Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Stikstofaanpak leidt tot voedselschaartse

31 Mei 2021 - Boerenbusiness - 7 reacties

Het stikstofrapport van LTO Nederland, Natuurmonumenten, Natuur&Milieu, VNO-NCW en Bouwend Nederland heb ik gelezen. Een plan met nog veel hogere doelstellingen dan onze regering vraagt. Er staan punten in als innovatie om de stikstofuitstoot te verlagen. Een heel goede zaak. Ik vraag mij alleen af of LTO namens de boeren spreekt.

De oplossing voor het stikstofprobleem wordt bijna alleen bij onze boeren weggehaald. De natuurlijke stikstofuitstoot van de boeren, die in 10 jaar weer weg is en dus niet schadelijk is, ruilen tegen niet natuurlijke stikstof, die 1.000 jaar duurt voordat deze stikstof weer opgenomen is door de natuur. Lijkt mij milieutechnisch gezien niet zo'n goede deal.

Het komt erop neer dat de boeren moeten extensiveren of verplaatsen of stoppen. Kortom onze voedselproductie wordt kleiner. Voor elke hectare grond die hier verdwijnt en gemaakte natuur wordt, moet in het buitenland meerdere hectare natuur worden omgezet naar landbouwgrond. Immers, onze boeren doen het niet voor de lol, maar om ons mensen te voeden. Ook dit is natuur technisch gezien geen vooruitgang voor de natuur, maar een achteruitgang.

Duidelijk merkbare schaarste aan grondstoffen
Dan nog het volgende probleem: de inmiddels duidelijk merkbare schaarste aan grondstoffen. De 24 uurs economie, vandaag bestellen en dezelfde nacht geleverd krijgen, begint aardig af te brokkelen. Levertijden van een half jaar beginnen heel gewoon te worden. Het is niet alleen schaarste aan grondstoffen.

Alle grondstoffen over de wereld hebben wij verkocht aan de Aziatische landen. Hun economie begint ook te groeien. Ook zij willen een auto. En net zoals wij een keer Chinees eten, willen zij een keer westers eten. Het gevolg:  zij leveren niet meer alle grondstoffen naar ons, maar houden nu zelf een deel. Terecht. De grondstoffen zijn van hen en wij zijn afhankelijk van hun goede wil. Alleen het voedsel is nog niet van hen. De Aziaten houden zich er al wel druk mee bezig, want over de hele wereld kopen zij inmiddels grote boerderijen.

De grootste industrie die nog produceert in Nederland - onze landbouw -  willen wij nu ook weg hebben. Dan moeten wij ons voedsel kopen uit het buitenland. China koopt zoveel voedsel op de wereldmarkt, dat alle prijzen voor de landbouwproducten nu ook omhoog gaan. Er was op het journaal: de Braziliaanse regering heeft de export van luxe vlees naar vooral China een maand op slot gezet, omdat hun eigen bevolking in opstand kwam tegen de enorme prijsverhogingen van het vlees. Een voorbode wat ons te wachten staat, zeker als onze boeren verdreven zijn of moeten omschakelen naar natuurinclusief.

Tarieven in rekening brengen
Als dit omschakelen naar natuurinclusief dan toch moet gebeuren van onze overheid en de natuurinstanties, dan moet er maar een prijslijst komen welke vergoedingen de boeren bij de overheid in rekening kunnen brengen.

Deze vergoedingen gaan er voor de overheid bijvoorbeeld als volgt uitzien.

  1. 1 ha plas-dras €1.750 euro vergoeding per jaar
  2. 10 centimeter hogere waterstand 500 euro vergoeding per hectare
  3. Een rand in planten met bomen of struiken €500 euro per 100 meter
  4. Kruidenrijk mengsel in plaats van goed grasland €1.000 euro per hectare
  5. Later maaien €500 euro per hectare. En ga zo maar door.

Pin mij niet vast op de prijzen, er moet worden onderhandeld over de tarieven, maar één ding is zeker: het kost de overheid erg veel geld met nagenoeg geen milieuwinst. Dit is de enige manier voor de boeren om dan nog een inkomen te halen. Immers, het gros van de consument is niet bereid meer voor zijn voedsel te betalen. Veel mensen kunnen ook niet meer betalen, want wanneer je een huis koopt en een normaal inkomen hebt, blijft er niet veel geld over om te besteden aan voedsel.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
7 reacties
Abonnee
betweter 31 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10892517/stikstofaanpak-leidt-tot-voedselschaartse]Stikstofaanpak leidt tot voedselschaartse[/url]
heb altijd de diepvries vol ha ha
tijdbom 31 Mei 2021
Erg dat ik het moet zeggen,maar van te korten moet een boer het hebben(als er voedselschaarste komt)
Abonnee
Xandur 31 Mei 2021
Jaap begint zo langzamerhand wat zaken door elkaar te halen zoals methaan, CO2 en stikstof. Tijd voor wat verdieping in de materie voordat een opinie word gemaakt kan geen kwaad.

Wel staat de betaling/beprijzing voorop. Je moet geen groene diensten via de productie willen laten betalen (PP / bonus-malus etc). Die moeten gewoon op een andere wijze worden betaald, dan kan iedereen die wil meedoen ipv rest buitensluiten. Gelden moeten ook niet uig GLB komen want dat heeft een andere basis, namelijk zorgen voor betaalbaar voedsel en een basis voor de boer als inkomenssteun.

Europa zal vooralsnog niet echt honger gaan kennen, we zijn zo rijk tov omliggende landen dat we het wel weg kunnen kopen zolang er vrij verkeer is van goederen. Dan maar een keer minder op vakantie, als we minder verspillen scheelt ook al een boel
info 31 Mei 2021
Goed stuk Jaap met een goede toekomstvisie , de boer is de enige die aan C)2 reductie het hoogste rendement weet te behalen door op zijn akkers producten te telen die vele malen meer reduceren dan een stad met wegen en huizen zelfs meer als natuurgebieden nu doen kijk eens naar de gewassen als mais en bieten die beide rond de 45000 kg/ha reduceren terwijl een bos en heidegronden maar 5000kg/ha CO2 uit de lucht zuiveren, en steden zelfs zeer negatief zijn. Dat betekend meer landbouwgronden meer boeren en geen ha minder. Mensen laat je toch niet belazeren door die milieu denkers dit is gewoon crimineel gedrag dit moet stoppen.
Henk. 1 Juni 2021
Deze Heer van der Tak spant samen met bouwend Nederland.!!!!
Abonnee
Jpk 1 Juni 2021
Lto denkt nog aanverdienmodel van de dierhouderij klimaat accoord wordt uitgevoerd.als lto niet de laatste 25 jaar voor de agrarische sector zo goed mogelijk hun standpunten in Den Haag werkt er nog alleen kapitalisten inde agrische sector. Goed onderhandelen levert op zo weinig mogelijk van de doelstellingen opgeven FDF bereikt alleen dat de politieke partijen als triest actie groepje hun standpunten collectief doodzwijgen.
Abonnee
Zuidwesten 1 Juni 2021
Jpk schreef:
Lto denkt nog aanverdienmodel van de dierhouderij klimaat accoord wordt uitgevoerd.als lto niet de laatste 25 jaar voor de agrarische sector zo goed mogelijk hun standpunten in Den Haag werkt er nog alleen kapitalisten inde agrische sector. Goed onderhandelen levert op zo weinig mogelijk van de doelstellingen opgeven FDF bereikt alleen dat de politieke partijen als triest actie groepje hun standpunten collectief doodzwijgen.
Wat bedoel je nou? Ik kan er serieus niets van maken.
ruud hendriks 1 Juni 2021
Natuurlijke stikstof, niet natuurlijke stikstof, wel en niet over 10 jaar weg. Alleen de landbouw die wat moet doen. Hoe kun je het verwarrend maken. Overigens is minder voedsel produceren niet erg. Er gaat 30 tot 40% van de voedselproductie verloren. Als we er iets zorgvuldiger mee omspringen is de vermindering al opgevangen. Als de vleesconsumptie in NL daalt maken we zelfs vooruitgang in voedselbeschikbaarheid. Boerenbusiness heeft beter onderbouwde opinies mogen plaatsen.....
Landbouw reduceert geen CO2 overigens. Wat landbouw in gewassen vastlegt is binnen een jaar weer verteerd en terug als CO2. Alleen structurele vastlegging in verhoging van bodem organische stof of vastlegging in hout (dat niet wordt verstookt) kunnen CO2 reduceren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden