Shutterstock

Opinie Tette Hofstra

De andere kant van het agrarisch verhaal

24 Augustus 2020 - Boerenbusiness - 6 reacties

Duurzaamheid is een toverwoord geworden dat overal op wordt geplakt. In veel gevallen is dat niet terecht. Ieder mens en bedrijf is belastend voor het milieu. Een idee is om met verplichte milieurendement-analyses die belasting en de eventuele positieve bijdrage voor het milieu te berekenen.

Nederland heeft naast zand, grind en aardgas (aflopende zaak) geen enkele ruwe grondstof. De materialen en grondstoffen voor de bouw en industrie, maar ook voor een bedrijf als koffiebrander Douwe Egberts, komen uit de hele wereld. En de producten die zij maken, worden vervolgens weer wereldwijd geëxporteerd. Wel heeft Nederland nog circa 1,5 miljoen hectare landbouwgrond. Die neemt wel jaarlijks af met circa 13.000 hectare voor asfalt, industrie en woningbouw.

De overige hectares groene gewassen, inclusief het gras, groeien door de gratis elementen zonlicht, zuurstof en water. Maar ze produceren ook zuurstof en leggen de CO2 vast. Er wordt wel organische mest gebruikt, maar dat wordt dichtbij geproduceerd en vanuit Brussel tot op bijna 1 liter gereguleerd. Het gebruik van kunstmest wordt op 1 kg gereguleerd en is in 20 jaar met 42% afgenomen.

Rest- en bijproducten
Van al het geproduceerde veevoer in Nederland bestaat 85% uit rest- en bijproducten van bijvoorbeeld, suiker, bier, frisdrank, producten van aardappelzetmeel, enzovoort. Het gaat in totaal om circa 11 miljoen ton op jaarbasis. Bepaalde grondstoffen die zijn afgekeurd voor menselijke consumptie, worden ook aan dieren gevoerd. Ze krijgen geen baktarwe of hele sojabonen, want de olie uit de geperste sojabonen gaat naar de humane sector. Die olie zit, net als palm- en zonnebloemolie, in héél veel producten. Van deze restproducten wordt weer hoogwaardig voedsel geproduceerd als melk, vlees en eieren.

De agrarische sector exporteert 70 % van zijn producten, maar daarvan blijft 85% binnen een straal van 800 km. Deze 'export' levert de staatskas circa €8,7 miljard netto per jaar op en zorgt direct en indirect ook nog eens voor zo'n 400.000 banen. Dit alles betreft het produceren van voedsel, naast zuurstof en water de belangrijkste elementen in het menselijk bestaan. Naar mijn idee een immense prestatie van de nog maar 41.000 boeren in Nederland, die de meest efficiënte ter wereld zijn met de laagste milieu input. (Onderzoek ABN-Amro)

Oppervlaktewater zuiveren
Onze agrarische grond vangt veel regenwater op, in tegenstelling tot asfalt, tegels en beton. De aanwezige flora en fauna in de circa 450.000 kilometer boerensloten zuiveren een gedeelte van het oppervlaktewater van de samenleving, dat vervuild is met onder meer de poepbacterie (door recreatie en riooloverstorten). De meeste windmolens, zonnepanelen en biovergisters staan op agrarische gronden en van de dode dieren die bij de destructie worden aangeboden, wordt alles hergebruikt. Hier worden onder meer lijm, grondstoffen voor medicijnen, snoep en huisdiervoer van gemaakt.

En dan de gewasbeschermingsmiddelen: zonder deze producten hadden we wereldwijd een mega voedselprobleem. Wel moet het uiterst zorgvuldig worden toegepast en het gebruik hiervan is in Nederland de laatste 20 jaar met 29% afgenomen. Deze middelen worden trouwens ook door de samenleving en de overheid gebruikt. Het totale medicijngebruik in de Nederlandse dierhouderij is in de laatste 20 jaar met 70% afgenomen.

Groene longen van Nederland
De circa 1,5 miljoen ha agrarische grond (66% van de Nederlandse oppervlakte) wordt al decennia lang gratis onderhouden door de boeren, wat resulteert in een schitterend open en gevarieerd landschap. Letterlijk de groene longen van Nederland. Het klopt dat de agrarische sector het milieu belast, dus waar het beter kan moeten we dat zeker doen. Maar niet op basis van oneigenlijke argumenten.

Als je milieurendement-analyses kan berekenen, vrees ik dat de samenleving en industrie ook niet bepaald duurzaam zijn. Want de meeste mensen willen alleen maar meer. De lockdown heeft ons wat dat betreft met de neus op de feiten gedrukt. Overal was het vredig en stil, met schone blauwe luchten en de vogels zongen het hoogste lied… terwijl er nog evenveel koeien, kippen en varkens waren. Bijzonder!

Tette Hofstra
Agrarisch ondernemer in Akkrum

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.

Meer over

milieu-impact
Reacties
6 reacties
Roy 24 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10888884/de-andere-kant-van-het-agrarisch-verhaal]De andere kant van het agrarisch verhaal[/url]
Topstuk! Dit zou iedere politicus en stadsmens eens moeten lezen en eens bij zichzelf te raden moeten gaan waarom dit alles kapot zou moeten!
Het is dus gewoon schandalig hoeveel extra eisen en verwijten er bij de agrarische sector neergelegd worden.
Jeepee 24 Augustus 2020
Plaats dit stuk maar in alle grote Nederlandse dagbladen, zodat de mensen een keer wakker worden
Abonnee
Jan kievit 25 Augustus 2020
Een goed leesbare stuk de overheid zal nog een kleinbeetje landbouw toestaan inde 3noordelijke provincies de andere provincies worden natuurland om het klimaataccoord te kunnen uitvoeren de roverheid is bewust bezig de kip met gouden eieren te slachten zie rapprt remkes
Theo van Gogh, Pim Fortuyn, Willie Dille 25 Augustus 2020
Als zaken niet benoemd worden en we alleen maar positieve informatie consumeren "begrip voor ons verhaal" zijn we iedere keer weer terug bij af.

Consument en boeren zijn zelf de oorzaak en halen schouders op voor gevolgen van zijn eigen politieke keuze's:

Dergelijke hopeloze verhalen komen en gaan omdat ze eenvoudigweg geen hout snijden als het over oorzaak en gevolg gaat.

In de blijkbaar onverteerbare waarheid van schuldcultuur en de honderden lobbyisten in Brussel (tollenaars die de burger insmeren met schuld voor eigen gewin is weggezet als dooddoener complottheorie omwille van onze goede nachtrust).

LAAT DE MENSEN SLAPEN

Volgende keer stemmen gewoon weer honderden boeren op de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie en blijven deze artikelen komen en gaan: wij doen onze plas en alles blijft zoals het was.

Dat is ONS cultuurprobleem en de reden waarom we Trump het licht in ogen niet gunden en de trap na in huidige hopeloze situatie geven, deze man pist op Europese lijkwade van comfortnieuws, in ons land liggen deze helden al lang onder de grond.
schoenmakers 1 25 Augustus 2020
Zolang lto nog bestaat is er geen toekomst voor agrarische nederland
Abonnee
Narcos 25 Augustus 2020
LTO en Rabo doen en roepen precies wat de linkse ambtenaren van LNV bedenken, weinig eigen ideeën en ambitie voor de toekomst van onze boeren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox