14 oktober is het 'Bedank de Boer Dag', daarom zijn alle artikelen en video's vrij toegankelijk.

Blog: Edin Mujagic

Die sterke euro is zo slecht nog niet

19 Maart 2018 - Edin Mujagic

Op wereldmarkt kost 1 vat olie op dit moment 27% meer dan in juni 2017. De prijs is opgelopen van circa $48 per vat naar ongeveer $61 dollar per vat. Echter, in euro's uitgedrukt bedraagt de prijsstijging van het zwarte goud slechts de helft (15%). De reden hiervoor is dat de euro sindsdien sterker is geworden, tegenover de Amerikaanse dollar.

Dit gunstige effect van de sterke euro merk je ook aan de pomp. Betaalde je in juni voor 1 liter diesel nog zo'n €1,28, inmiddels is dat (ondanks de genoemde stijging van de olieprijs) slechts €1,33. Kortom: dat is slechts minder dan 4% meer.

Indirect voordeel
Het voordeel van die sterke euro houdt niet op bij de zo goed als onveranderde prijs van diesel. Er is namelijk ook een groot indirect voordeel te ontdekken. Was de euro in de afgelopen maanden onveranderd gebleven (tegenover de dollar), dan was de inflatie in de eurozone hoogstwaarschijnlijk aannemelijk hoger geweest in de afgelopen maanden. 

Er is ook een groot indirect voordeel te ontdekken

Ook waren de verwachtingen van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de komende jaren dan waarschijnlijk hoger geweest. Dat is zeer belangrijk omdat de inflatieverwachtingen van de ECB (2 jaar vooruit) doorslaggevend zijn voor de monetaire koers van de bank.

Opkopen van obligaties
Was de euro in waarde gelijk gebleven, dan was de verwachting ontstaan dat de ECB eerder dan verwacht (eind dit jaar) zal stoppen met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties. En dat de bank al relatief vroeg in 2019 zou gaan beginnen met renteverhogingen. Anticiperend daarop waren de rentestanden gestegen, met alle gevolgen van dien voor de maandelijkse rentelasten van ondernemers die een lening (tegen variabele rente) hadden afgesloten.

Tegenwind voor exporteurs
Uiteraard zorgt die sterke euro voor wat tegenwind bij onze exporteurs, maar dat is een zaak waarmee wij in Nederland kunnen omgaan. Voor de komst van de euro wisten we doorgaans niet anders dan dat de waarde van onze munt (de gulden) steeg.

Met het oog op de euro en de voortdurende discussie over de vraag of die munt meer op de Duitse mark en de gulden of de Italiaanse lire moet lijken, is de geschiedenis in mijn ogen helder: een sterke munt is beter voor onze economie en onze welvaart dan een zwakke munt. En dat is dus niet alleen omdat een litertje diesel dan relatief goedkoop blijft.

Edin Mujagic

Edin Mujagić is econoom en beheerder bij Beleggingsfonds Hoofbosch. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ontwikkelingen in rente en inflatie. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Analyse Olie

Vrees voor aanval van Israël op olieproductie Iran

Analyse Energie

Hoop op staakt-het-vuren in Gaza duwt olieprijs omlaag

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Analyse Olie

'Olie in 2025 goedkoper door tegenvallende vraag'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden