Suikerindustrie en een deel van de bietentelers kijken naar de datum uit: 1 oktober 2017. Dan gaat het suikerquotum eraf. Maar wat daarbij even wordt vergeten is de consument die voor zichzelf een suikerquotum opwerpt. Suiker zou verslavend zijn, de veroorzaker van obesitas en kanker zijn en het energielevel verlagen. En dit zijn nog maar een paar van de tientallen beweringen.
Ook bloggers, foodies en zogeheten ‘fitgirls’ dragen de boodschap uit dat suiker een dikmaker en sluipmoordenaar is. Steeds meer mensen zijn bezig met minderen of gaan helemaal suikervrij eten. Onbewerkte voeding zonder toegevoegde suikers wint aan populariteit. Ook meer en meer basisscholen hebben zich op het thema gestort. Er mag alleen nog gezond worden gesnackt. Dus als pauzehap liever geen snoep of pakje frisdrank, maar fruit of groente en ‘gezonde’ dranken. Voor de overblijf geen chocolade hagel, maar vegetarische smeerworst (het staat echt in het voedingsbeleid van scholen met het vignet ‘Gezonde school’ i.s.m. het Voedingscentrum!).
Verder moeten de traktaties gezond zijn, evenals de tussendoortjes op schoolreisje, tijdens de avondvierdaagse, het nationale schoolontbijt etc en dan zijn er nog de lessen over gezonde voeding. Eén daarvan is een groot bord met pakjes drinken met daarnaast het aantal suikerklontjes die de drankjes bevatten geplakt (zie foto). Allemaal heel goed bedoeld. En zeker in bepaalde milieus waar ongezond eten en overgewicht veel voorkomen, zal het helpen, maar deze gezondheidswaanzin heeft ook een schaduwzijde.
Die ongewenste bijwerking heeft mijn dochter. Sinds groep 2 vraagt zij bij alles wat wij eten; Is dit gezond? Eerst gaf ik nog een eerlijk antwoord. Ik kan moeilijk zeggen dat cake gezond is. ‘Dan hoef ik het niet’, was haar reactie.
We zijn inmiddels bijna een jaar verder en ik durf nu wel te zeggen dat zij compleet is doorgeslagen, want ze wil bijna niets meer eten. Geen snoep, koek, chips of frites. Ze is 6 nu. ZES! Ze is in de groei, sport twee keer per week en kan niet stil zitten. Dàt is toch niet gezond meer!
Thuis zijn wij van de ouderwetse Hollandse pot, niet gespitst op diëten, maar wel op gezond boerenverstand. Geen uithongering, obesitas of een zwak gestel hier. Op naar de juf dus. Ook zij vindt dochters eetgedrag zorgelijk. Daarop trakteerde zij (tegen het beleid in) haar klas meteen op een snoepje. Zij zei daarbij: ‘Je mag best af en toe suiker eten, want dat heb je ook nodig om te leven.’
Hoe groot de invloed van de juf is, blijkt maar weer eens, want sindsdien eet dochter nu 1 koekje of snoepje per dag. Als ik er nog 1 aanbied, hoeft ze niet meer, want ‘ze heeft vandaag al gehad’, zijn haar woorden. Dat soort uitspraken doen vrouwen van 40, geen meisjes van 6! Om toch het broodnodige spek op haar ribbenkast te krijgen, is het zoeken naar tussendoortjes die ze naast fruit wel wil eten; dat zijn nu al weken sultana’s.
Eten is, zo jong ze is, nu al een issue bij haar en dat vind ik uitermate ongezond en zorgelijk. Zeker als je hoort dat anorexia nervosa steeds vaker bij kinderen van acht jaar voorkomt. Want wat is het volgende? Nu ligt suiker onder vuur, hiervoor waren het de gluten, lactose, vlees en de koolhydraten en de volgende voedselhype staat op het punt te beginnen; melk en zuivelproducten. Het wordt al gekker.
Zien de suikerproducten deze gekte ook of zijn ze er immuun voor? Na afschaffing van het melkquotum werden gouden bergen beloofd, maar als het verleden ons iets heeft geleerd is dat afschaffing van productiebeperkende maatregelen NIET tot een verhoogde consumptie leiden. Melk en suiker zijn niet te vergelijken, maar het zijn beide agrarische grondstoffen en daarom grillig in hun levensloop. Maken suikerfabrieken niet juist bietentelers verslaafd aan suiker door fors uit te breiden en datzelfde van de teler te eisen?
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873023/Suikerquotum-gaat-eraf,-maar-bij-de-consument-erop]Suikerquotum gaat eraf, maar bij de consument erop[/url]
Jammer Clarissa, dat je de link van een overmaat aan suiker(gebruik) aan bietentelers en hun fabrieken legt. Het quotumvrij worden van bieten telen en het volproppen van alles met suiker (zoals vele "deskundigen" vaststellen) heeft niets met elkaar te maken. Op geen enkele verpakking. bulkwagen met kristalsuiker staat dat er per liter frisdrank of per 100 gram koekjes 100 klontjes suiker moeten, daar is de producent van de frisdrank en koekjes zelf verantwoordelijk voor, dus die link gaat mank. Tuurlijk is het business voor de teler maar feit blijft dat de industrie van frisdrank ect. dit eigenhandig doet.