De laatste jaren zien we in de agrarische sector de wet- en regelgeving sterk toenemen, tot ongenoegen van veel agrarisch ondernemers. Hoe kunt u als individuele ondernemer om gaan met en staande blijven onder de toenemende regeldruk van de overheid?
We leven in één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Dat betekent dat we afspraken met elkaar moeten maken over heel veel zaken, willen we het leefbaar houden. De overheid is als eerste verantwoordelijk voor het maken van en toezien op de naleving van deze regels. Burgers en bedrijven worden geacht zich te houden aan de regels die de overheid oplegt. Als je in een samenleving geen afspraken met elkaar maakt over hoe zaken geregeld (of gereguleerd) worden loopt het (economisch) systeem vast en wordt het een chaos.
Noodzakelijk kwaad
In de agrarische sector kennen we wet- en regelgeving op heel veel gebieden. Dierenwelzijn, milieu, voedselveiligheid, ruimtelijke ordening, arbo, brandveiligheid om er maar eens een paar te noemen. Deze wet- en regelgeving kan helpen de hoge kwaliteit van de Nederlandse landbouw te handhaven. Het is dus aan de ene kant een noodzakelijk kwaad en beoogt aan de andere kant ook duidelijkheid en houvast te geven.
Onrechtvaardig
Vaak wordt wet- en regelgeving door ondernemers als onrechtvaardig en onpraktisch ervaren, bijvoorbeeld als de papierwinkel zoveel tijd en kennis van je vraagt dat het haast niet meer te volgen is, of als regelgeving met terugwerkende kracht wordt ingesteld. Dit geldt bijvoorbeeld als ondernemers voor keuzes komen te staan die ze eigenlijk niet willen of kunnen maken, denk daarbij maar eens aan de situatie waarbij is ingezet op groei maar waarbij de regelgeving deze groei begrenst.
Psychische druk
De laatste tijd hoor ik veel ondernemers verzuchten "Waar doe ik het allemaal nog voor?" De lol gaat er bij veel mensen als gevolg van de toenemende regelgeving vanaf. Ik merk dat toenemende regeldruk in veel gevallen ook toenemende psychische druk inhoudt. Dit komt veelal naar voren in de persoonlijke sfeer (verwaarlozing) of relationele sfeer, in huwelijken, (familie)relaties en gezinnen. In een aantal gevallen ligt een depressie of erger op de loer.
Denk aan jezelf
Hoe ga je er mee om als je toenemende spanningen en druk ervaart? Nog harder gaan werken, lost het niet op. Het ligt in de natuur van veel agrarisch ondernemers om zichzelf tekort te doen. Ik bedoel daarmee dat er bij veel ondernemers sprake is van een structurele onbalans tussen inspanning en ontspanning. Vergelijk het met de accu van uw auto of trekker: Die moet worden bijgeladen om te kunnen functioneren. Zo is het ook met u als mens. Zorg daarom voor voldoende momenten van ‘bijladen’. Verlies je relatie, je gezin, je vriendschappen of je hobby’s niet uit het oog.
Werk aan jezelf
Uw invloed op wat er vanuit de overheid of de sector op u af komt kan beperkt zijn. Maar u heeft wel invloed op de manier waarop u zelf omgaat met en reageert op toenemende regeldruk.
Helaas ervaren veel ondernemers de moeite van de toenemende regeldruk, waardoor de kans groot is dat zij hun passie voor het werk, de vrijheid en het bedrijf verliezen. Onderneem op tijd actie. U kunt zelf veel doen en hoeft er niet alleen voor te staan.
Wil u verder praten over dit onderwerp dan kunt u ons mailen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.