Martijn Beekman

Opinie Stefan te Selle

Briefje aan Christianne van der Wal

20 Juni 2022 - 13 reacties

De opinie-artikelen over en sinds de brieven van 10 juni duikelen over elkaar heen. De één sterker dan de ander, maar allen helpen ze niet om verder te komen. Ik heb dus ook geen behoefte om nog weer iets te gaan schrijven over wat ík er van vind. Ik geef daarom veel liever een advies. Een advies dat wél ergens toe kan leiden.

Beste mevrouw Van der Wal, beste Christianne,

Op 10 januari jl. bent u geïnstalleerd als de eerste minister voor Natuur & Stikstof. Een nieuwe portefeuille, om vanuit deze speciale positie Nederland weer van het 'stikstofslot 'te halen. Vol goede moed bent u begonnen. Exact vijf maanden na uw aanstelling kwam u met de brief waarin u aangaf hoe ú dacht Nederland weer aan de gang te krijgen. Uw aanpak kon echter op weinig applaus rekenen. In eerste instantie trekken landbouw, industrie en bouwers een streep, 'hier werken wij niet aan mee'. Gevolgd door diverse ketenpartijen die de transitie, die ook uw collega Staghouwer in zijn brief noemt, moeten helpen vormgeven. Maar misschien nog wel de grootste domper is de een na de andere provincie die aangeeft uw plannen niet te steunen.

Daar gaat uw ambitie om 'in 2030 als Nederland geen portefeuille Natuur & Stikstof meer nodig te hebben', omdat dan de natuur robuust zou zijn hersteld. 21 dagen na uw installatie hadden wij in klein comité een kennismakingsgesprek. Toen al heb ik u gewaarschuwd dat deze ambitie met uw aanpak een illusie zou zijn. Ook heb ik u geadviseerd een andere route te kiezen. En dat kan nog steeds. U kunt nog steeds de heldin van Nederland worden door ons mooie, innovatieve en ambitieuze land weer aan de praat te krijgen. Dat we weer kunnen bouwen, vliegen, boeren en recreëren mét bloeiende en florerende natuur.

U heeft die sleutel in handen. Juist ú, als minister voor Natuur & Stikstof. Juist ú kunt potten breken in Europa, omdat u daar niet komt als minister van landbouw, of industrie, mobiliteit of luchtvaart, maar juist als minister voor Natuur & Stikstof. Ik heb destijds al genoemd dat natuur niet gebaat is bij Kritische Depositie Waarden (KDW's), maar bij gunstige leefomstandigheden. En dat is veel meer dan een lage stikstofdepositie. Diverse onderzoeken en rapporten onderschrijven dit, u kent ze. Het enige dat u hoeft te doen om de heldin van Nederland te worden, zowel voor economie als natuur, is een reis boeken naar Brussel. En daar de Europese Commissie overtuigen van een Nederlandse aanpak die níét is gebaseerd op KDW's, maar op het daadwerkelijk uitvoeren van het juiste beheer, het creëren van gunstige leefomstandigheden en monitoren van de daadwerkelijke staat van de natuur. Feitelijk en meetbaar. En ik verzeker u, als u daarin slaagt, dan bent u de heldin voor de Nederlandse natuur én economie en kan uw portefeuille in 2030 daadwerkelijk worden opgeheven.

Ik wil u aanvullend nog meegeven, na het horen van de bijdrage van uw collega mw. Schreinemacher in de uitzending van WNL d.d. 19 juni 2022, dat het bewust ontnemen van de wereld van een deel van haar voedselvoorziening, lijkt op het plegen van een oorlogsmisdaad. Nu is het in Nederland natuurlijk geen oorlog, maar het beleid dat u en uw collega Staghouwer voorstaan, dragen wél bij aan het terugdringen van de beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardig én veilig voedsel. Wij hoeven vanuit Nederland de wereld niet te voeden, maar het zou toch maar wat mooi zijn dat we vanuit één van de productiefste delta van de wereld wél onze verantwoordelijkheid blijven nemen en ons steentje bijdragen.

U bent slim genoeg om dit te snappen.

Het is aan u of u ook de wil wilt tonen om Nederland écht van het 'stikstofslot' te halen. De keuze is aan u.

Vriendelijke groet,

Stefan te Selle

Stefan te Selle is melkveehouder in Gelderland en voorzitter van LTO regio Oost Achterhoek.

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
13 reacties
Abonnee
SjefO 20 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10899113/briefje-aan-christianne-van-der-wal]Briefje aan Christianne van der Wal[/url]
Ik heb niets toe te voegen, prima omschreven !!
Abonnee
jan 20 Juni 2022
keurig, maar weet niet of zij kan lezen
anders moet je het maar voorlezen
Abonnee
Andre 20 Juni 2022
Mevr van der Wal wordt voor een kar gespannen waar ze niet los van kan, dat was ook het geval met Carola Schouten. Op dergelijke posities kan je niks betekenen al zou je willen, maar ze kan straks wel mooi zeggen dat ze minister is geweest daar is alles mee gezegd..!
Abonnee
jan jansen 20 Juni 2022
Er moet iets veranderen in het "boeren wereldje"! We hebben met z'n allen een super comlpex systeem opgericht. Een systeem dat de individuele boer veel te veel geld kost. Wij als boeren onderhouden erg veel "erfbetreders". Dit zijn vooral adviseurs die ons moeten "helpen" om duidelijkheid te brengen in het complexe systeem. Maar ook onze "innovatieve helden" Allemaal mensen die onze kostprijs giga doen oplopen. Dat moet anders!
HWTV 20 Juni 2022
Precies zoals het is, geen woord verkeerd.
Op verouderde modellen berekende stikstofneerslag omruilen voor wegenbouw, woningbouw en industrie. Hoezo natuur verbetering?
Abonnee
frog 20 Juni 2022
HWTV schreef:
Precies zoals het is, geen woord verkeerd.
Op verouderde modellen berekende stikstofneerslag omruilen voor wegenbouw, woningbouw en industrie. Hoezo natuur verbetering?
En dan heeft onze grote vriend Jetten ook nog de kolencentrales op vol gas gezet, lekker zo'n klimaatdrammer !
Abonnee
peer 20 Juni 2022
jan Jansen, je hebt helemaal gelijk.
als je meteen zegt hoe dan en wie. dat zou ik fijn vinden
Abonnee
Kjol 21 Juni 2022
Boeren passen niet meer in het plan van NL 2050. Vrijkomende gebieden worden ingezet voor ondermeer natuur met luxe villa's voor randstedelingen.
Abonnee
petatje 21 Juni 2022
peer schreef:
jan Jansen, je hebt helemaal gelijk.
als je meteen zegt hoe dan en wie. dat zou ik fijn vinden
De bemestingsnormen waar je steeds dure monsters moet nemen om te zien hoe je fosfaattoestand van de grond is. Veel bedrijven hebben nu voor hun bemestingsplan een adviseur nodig die doorrekent of je nog wel binnen de wettelijke norm blijft. Al dit soort regelingen, om het maar niet over vergunningen te hebben, zijn in overlrg met LTO tot stand gekomen. Men maakt keer op keer de fout om onwerkbare riducule wetgeving uit te werken die steeds meer ambtenaren en adviseurs op het boerenerf, waar de marges toch al steeds dunner zijn geworden, nodig maken.
Abonnee
xx 21 Juni 2022
Onvoorstelbaar dat je met dit beleid de hele Nederlandse welvaart zo op het spel durft te zetten. Daar kun je toch geen goed gevoel bij krijgen. Jammer dat ze alleen met de botte bijl beleid maakt en geen constructieve oplossingen aanbied.
ikke 21 Juni 2022
Andre schreef:
Mevr van der Wal wordt voor een kar gespannen waar ze niet los van kan, dat was ook het geval met Carola Schouten. Op dergelijke posities kan je niks betekenen al zou je willen, maar ze kan straks wel mooi zeggen dat ze minister is geweest daar is alles mee gezegd..!
Ik zou me niet lenen om zo voor schut te staan, maar er zijn er schijnbaar die overal lak aan hebben, enkel ikke ikke ikke
Abonnee
Juf Netjes 22 Juni 2022
Poetin draait voorlopig aan de knoppen en verder niemand.
Den Haag en Europa hebben nu niets maar dan ook niets in de melk te brokkelen.
laten we ons vooral nu niet te druk maken om deze lachwekkende schertsvertoningen.
Ik weet zeker dat we er een tijdje mee lachen en zeggen zie je nou wel de politiek in Nederland krijgt echt niks voor elkaar. De arme stumpers.
Abonnee
tijdbom 26 Juni 2022
Klopt helemaal.Poetin ligt in een deuk. Elke dag word hij een miljard rijker.Minder grondstof ,dus hogere prijzen. Wat korting voor China,en wij importeren uit China.Wij worden om zeep geholpen door onze eigen overheid en eu(Frans) De grootste hongersnood is aanstaande.
Nog minder boeren,nog meer groen,dan weer minder boeren vw het groen,en binnen afzienbare tijd kunnen wij alles wat met eten en fatsoenlijk leefomstandigheden betreft voor de Nederlandse bevolking ,onze eigen bevolking, importeren,terwijl alle overheden achteroverleunend in hun luxe fauteuil met glaasje wijn neer zien op ons boeren verdriet.
Onze acties zijn nog te soft geweest.Gelukkig gisteravond op tv gezien dat de boeren weer meer sympathie van de burgers krijgen. Die moeten we ook op de straat zien te krijgen.

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws stikstof

Schiphol maakt goud van koeienemissies

Nieuws Stikstofstemming

Stikstofuitverkoop wacht niet op kabinet

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

Analyse Stikstofstemming

Over stikstoftafels en een bloeddronken MOB

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox