Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?

2 Augustus 2022 - Boerenbusiness - 17 reacties

De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.

De heide wordt in Nederland NIET onderhouden. In Duitsland staat de Lüneburger heide vol in bloei en bij ons verdwijnt de hei. Vroeger onderhielden de boeren de hei door de gronden te beweiden en de vegetatie af te plaggen om mest van te maken. Nu moet de door de mens aangelegde natuur zich redden door er bijna niets meer aan te doen. Dit gaat nooit lukken. Hetzelfde is: je legt een tuin aan, maar onderhoudt de tuin niet en laat de natuur zijn gang gaan. Vervolgens ziet de destijds aangelegde tuin er na 10 jaar heel anders uit. Zo ook is het met onze Natura 2000 gebieden gegaan. De boer was de tuinman en is gestopt met het onderhoud van de tuin. Het eigendom van de Natura 2000-gebieden is overgedragen aan onze natuurinstanties en zij doen heel weinig aan onderhoud. De natuurgebieden die in het verleden door de boeren schraal werden gehouden, worden niet meer schraal gehouden en verrijken door stikstof. De boer is nu de aangewezen zondebok voor dit probleem.

Met onderhoud als afplaggen of chopperen van de natuurgebieden verschralen de natuurgebieden weer net als vroeger. Naast dat het een kostbare zaak is, willen de natuurinstanties dit ook zo weinig mogelijk doen, want zeggen zij: wanneer wij de heide afplaggen, verdwijnt naast de stikstof ook de andere mineralen, zoals kali, calcium, fosfaat en magnesium. Opvallend. Hetzelfde probleem als waar de landbouw mee wordt geconfronteerd. Alleen de landbouw wordt als vervuiler bestempeld, omdat hij dit verlies aan mineralen aanvult met meststoffen en veevoer. Anders verarmt zijn grond.

Onderhoud toepassen aan tuinen
Ditzelfde onderhoud moeten ook de natuurinstanties toepassen in hun tuinen. Zij moeten hun tuinen onderhoud geven door middel van: beweiding, plaggen, afbranden en chopperen. Vervolgens moet worden gekeken aan welke mineralen het natuurterrein een gebrek heeft en dan gericht bijmesten met de juiste samenstelling van mestsoorten. Nergens wordt door onze politiek dit probleem genoemd. Alleen maar met de vinger naar de boeren wijzen.

Geld steken in het onderhoud van onze aangelegde tuinen - de Natura 2000 gebieden - is veel goedkoper en effectiever dan onze boeren uitkopen, met alle gevolgen van dien. Vervolgens worden onze Natura 2000-gebieden net zo mooi als de Lüneburger Heide, want in Duitsland weten zij wel dat je een tuin moet onderhouden. Het is toch niet zo dat het uitkopen van de boeren niet gaat om de stikstof, maar om de herinrichtingsplannen van Nederland?De grote verbouwing van Nederland, door onze minister Hugo de Jonge geschreven. Om dit te realiseren is heel veel grond nodig. Met deze stikstofplannen kan de overheid goedkoop grond krijgen om dit plan te realiseren. Gezien de vastberadenheid van de overheid over de stikstofplannen - dat geen enkel oplossing bespreekbaar is - lijkt dit de werkelijke reden.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
17 reacties
Marc 2 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10899872/gaat-het-om-stikstof-of-om-herindeling-nederland]Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?[/url]
Hallo Jaap ,
Dit lijkt niet de reden , dit is de reden . degene die dit nog steeds niet in de gaten hebben dat dit voorbereidingen zijn voor de Tristate city , slapen wel heel erg diep , zullen waarschijnlijk dezelfde personen zijn die denken dat Nederland nog een land is , een rechtsstaat is , democratisch is , die denken dat corona een gevaarlijke ziekte is , geloven dat vaccineren hiertegen werkt , geloven niet dat het WEF geen invloed heeft , geloven ook niet dat Claus Swaab bestaat , geloven ook niet dat God bestaat , geloven wel dat we van apen afstammen , denken dat de aarde ontstaan is uit een oerknal , maken anders denkenden uit voor wappies of complotdenkers .
Beste mensen denk na , of droom verder , u gaat uw definitieve ondergang tegemoet
Abonnee
Insider 2 Augustus 2022
inderdaad, 100% akkoord.
Het grote gros van bevolking kijkt niet verder dan hun neus lang is met alle gevolgen van dien. Lotto, voetbal, koers en sex zijn DE ingredienten om het klootjes volk in slaap te wiegen en het lukt.
Hitler Jugend Ruttepetut, psychopaat eerste klas moet en zal gestopt worden.
Wij zijn met veel en de geschiedenis leert dat vroeg of laat alle links fascistische bobos het loodje hebben gelegd tov de grote meute.
Abonnee
lei 2 Augustus 2022
Als antwoord op Marc.....
Gelukkig zijn de meeste mensen wakker genoeg om de "waanideën"die u verkondigt als onzinnig gepraat te betitelen. Tjonge jonge...hoe krijg je het aan elkaar geregen. Gauw stoppen met alles waar je mee bezig bent en wachten op de dag des oordeels.... Ook al zit hier en daar misschien een fractie waarheid in...Dit wat u uitkraamt lijkt op sekte denken. En Insider sluit zich daar bij aan.... In welke wereld leven jullie???
Fr 2 Augustus 2022
En de stikstof heeft zo onderhand wel erg veel weg van de corona gekte.
Standvastig 2 Augustus 2022
Er zijn bewijzen genoeg dat het niet gaat om stikstof maar inderdaad om tristatecity.
Willem 2 Augustus 2022
Tristatecyti
Anti Wap 2 Augustus 2022
Ik kom hier niet om te zeggen dat de regering altijd de waarheid vertelt, maar doen alsof ze alleen maar leugens uitkramen en de bevolking in een leugen laten leven gaat mij echt te ver. De mensen die wel doen alsof dat zo is, kunnen of willen deze wereld niet meer begrijpen. Zij worden meegesleurd in de complotten en het nepnieuws mede afkomstig van internet trollen uit Rusland.
Anti Wap 2 Augustus 2022
Mijn vorige reactie was niet gericht op het artikel zelf, maar op de andere reacties onder het artikel.
Chris 2 Augustus 2022
Het is in 1985 dat groenlinks bij monde van Ria bekkers (groen links,,) en ik kan t mis hebben maar was zij n europarlementarier in Brussel ???in het tv programma capitool op ,zondagmorgen schetste hoe nederland er volgens groen links er in de toekomst uit moest zien n land zonder boeren ..wel veel infrastructuur met zeer grote havens schone industrie en alle resterende ruimte moest natuur voor recreatie zijn..het geld voor deze verkoop van de gehele agrisector zou uit brussel komen want de andere lidstaten wilden wel extra voedsel.produceren .dit is wat er nu gebeurd ..en stikstof is de stok waarmee nu geslagen wordt..maar hoe kun je langs de weg A67 als boer moeten wijken omdat je stikstofuitstoot neerslaat op de GROOTE PEEL. Terwijl het aantal vrachtautos op de weg dan met 300% toeneemt en de uitstoot van die Ad bleu(amoniak) vermengd met nox wel op de groote peel mag neerslaan..ik denk dat ieder weldenkend mens zn voorhoofd fronst als dit doorgaat.....ik hou mn hart vast om wat hier gebeurd ..boeren ,,HOUD STAND ,, en ga niet praten met Rutte en zn kompanen ..ze komen zelf tot bezinning als jullie niet komen ..de tijd van praten over boeren is voorbij..wat mij betreft dit plan moet van tafel.. en frans timmermans mag van mij opgenomen worden in tehuis waar men leeft op water en rijst.
Jasper 2 Augustus 2022
Reactie op Chris,
De uitstoot van het wegverkeer is relatief weinig vergeleken met dat van de landbouw. 40% van de stikstof uitstoot is afkomstig de landbouw en 11% van wegverkeer. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Hun rekenmethode is omstreden, maar het is het beste wat we hebben. Een 100% accurate rekenmethode kan zelfs de beste supercomputer niet draaien en iedere hectare dagelijks meten is ook geen doen.
Jasper 2 Augustus 2022
Reactie op Chris,
De uitstoot van het wegverkeer is relatief weinig vergeleken met dat van de landbouw. 40% van de stikstof uitstoot is afkomstig de landbouw en 11% van wegverkeer. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Hun rekenmethode is omstreden, maar het is het beste wat we hebben. Een 100% accurate rekenmethode kan zelfs de beste supercomputer niet draaien en iedere hectare dagelijks meten is ook geen doen.
Jasper 2 Augustus 2022
Oeps, daar ging iets mis
Abonnee
tijdbom 2 Augustus 2022
Jasper schreef:
Reactie op Chris,
De uitstoot van het wegverkeer is relatief weinig vergeleken met dat van de landbouw. 40% van de stikstof uitstoot is afkomstig de landbouw en 11% van wegverkeer. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. Hun rekenmethode is omstreden, maar het is het beste wat we hebben. Een 100% accurate rekenmethode kan zelfs de beste supercomputer niet draaien en iedere hectare dagelijks meten is ook geen doen.
Het ligt er maar aan hoe je het wil zien. Niemand kan mij wijs maken dat het verkeer maar 11% is,maar nogmaals hoe wilt men het zien.Vandaag werd bekend gemaakt dat de formule 1 races gewoon zonder berekeningen in september mag doorgaan. HIER had rvs realistisch in moeten zijn. Bij de boeren valt men over pinuts,terwijl de meest vervuilende sport toch wel races zijn. Gelijke monnikken,gelijke kappen.Ook hier keurt de slager zijn eigen vleeswaren.
P.A. Hondsmerk 3 Augustus 2022
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/25/in-de-grote-verbouwing-wordt-heel-nederland-binnenstebuiten-gekeerd-a4137371
Abonnee
Wouter 4 Augustus 2022
Wat een gezwets weer.

Kom boeren, we gaan weer gewoon ons werk doen naar ons dunken. Dat doen we al 7000 jaar, dus slecht kan dat niet zijn.

Laat de rest hun problemen maar zelf oplossen.
Peter 17 Augustus 2022
Wouter, aan de ketting leven honden geen mensen.
Bedankt voor je eerlijkheid, triest verhaal.

Als er sprake is van bedrog zullen politici, net als iedereen moeten boeten.

Wij moeten ons diep schamen voor de toekomst van onze kinderen, huidige boeren erven een nalatenschap niet door ouders die anderen hun problemen lieten oplossen en anticipeerde op watervloed en droogte in plaats van list en leugen met uw goedvinden.
Boerenverstand 17 Augustus 2022
Jammer dat de titel al een bepaald publiek trekt. De huidige oorlog tegen de bevolking kent geen doden en is onomkeerbaar.

Ongekend in onze geschiedenis, simpelweg omdat Nederland nog bestaat als sociale christencultuur: Partijen voor onderwerping staan klaar, zonder schoenen op de knieën superieur aan de onbesneden witte honden die hun cultuur weggeven.

Na bombardementen kan wederopbouw plaatsvinden, maar huidige cultuurgenocide spreid zich alleen maar verder uit, oneindige groei markswerking en kindersubsidie.

Bedankt VVD, geen enkel partij deed dit land een groter onrecht door het in goede banen leiden tot er niets meer van Nederland over is van onze cultuur, onze boerencultuur.

bedankt Wouter als sprekend voorbeeld van onze ondergang door zelfzucht
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Andere toon nieuwe Tweede Kamer en provincies

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox