Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Meten met twee maten in stikstof en privacy

26 Januari 2022 - Boerenbusiness - 2 reacties

De Nederlandse bevolking is erg op zijn privacy gesteld. Wanneer mensen politici bedreigen op hun privéadres, kan dat absoluut niet. Je mag een andere mening hebben, maar als je het niet met elkaar eens bent, is intimideren uit den boze. Zelfs in een discussie hoor je elkaar te respecteren en geen dreigementen naar elkaar te uiten. De mensen die dat doen, verlagen daarmee zichzelf. Maar wat schetst mijn verbazing.

Aleid Wolfsen, de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft een oproep gedaan om de privéadressen van elke Nederlander beter te beveiligen. Dat moet het minder makkelijk maken iemands adres te kunnen vinden. Dat is een goede zaak en volledig terecht. In dat licht is het op zijn zachts gezegd opmerkelijk dat de Raad van State goedkeurt dat de privéadressen van boeren openbaar moeten worden gemaakt zonder enige vorm van privacy. Daarin heeft de Raad van State de Mobilisation for the environment (MOB) gelijk. Deze twee gedachten over privacy druisen toch helemaal tegen elkaar. Hoe is dit mogelijk? Zelfs van misdadigers worden de gegevens niet openbaar gemaakt.

Geen financiering zonder vergunning
De eerste rechtszaken tegen agrarische ondernemers zijn inmiddels in Overijssel bekendgemaakt. De boeren, die destijds wilden uitbreiden en daarvoor een natuurvergunning (NB) aanvroegen, konden deze vergunning niet aanvragen. Zij moesten van de overheid een zo zogeheten PAS-melding (Programma Aanpak Stikstof)doen. Deze PAS-melding hebben de boeren gedaan conform de door de overheid gestelde eisen.

Nu worden zij door de MOB aangeklaagd, dat zij geen NB-vergunning hebben en dus onterecht stikstof uitstoten. Het klopt. Zij hadden een NB-vergunning aangevraagd, maar moesten een PAS-melding doen van de overheid. Een heel wrange situatie. Waardoor vooral de jonge boeren die onze toekomst zijn, in hun voortbestaan ernstig worden bedreigd. Voor een financiering bij de banken moet de ondernemer nu een geldige NB-vergunning hebben en zonder deze vergunning zijn de agrarische bedrijven zelfs onverkoopbaar geworden.

Wij burgers willen graag koeien in de wei zien, maar zelfs hiertegen is een rechtszaak aangespannen. Zelfs dat dreigt onze boer straks niet meer te mogen. Als hier al niet met 2 maten wordt gemeten?

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
2 reacties
Abonnee
SjefO 26 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10896374/meten-met-twee-maten-in-stikstof-en-privacy]Meten met twee maten in stikstof en privacy[/url]
Verwerpelijk allemaal, het niveau van de Nederlandse rechters is niet meer wat het ooit geweest is, het is toch van de zotte dat een beroepsgroep zelfs moet twijfelen aan aan de eerlijkheid van de rechtspraak
ikke 26 Januari 2022
je hoeft niet te twijfelen sjef, je weet zeker dat die veroordeelfabriek op geen een manier de wet wil volgen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden