. Die laatste 20.000 die nog grond in eigendom hebben, pesten we wel langzaam weg.
CO2 is geen probleem meer 24 Juni 2020
Corona heeft CO2 probleem al opgelost!

VERPLICHT THUISWERKEN: ZO EENVOUDIG WAS HET!

Boeren worden door Thierry Baudet op verkeerd been gezet, in het fascistoïde nest Den Haag, resultaat van huidige cultuurmix van haatculturen en verraders, terwijl de waarheid voor onze voeten ligt.

Na kankerlobby Pensioenfondsen tabak, glyfosaat, cultuurgenocide G5 genocide en het zand van identieke rodeoclown Wilders om ons een loer te draaien: We worden bespied, belogen en bedrogen.

Oplossing was zo eenvoudig dat geheel Den Haag opgedoekt dient te worden, iedere wolf die heeft gestemd op Volkspartij voor Vrijheid en Democratie brandmerken, kaalscheren en paspoort afnemen.

NEDERLAND SLAAPT, LOBBYCRATIE PAKT ONS ALLES AF!
Willie 13 24 Juni 2020
Mooi stuk en zo is het.....de energietransitie kan niet zonder de agrarische sector dat is een feit......dus er liggen echt kansen in verschiet maar dan moet de sector wel volwaardig hierover aangesproken en behandeld worden en dat zogenaamd stikstof probleem lossen we daar ook meteen op .....plan van uitvoering ligt al te wachten op groen licht van de sector
Subsidie Boerenverdeeldheid. 27 Juni 2020
Handboek overheid van "onze" honderden Lobbyisten:
Behavioural Dynamics Methodology (BDM):

Als mensen zich niet echt onderdeel voelen van een groep, „is het raadzaam een verdeel en heers-strategie toe te passen”.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/26/een-soft-maar-gevaarlijk-wapen-moderne-oorlogsvoering-richt-zich-op-beinvloeding-van-de-bevolking-a4004227

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
Gijs 3 Juli 2020
Bij ons op het ministerie lachen we ons een kriek om dergelijke onzin-verhalen. Wat heeft stikstof met migranten te maken? Niks! Ammmoniak is veel minder giftig dan NOx. Larriekoek, kijk maar in natuurgebieden. Intern vinden wij dat stikstof met 50% terug moet, dat wil niet zeggen dat het aantal koeien moet halveren. Boeren zijn geen topatleten, dus hun koeien hoeven dat ook niet te zijn. Daarom moet het eiwitgehalte in krachtvoer naar beneden. Boeren moet onder het juk uit van de veevoederindustrie; zij zijn nu gedrogeerde loopjongens van deze industrie. Word toch eens zelfstandig en neem je eigen beslissingen.
schoenmakers 1 3 Juli 2020
De grootste dwarsbomers van eigen beslissingen nemen voor de boer zitten toch echt wel op het ministerie
Grasspriet 3 Juli 2020
Gijs,

Wat ben jij en egotripper die zich laat meeslepen door de massa die geen eens weet wat voor een vies corrupt zooitje er in Den Haag zit.
Jij zelf wordt ook bedonderd daar zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Slaap lekker verder
Overwinning Boeren 4 Juli 2020
Stikstofloer draait op het achterhouden van feiten van wetenschappers die gechanteerd worden met subsidie, dit is een enorme kans voor de Boeren!!!

Boeren kunnen het met GEMAK winnen van politieke nieuwslezers als ze een beroep doen op echte wetenschappers als professor Guus Berkhout en de talloze verguisde wetenschappers die WEL weten hoe de vork in de steel zit: STOP VERDEEL EN HEERS.

BRANDBRIEF AAN HET KABINET!!:

https://clintel.nl/open-brief-aan-knaw-sluit-geen-wetenschappers-met-een-andere-visie-uit/

Verdeel en heers en het fascisme van comfortabele waarheden MOET worden bestreden met niets anders als de onweerlegbare waarheid

Dus niet met als sprokkelhout verkocht oerwoud voor boomplant palmolielobby, verkocht om het milieu te redden.

Dezelfde loer word gehanteerd voor boerenland voor nieuwbouw.


ONZIN?

https://youtu.be/xs49ZGMXBrU

Boeren laat je informeren, plunderende lobbyisten moeten worden gestopt de waarheid ligt aan onze voeten, we hoeven het alleen maar op te pakken of af te wachten tot de wal het schip zal keren: ACTIE!

SPANDOEKEN
DEMONSTRATIES
WEGBLOKKADES
OPROEP TOT REDE

OPROEP TOT TERUGKEER DEMOCRATIE!
Boertje 4 Juli 2020
We kunnen nieuwslezers terugroepen maar Gigabedrijven regeren wereldwijd, zonder regels, zonder stemrecht, zonder referenda.

de wal zal het schip keren
Piet 4 Juli 2020

Zoveelste brandbrief aan onze regering, na G5, track and trace (als oplossing corona..), worden nu ook klimaatmodellen als volslagen krankzinnig beoordeeld door deskundigen.

Boeren zitten met de ellende.

angstterreur als middel van lobbyisten
Boerenverstand 4 Juli 2020
Professor Guus Berkhout als klimaatdeskundig zet met brandbrief een streep door krankzinnige klimaatplannen van onze nepregering.

https://clintel.nl/

Boeren missen deze enorme kans!
Boerenverstand 4 Juli 2020
Blijkbaar heb ik dit forum overschat en zijn boeren anno 2020 niets anders als slaven van lobbyisten, het karkas van verdeel en heers.

Na de agricultuur, handelscultuur en industriële revolutie komt de digitale revolutie: De ultieme onderwerping met corona appjes, nieuwe werkelijkheid: de austruttung van onze cultuur door haatculturen; bespied belogen en bedrogen.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is niets anders als woorden voor geld, de ultieme wandaad die je als mens kan doen in een mensenleven: verraad aan onze voorouders die dit land groot hebben gemaakt: het weggeven van onze cultuur.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Jaap Majoor

Meten met twee maten in stikstof en privacy

Opinie Jaap Majoor

Van ruilen komt huilen in Nederlandse stikstofcrisis

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

Analyse Stikstofstemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief