Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Het einde van de boeren in Nederland

9 Juli 2020 - 21 reacties

Wat is er aan de hand met de boeren? Als enige groep in de samenleving hebben zij aan de overheid precies gemeld hoeveel vee zij hebben. Wanneer een boer wilde uitbreiden, moest hij de dierrechten van een stoppende boer kopen. Om zo niet meer stikstof uit te stoten.

De stikstof die het gestopte agrarisch bedrijf had uitgestoten, kwam dan op naam van het boerenbedrijf die de rechten heeft gekocht te staan. De overheid weet dus precies hoeveel stikstof en fosfaat iedere boer heeft. De industrie en het verkeer daarentegen hebben deze rechten - op enkele grote industrieën na - nooit hoeven kopen, want de overheid vroeg daar niet naar.

Te veel werk om te controleren
Nu heeft de rechter gezegd: er mag in Nederland niet meer stikstof uitgestoten worden. Een zeer groot probleem voor de overheid. Immers, bij meer verkeer, industrie of uitbreiding van wegen en huizen neemt de stikstofuitstoot toe. Hoe moeten wij dit nu oplossen, dacht Den Haag. De bouw, industrie en verkeer kunnen niet meer uitbreiden. Dan moeten de boeren maar een deel van de door hun gekochte rechten inleveren. De boeren waren zo bereidwillig om mee te denken en hebben een voorstel gedaan om minder stikstof uit te stoten. Nee, zegt Den Haag, jullie voorstel is voor ons te veel werk om te controleren.

Dus heeft landbouwminister Carola Schouten er een ministeriële regeling doorgedrukt, waar pas nadat de regering terug is van vakantie, bezwaar tegen kan worden gemaakt. De regeling gaat per 1 september in en houdt in dat de boeren minder eiwit in het krachtvoer mogen hebben. De dierenartsen, veevoederindustrie en deskundigen zeggen: dit gaat ten koste van de dierengezondheid en de melkgift.

Afgepikte rechten
Deze afgepikte rechten geeft de regering aan de bouw, industrie en verkeer. Schiphol kan dan weer uitbreiden, terwijl zij geen stikstofrechten hebben gekocht, geen belasting betalen en ook ruim €2 miljard subsidie ontvangen om de moeilijke coronatijden door te komen. Hoe gaat het verder in de volgende jaren met de stikstof? Blijft de overheid dit gratis afpikken?

Trouwens, stikstof wordt als één noemer genoemd, maar bestaat uit 2 soorten: NOx en NH3. NOx is schadelijk en hoort niet in de natuur (komt uit verbranding van allerlei brandstoffen) NH3 (ammoniak) is het grootste bestanddeel van onze lucht en is alleen maar schadelijk bij een heel hoge concentratie, wat in Nederland niet voorkomt. Alleen enkele plantjes die niet van stikstof houden, worden verdrongen door planten die wel van stikstof NH3 houden. NH3 bevordert plantengroei.

Stikstof ruilen
Omdat NH3 en NOx gezamenlijk stikstof wordt genoemd, ruilt de overheid NH3 in van de boeren voor NOx voor het verkeer, industrie en bouw. Er zijn al gemeenten die stikstofrechten van boeren hebben overgenomen, bijvoorbeeld in gemeente Barneveld en de Moerdijk. De overheid en de industrie hebben veel meer geld dan de boeren. 

Het is dus niet ondenkbaar, dat binnen afzienbare tijd de stikstofrechten (NH3) van de boeren zijn vervangen door stikstofrechten voor de bouw, industrie en verkeer (NOx). Dit is rampzalig voor het milieu en de boeren gaan verdwijnen. Schiphol kan vast met de ruim €2 miljard subsidie stikstofrechten kopen. Ik ben bang, dat als alle NH3 van de landbouw wordt verruild voor NOx, dat er dan nog steeds een groot tekort is aan stikstofrechten voor al het verkeer en industrie. Zeker als zij ook een vergunning moeten aanvragen.

Boeren opsluiten
Er is in de samenleving een discussie gaande over discriminatie. Als er één groep is in de samenleving, die wordt gediscrimineerd is dat wel de boer. Als klap op de vuurpijl, pikt de overheid nu ook hun rechten. De door de boeren gekochte rechten, zonder te betalen. De boeren werden alleen nog niet opgesloten. Provincies kondigen verordeningen af, dat de boeren niet meer mogen demonstreren met hun trekkers. Inmiddels zijn in Drenthe de eerste boeren met kinderen wel opgepakt.

Wordt dit toch het einde van de boeren?

Jaap Majoor
Laag Zuthem

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
21 reacties
Abonnee
mt 9 Juli 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10888301/het-einde-van-de-boeren-in-nederland]Het einde van de boeren in Nederland[/url]

Eens...Geen toekomst meer zowel met bedroevende opbrengstprijzen, plus het boeren bashen. Het is over, hoor zoveel collega's die er klaar mee zijn
Abonnee
HI 9 Juli 2020
Duidelijk verhaal, eigenlijk moet dit in ieder krant komen te staan zodat de burger dit ook leest. Nog niet ieder burger weet precies waar het over gaat
Abonnee
Jantje 9 Juli 2020
Groen Links gedeputeerde in Brabant deelde vorig jaar nog stikstofrechten uit aan biomassacentrale.....
Abonnee
betweter 9 Juli 2020
wie kan er zorgen dat dit in alle kranten komt?
bij NPO?
en bij alle kamerleden

begin eens met onze boer in de kamer Mourits van Martels
die hoor en zie je nu niet
zelfs niet op face book
Abonnee
Jan kievit 9 Juli 2020
Hopelijk breekt de boerenoorlog uit met als resultaat een sociaal verantwoord inkomen de overheid heeft 50jaar de sector in de hoek gezet genoeg is genoeg
Abonnee
Mathieu 9 Juli 2020
En het mooie van dit alles is dat de natuur er niks mee op schiet. Vollenbroek heeft gelijk; broddelwerk.
Corona heeft al laten zien wat de milieu-impact van een poosje niet vliegen en rijden is.
Kjol 9 Juli 2020
Zorg dat je zsm je handel verkoopt en naar het vrije Canada vertrekt, ook al doe je het niet voor jezelf maar dan in ieder geval voor je kinderen mochten ze boer willen worden.
Gerard Kuipers 11 Juli 2020
In het bericht staat een fout, het grootste bestanddeel van lucht is geen. NH3 (ammoniak), maar N2 (Stikstof), namelijk ca 80 %.
Verder goed verhaal.
Abonnee
Luc Willekens 11 Juli 2020
Wat een klasse stuk. Zegt het voort, schrijf en blijf!
No Farmers, No Food, No Nature
Boerenverstand 11 Juli 2020
Boerenbusiness ziet blijkbaar klantenaandeel dalen, of hebben een boer een artikel laten schrijven...

voor huidige teloorgang ligt een hoop zwijgend verraad ten grondslag

Lijkt me echter sterk dat ze (gepensioneerd) boeren met gezond verstand in dienst nemen die logica hanteren, in hun geschiedenis van comfortabele waarheden: partij van vrijheid en democratie.

vele gemiste kansen

Verhaal over dubbele agenda nieuwbouwlobby boerenland voor natuurgebied mis ik.

Boerenbusiness heeft een enorme inhaalslag te maken!
Boerenherdenkingsdag 11 Juli 2020
Boerenherdenkingsdag: na corrona en Srebrenica?

hij vond het ook vervelend, maar we hadden dit zonnepanelen en windmolens toch echt nodig om de normen te halen
Abonnee
info 11 Juli 2020
Prachtig stuk en voor de verduidelijking De NH3 die wij produceren kun je honderd mee worden maar de NOX ( NO2 stikstofdioxine-) ga je binnen 10 minuten aan dood Hitler vergaste hier mensen mee in dichte vrachtwagens waar de uitlaatgassen op de laadbak was aangesloten. Deze twee mogen nooit met elkaar worden vergeleken.
Abonnee
Gait 11 Juli 2020
Allemaal gejank! De blijvers bieden grif door € 100000,00 / ha.
Maar zij zijn aan het werk en hebben geen tijd om met een ander tot last te zijn met hun trekkers!
De rest zijn losers en jankepotten!
Abonnee
Piet 11 Juli 2020
Demonstranten zijn vaak kinderen die trekker van pa mee krijgen.
Zelf nog nooit iets weggezet.
Kratten bier mee en dan denken daar de oorlog mee te kunnen winnen!
'Tis een aanfluiting!
Kjol 12 Juli 2020
Gait schreef:
Allemaal gejank! De blijvers bieden grif door € 100000,00 / ha.
Maar zij zijn aan het werk en hebben geen tijd om met een ander tot last te zijn met hun trekkers!
De rest zijn losers en jankepotten!
Gelukkig zijn er nog harde werkers zonder verstand over. Ze zullen in ieder geval ten onder gaan in NL.
Boerenverstand 12 Juli 2020
Reacties zijn niet opbouwend wat je van een harde werker mag verwachten, personificatie en de meest simpele waarheid is ook hier het nieuwe fascisme en zelfs de oorzaak van het probleem:

zo krijgen we de politici die we verdienen

Vertel mij dus niets over uw persoonlijke aantijgingen richting helden die de weg op gaan voor onze vrijheid en democratie.

U vergeet blijkbaar dat zij de reden zijn van dergelijke informatie!

Artikel is correct en toont aan dat boerenprotest een zeer goede rede heeft, dit doet mij niet denken aan de hier omschreven hard werkende mensen, integendeel zelfs.

Ik hoop dat Boerenbusiness doorgaat met dergelijke artikelen en niet de handdoek in de ring gooit als onze hardwerkende boer!
Abonnee
Jan kievit 12 Juli 2020
Het corana veranderd er heel veel .ned is perfect land om hogeschool landbouw uitte voeren .alles moet in belang van de voortzetting van de familiebedrijven gaan .stadspark ned wordt nooit gerealiseerd.
Lobbycratie 12 Juli 2020
Als is de leugen nog zo snel, spandoek achterhaalt haar wel.

Boeren hebben alle reden om dit land te behoeden voor werkelijk krankzinnig (Europees) beleid van windmolens zover als het oog reikt (Nemen windenergie op die (10% subsidie goedgekeurde)
klimaatdeskundigen blijkbaar meegenomen hebben zoals woestijnen bij gebrek aan transport wind) en steden van zonnepanelen voor lokale opwarming. Deze eenvoudige feiten zijn gewoon te moeilijk voor mensen die niet meer weten waar de mosterd vandaan komt...

Nu nog de spandoeken zoals het hoort in een ECHTE democratie!

kennis is macht:
https://www.climategate.nl/2019/02/79644/
geen tijd 12 Juli 2020
Gait schreef:
Allemaal gejank! De blijvers bieden grif door € 100000,00 / ha.
Maar zij zijn aan het werk en hebben geen tijd om met een ander tot last te zijn met hun trekkers!
De rest zijn losers en jankepotten!
Sluit mij hier volledig bij aan!
Als je de handen uit de mouwen steekt heb je een goede boterham , ook veehouders en heb je tenminste geen tijd voor deze onzin ,of juist wel als je het heel goed doet.
schoenmakers 1 12 Juli 2020
Ze willen allemaal meeliften op het succes van FDF, maar de zwakke profiterende bestuurders van LTO zullen nooit doen wat ze horen te doen
hans 12 Juli 2020
schoenmakers 1 schreef:
Ze willen allemaal meeliften op het succes van FDF, maar de zwakke profiterende bestuurders van LTO zullen nooit doen wat ze horen te doen
Ze doen toch wat ze horen te doen, de agrarische SECTOR vertegenwoordigen.
Boeren zijn maar een onderdeel daarvan, en voor hun niet de belangrijkste.
Winsten van de agri-BV's en agri-NV's zijn voortreffelijk, dus de LTO is tevreden.

"geen tijd
Vandaag 14:41 uur

(Gait schreef:
Allemaal gejank! De blijvers bieden grif door € 100000,00 / ha.
Maar zij zijn aan het werk en hebben geen tijd om met een ander tot last te zijn met hun trekkers!
De rest zijn losers en jankepotten!)

Sluit mij hier volledig bij aan!
Als je de handen uit de mouwen steekt heb je een goede boterham , ook veehouders en heb je tenminste geen tijd voor deze onzin ,of juist wel als je het heel goed doet."

JA, GELUKKIG ZIJN ER NOG IDIOTEN DIE DENKEN DAT ALLES KAN EN WERKEN JE IETS BRENGT IN NEDELAND.



U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Interview Gerbrand van 't Klooster

'Komt niet goed als we met z'n allen naar rechter gaan'

Nieuws Stikstof

Agractie wil net als FDF alleen toegelaten acties

Opinie Bart Kemp

Focus op het fundament van het stikstofbeleid

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief