BBB

Opinie Edwin Burgers

Toch op Caroline moeten stemmen

3 Mei 2021 - Edwin Burgers - 11 reacties

Voor de lancering van het BoerBurgerBoek in oktober 2019, die als opmaat diende voor de BoerBurgerBeweging (BBB), was ik uitgenodigd. Het was gezellige goed georganiseerde middag in het pré-corona tijdperk, in een oude trendy fabriekshal aan een kade in Deventer.

Een van de sprekers naast vanzelfsprekend Caroline van de Plas was Özcan Akyol, die de voor de hem zo karakteristieke nuchtere maar positieve draai aan de middag gaf. Na afloop nog een drankje en een aantal zo kan ik mij herinneren bijzondere en lekkere hapjes. Ik reed naar huis met het idee: prima bijeenkomst, maar of Caroline en met haar de andere lijsttrekkers nu een kans maken bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Nee, die kans achtte ik niet groot of beter gezegd de kans was in mijn ogen nul. Inmiddels weet ik wel beter.

Kanonnetjes van De Groot
In de jaren richting de verkiezingen gebeurde er veel. Natuurlijk, het laatste jaar stond de coronapandemie centraal en domineerde het nieuws. Daardoor verstomde enigszins het geluid van de kanonnetjes in de met name door Tjeerd de Groot aangezwengelde discussie over de halvering van de veestapel. De kop van de kiezer richting de verkiezingen stond niet naar de landbouw. Nog steeds was ik van mening dat BBB weinig kans had op een zetel, laat staan zetels in de Kamer. Daarop stemmen had dan ook geen zin.

Ik heb altijd voor grote partijen gestemd, omdat dan de kans op regeringsdeelname dan het grootst is en dat was voor mij een pre. Kleine partijen kregen sowieso nooit mijn stem. De geschiedenis leert van veel van zulke partijen het in de eerste jaren goed doen, qua zetels groeien, maar dan door ruzies - vaak uit het eigenbelang - weer in de marge verdwijnen. Recente voorbeelden zijn 50+, Denk en eigenlijk ook FvD. BBB kreeg mijn stem bij de laatste verkiezingen dus ook niet, ondanks het feit dat ze wel op mijn sympathie mochten rekenen.

Grote partij helpt niet
Een aantal weken na de verkiezingen ben ik gaan twijfelen of ik de juiste keuze heb gemaakt om niet op BBB te stemmen. Ik realiseer mij nu dat het stemmen op een grote partij voor een garantie op regeringsdeelname de landbouw niet heeft geholpen. Veruit het grootste deel van de kleine 18 miljoen mensen in dit land heeft weinig op met de landbouw qua economische, natuurbeheer en historische waarde.

Een stem hebben
in de Tweede Kamer
is goud waard

Bij hen gaat het vooral over hoe de vrij tijd door te brengen in dit rijke land, door veelvuldig het (vervuilde) vliegtuig dan wel cruiseschip te pakken. Of met de auto via al het aangelegde asfalt naar de uit de grond gestampte luxe vakantieparken te rijden op donderdagmiddag. Hoe makkelijk is het dan om als politieke partij de minderheid (lees agrarische sector) aan te pakken. Wil je zetels scoren, dan laat je je oren hangen naar de massa.

Mond vol tanden
Dat Caroline de mores van het Binnenhof nog verder moet doorgronden, is logisch, maar nu al worden er 'punten' gemaakt. Bijvoorbeeld in een debat met GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, waar Caroline er fijntjes op wees niet consequent over gif te praten, maar over gewasbeschermingsmiddelen. Bromets weerwoord bleef uit (lees: ze stond met haar mond vol met tanden).

Dat het voor de eenmansfractie van BBB niet haalbaar is om in alle dossiers te duiken die door de Kamer gaan, lijkt mij helder. Maar een stem in de Tweede Kamer te hebben die het geluid van de agrarische sector laat horen, is goud waard. De volgende zware opgave is BBB te laten groeien qua zetels in de volgende verkiezingsronde. Neem in die zin het voorbeeld aan de Partij voor de Dieren: focus focus en nog eens focus en zo min mogelijk intern met elkaar over hoop liggen à la Denk en 50+. Dan kan de broodnodige vluchtheuvel voor de landbouw een blijvertje worden.      

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.

Meer over

Politiek
Reacties
11 reacties
Stemmer 3 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10892063/toch-op-caroline-moeten-stemmen]Toch op Caroline moeten stemmen[/url]
Gestemd op Jan Klink (landbouw) nr. 35 van VVD, helaas de tweede kamer net niet gehaald en dit voelt inderdaad nu als een verloren stem voor de landbouw.
Achteraf ook voor BBB gekozen.
Abonnee
jan 3 Mei 2021
kan nog als er iemand van vvd minister of staatssecretaris wordt in het nieuwe kabinet
Henk. 4 Mei 2021
Caroline je doet het perfect, dus ga zo door.!



Abonnee
Ook een boerin 4 Mei 2021
Ik denk dat heel veel boeren op BBB gestemd hadden, als ze geweten hadden hoe goed Caroline is en duidelijk van zich laat horen. Zaak dat ze de goede mensen naast zich krijgt in de partij en zich niet gek laat maken. Sterke vrouw. Ze verdient respect.

Abonnee
joepi 4 Mei 2021
schreef:
iedereen heef toen zijn keuze gemaakt met eigen overweging, nu blijkt dat Caroline een flinke stem heeft in de kamer. volgende keer kan iedereen met een gerust hart op Caroline stemmen. op naar de 10 zetels!
ikke 4 Mei 2021
Stemmer schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10892063/toch-op-caroline-moeten-stemmen]Toch op Caroline moeten stemmen[/url]
Gestemd op Jan Klink (landbouw) nr. 35 van VVD, helaas de tweede kamer net niet gehaald en dit voelt inderdaad nu als een verloren stem voor de landbouw.
Achteraf ook voor BBB gekozen.
bij wie je ook op de vvd stemt, de stem gaat toch in het geheel op, een stem op de vvd is gewoon extreem links gestemd
Abonnee
jk 5 Mei 2021
@ikke, zet die fdf oogkleppen eens af, vvd extreem links noemen? gaat het wel goed met je?
kluit 5 Mei 2021
jk schreef:
@ikke, zet die fdf oogkleppen eens af, vvd extreem links noemen? gaat het wel goed met je?
De VVD is aardig naar links opgeschoven in de afgelopen jaren.

De VVD was altijd de partij die voor de ondernemers, kleine zelfstandigen en ZZPers stond daar is niet veel meer van over gebleven.
Abonnee
jk 5 Mei 2021
@kluit, dat klopt, maar dat is echt wel wat anders dan extreem links. en voor de kleine zelfstandigen denk ik dat er weinig partijen zijn die het beter doen helaas
Abonnee
verpachter 5 Mei 2021
het is een erg enthousiaste dame en goed dat ze er zit

laten we hopen dat ze zich gaat richten op enkele agri speerpunten.

En och dat elkaar de maat nemen daar in tweede kamer, ik zou denken doe het niet, het is nutteloos en kost alleen maar energie
Abonnee
west brabander 5 Mei 2021
ben benieuwd wanneer het eerste gedoe in de partij komt. Zij zit heel de week voor de camera, het is soort van Caroline show.
Vinden haar partijgenoten vast een tijdje goed, dan gaan ze morren

U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden