Agrifoto

Opinie Dick Veerman

Ook nieuwe LTO-voorman kiest niet voor de blijvers

2 April 2024 - Dick Veerman - 11 reacties

Minister Piet Adema liet kort geleden weten dat Brussel niet bereid is Nederland uit de brand van de mest te halen. Ger Koopmans, de nieuwe voorzitter van LTO Nederland vindt dat flauwekul. Hij wil vechten tegen Brussel.

Kort voor het Paasweekend liet nog zittend minister Piet Adema van Landbouw de Tweede Kamer weten dat hij bij de Europese Commissie zelfs geen begin van bereidheid heeft gevonden om ruimte te maken voor Nederlandse boeren die meer mestruimte nodig hebben. Die moeten ze uit kunnen rijden, desnoods alleen op grasland omdat dat weinig milieuschade oplevert vanwege de permanente dichtheid van het gewas. Hij wilde een beetje terug van de derogatie om meer mestplaatsingsruimte te mogen gebruiken dan de Europese mestnorm toestaat. Adema lijkt de handdoek in de ring te gooien. Ondanks intensieve gesprekken zegt hij in het huisblad van LTO Nederland: "Het gaat er niet komen, daar moeten we serieus rekening mee houden."

In een interview met hetzelfde blad vertelt Ger Koopmans, de nieuwe voorzitter van boerenkoepel LTO Nederland, dat hij wil vechten tegen Brusselse regels die het de Nederlandse melkveehouders moeilijk maken. Er moeten 600.000 van de 1,5 miljoen melkkoeien uit als die niet veranderen. Dat is zo exorbitant dat het de bedoeling nooit kan zijn geweest, zegt Koopmans met zoveel woorden.

Met name boeren met de modernste bedrijven zullen omvallen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen

Dick Veerman

De minister werkt momenteel aan een pakket maatregelen om ernstige mestoverschotten in Nederland te voorkomen. Die resulteren op papier uit het verlies van de derogatie bij een gelijkblijvende dierstapel. Nieuwe regelgeving dwingt tot krimp. Naar verwachting treedt hij daar volgende week mee naar buiten. Dat doet Adema om zogeheten generieke maatregelen te voorkomen. Dat zijn pondspondsgewijs toegepaste regels voor iedere boer. Ze zullen ertoe leiden dat vele boeren omvallen omdat hun bedrijven bij invoering van de lagere mestnorm economisch niet meer rond te zetten zijn. Met name boeren met de modernste bedrijven zal dat lot treffen omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Wijkers en blijvers
De ontstane situatie resulteert uit een lange serie kabinetten die onder druk van boerenkoepels geen keuze maakten. Ze hadden onderscheid moeten maken tussen wijkers, bedrijven die weinig toekomst meer hebben en nog slechts uitboeren zonder opvolging, en blijvers, bedrijven die wel toekomst én een jonge enthousiaste opvolger hebben die nog boer in Nederland wil worden. Dat enthousiasme neemt zienderogen af doordat opeenvolgende kabinetten die keuze inmiddels al zo'n 20 jaar niet maken. Tijdens een bijeenkomst in Terheijden ter gelegenheid van het afscheid van de lokale ZLTO-voorzitter Piet Hermus, zei LTO-melkveehouderijbestuurder Jos Verstraten vorige week maandag dat het hem pijn deed dat nou juist de bedrijven die geïnvesteerd hebben en theoretisch de toekomst zou moeten hebben, als eerste zullen omvallen door generieke maatregelen. Afgelopen dinsdag protesteerde hij fel tegen het beleid van Adema die niet zou snappen wat hij doet.

Adema zoekt verlichting van de boerenpijn in het regelen van extra geld voor de boeren. De uitdaging zit echter in het maken van een keuze voor de boeren die Nederland wil houden en het laten afvloeien van de stoppers die de ruimte voor de blijvers blokkeren, omdat ze te lang blijven 'hobbyen' voor ze uiteindelijk hun bedrijf staken. Maak je als beleidsmaker die keuze niet, dan zadel je alle boeren met een probleem op en moet iedereen zijn deel van het geheel krimpen. Het wegvallende volume veroorzaakt bedrijfseconomisch onderdekking van de kosten, met alle gevolgen van dien. Was bijvoorbeeld 30% van het volume afgevloeid in de vorm van wijkers, dan had de resterende 70% geen last van krimp en zou die gerealiseerd kunnen worden op goed functionerende bedrijven.

Theoretische powerplay
LTO-Voorzitter Koopmans wil ook opnieuw alle boeren redden, een onnatuurlijke strategie omdat zij tegen de markt ingaat. Zijn vakgroepbestuurder overziet de ontwikkelingen en hun oorzaken waarmee hij bestuurlijk rekening moet houden realistischer omdat het Nederlandse mestprobleem al van ver voor het met regelspaghetti strooiende Brussel dateert. Koopmans suggereert in het interview met Nieuwe Oogst dat hij dat Brussel kan bestrijden. Hij wekt daarmee de indruk dat hij dat kan omdat ook andere Europese boeren daar succesvol mee waren en zelfs importen uit Oekraïne mee konden blokkeren.

Onlangs legde ik uit waarom dat niet klopt: Nederland heeft lang nagelaten zijn landbouw zo te hervormen dat deze aan de basis-milieunormen van de EU voldoet. Misschien kan dat als Nederland zich maar lang genoeg horkerig opstelt in Europa en bijvoorbeeld weigert mee te betalen aan hulp voor Oekraïne. Onze (vermoedelijk) nieuwe Navo-baas Rutte zal daar verwijten over krijgen, maar als het aanstaande kabinet 'niet-Wilders' zich daar niet aan stoort, is het theoretisch denkbaar dat Koopmans een dergelijk powerplay zinvol kan opzetten.

De strategie van Koopmans komt echter het meest neer op doorgaan met schieten als je geen munitie meer hebt: de verordeningen op het gebied van mest aanpassen kost zoveel tijd dat juist de boeren met toekomst zullen omvallen en de groep die toch zal stoppen zonder opvolger blijft aanpielen. De strategie van Adema heeft meer weg van knallen met losse flodders in allerlei richtingen. Onlangs deed hij alsof hij met toestemming van Brussel voor Renure (gerecyclede stikstofkunstmest van echte mest) het mestprobleem van de Nederlandse boer had opgelost. Dat probleem is echter nog een maatje groter, terwijl onzeker is of Renure ongeclausuleerd gebruikt zal mogen worden.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.

Dick Veerman

Hoofdredacteur van Foodlog.nl
Reacties
11 reacties
Abonnee
SjefO 2 April 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10908437/ook-nieuwe-lto-voorman-kiest-niet-voor-de-blijvers]Ook nieuwe LTO-voorman kiest niet voor de blijvers[/url]
Adema is de oorzaak van het probleem en Adema vult op deze manier de wens van coalitiepartner D66 in.
Duister en nog eens duister !!
Abonnee
jt 2 April 2024
Wat een negatief artikel over een nieuwe lto voorman die eindelijk wel bereid is te vechten in Brussel. En dit puur op basis van feiten en niet van modellen of domme afspraken die tig jaar geleden door de Nederlandse politiek met Brussel gemaakt zijn. Feit is dat derogatie voor veehouders geen enkel negatief effect heeft op nitraat. Als we nu eens collectief achter deze voorzitter gaan staan en in Brussel zeggen tot hier en niet verder...
Abonnee
SjefO 2 April 2024
600 a 700000 koeien afmaken is dat goed voor de blijvers, de toeleveranciers de verwerkende industrie de mechanisatie enz.
Waarvoor, omdat dat een keuze is van het huidige kabinet (D66 vooral)
Alles wat in jarenlang door de agrarische sector zelf is opgebouwd naar de gallemiezen, diep triest.
HET VERSTAND ONTBREEKT.
Abonnee
Jurriaan 2 April 2024
Ach ik zie Ger niet direct iets anders gaan doen als Sjaak. Hij is ook CDA en de LTO-directeur die aan de touwtjes trekt blijft dezelfde. Het boerenperspectief blijft troebel en dat vinden ze in de politiek prachtig. Hoe onzekerder, des te meer boeren stoppen. Gaat Ger met de inmiddels beperkte invloed van LTO ook niets aan veranderen.
Abonnee
Zeewind 2 April 2024
Dick, waar blijft de analyse over de mestbenutting van Agractie!? Waar is het gezonde boerenverstand gebleven . Alke sectorenhoren nu samen te spannen met 1 beleidsdocument en daarin orde op zaken te stellen waar de grenzen liggen en welke kwaliteitsnormen daarmee gerealiseerd worden. Daar moet voorzitter Ger mee op stap if als hij dat niet wil, 5huisblijvdn als ..,wijker….
Blijvers , alle hens aan dek de beuk erin voor de formatie in Nederland en vóór d3 EU verkiezingen. Stel je toekomst veilig, er is al oorlog , dit kan er goed bij!
Het kan vriezen of dooien 2 April 2024
De belangen van de diverse sectoren liggen gewoon te ver uit elkaar, ook binnen de sectoren zelf staan de neuzen niet dezelfde kant op.

Dit geld niet alleen voor de landbouw maar voor alle sectoren.
Een triest voorbeeld zijn de grote multinationals als ze vinden dat ze onheus worden bejegend dan vertrekken ze gewoonweg uit Nederland de plaatselijke slager kan dat niet.


Abonnee
jan jansen 2 April 2024
Een keuzen maken is en blijf moeilijk voor LTO. Pappen en nat houden, daar zijn ze goed in. De overheid roept al veertig jaar dat er iets aan de hand is, er moet iets gebeuren. En keer op keer laat LTO weten: we lossen het zelf wel op. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet gelukt om een oplossing te vinden volgens de LTO strategie (andere boeren partijen mogen ook ingevuld worden ipv LTO).
Dirk 2 April 2024
Vanuit Europa ziet men Nederland als een Mathieu v.d. Poel. Zodoende besluit men om maar om er een zware kar aan te hangen. Alle oplossingen worden geblokkeerd.
Abonnee
Zeewind 2 April 2024
Blijft mijn stelling voor diersector breed in Nederland: tel alle innovatie resultaten bij elkaar, de gerealiseerde daling in veestapel omvang, de mest export en de potentie/taskstelling in de mestvergidting en het probleem is opgelost qua overschot nutriënten en veiligheid drinkwater en CO2 voet afdruk veehouderij. Dan blokkade EU en stem BbB of PVV en schaf jachtgeweren aan!!!!!
Abonnee
grijze haren 3 April 2024
gewoon zeggen tegen Brussel bekijk het maar wij bemesten ons land naar behoefte en laten het niet verhongeren maskeert maar onderschijt tussen vruchtbare grond en arme grond dan pas praten er verder
Abonnee
gerard 3 April 2024
maar als we dat zeggen dan krijgt mark Rutte zeker die top baan niet
en dat gunnen we hem toch wel (of toch niet)
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden