Eigen foto

Opinie Henny Verhoeven

Hoe verweven zijn het NRC en het OM?

28 November 2018 - 14 reacties

Op maandag 19 november rond half 8 's ochtends vond er een inval plaats bij een agrarisch adviesbureau in Heythuysen. Het bedrijf wordt verdacht van betrokkenheid bij de mestfraude en ook bij 5 klanten van het bedrijf worden invallen gedaan. Er wordt preventief beslag gelegd op onroerende goederen ter waarde van minstens €1 miljoen.

Het bureau werd vorig jaar nog genoemd in de mestfraudereeks van het NRC. Ook nu lijkt de krant een rol te spelen bij de invallen. De vraag is; hoe groot is de verwevenheid van het NRC en het Openbaar Ministerie (OM)?

Mestfraude?
In de vorig jaar gepubliceerde artikelenreeks over mestfraude tekende het NRC op dat 64% van de door hun onderzochte bedrijven beboet was voor mestfraude. De krant noemde daarbij bedrijven die al 20 jaar geen enkele overtreding hadden begaan. NRC houdt zich niet aan de wijze waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de fraude berekent, want daar wordt fraude per jaar bekeken.

Het aantal gecontroleerde bedrijven is afgezet tegen het aantal beboete bedrijven. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in administratieve fouten en echte fraude. Het NRC telt willekeurige bedrijven in een tijdsbestek van 20 jaar bij elkaar op. Van de ruim 1.100 bedrijven heeft NRC er zo’n 56 bekeken. Dat lijkt weinig representatief.

Uit gesprekken die ik had met personen die in de reeks van NRC worden genoemd, kwam het beeld naar voren dat journalisten Esther Rosenberg en Joep Dohmen zeer vooringenomen te werk gingen. "Ze probeerden mij steeds de woorden in de mond te leggen", zo zei de directeur van een verwerkingsbedrijf waar al jaren geen overtredingen geconstateerd waren. "Het was zeer onprettig."

Ook bij het bedrijf waar de inval maandagochtend plaatsvond, was dat de tendens van de gesprekken. "Het was duidelijk dat de journalisten ons al veroordeeld hadden", zei een van de medewerkers vorig jaar.

Spil in mestfraude
Op 19 november om 8 uur 's ochtends ging het stuk 'adviesbureau spil in mestfraude' online op de website het NRC. Dit artikel is ook geschreven door Rosenberg en Dohmen en gaat over het adviesbureau waar om half 8 een inval was. Daarin staat: "Maandagochtend, in het schemerdonker rond half 8, staan er ineens medewerkers van justitie, politie, de FIOD en rechercheurs op de stoep van...." Via Google blijkt dat het artikel zondag al voor 12 uur 's avonds klaarstond. Het NRC was hoogstwaarschijnlijk op de hoogte van de inval, en had zodoende het betreffende artikel al klaar.

Volgens NRC stond het artikel helemaal niet uren van tevoren klaar, maar stond deze op de buitenlandse server. Dit zou het tijdsverschil verklaren. Gezien het tijdstip van publicatie van de andere artikelen, werkt NRC dan meestal met Nederlandse servers (af en toe niet). Het kan, maar het is wel heel toevallig. Het stuk zelf kwam iets na 8 uur 's ochtends online. De inval was om half 8.

In krap 30 minuten zouden 2 journalisten een artikel hebben geschreven van bijna 800 woorden. Een dergelijk stuk moet dan ook nog langs een (eind)redactie. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit lukt in dat tijdsbestek. Ik schrijf zelf heel vlot en hoef met niemand af te stemmen, maar dat lukt mij beslist niet in zo'n korte tijd.

Sterke zaak?
Hoe bepalend is de rol van de journalisten van het NRC voor het OM? Het bedrijf waar de inval plaatsvond, is door NRC vaker bestempeld als het brein achter de mestfraude. Uit bronnen rondom het bedrijf blijkt dat het OM de inval heeft gedaan vanuit 'gerede twijfel'. De naam van het bedrijf kwam vaak naar voren als er veehouders verdacht werden van fraude. Er was echter geen concrete verdenking of zaak.

Als Brabantse ken ik het bedrijf. Het staat bekend om de expertise op het gebied van mestbeleid. De adviseurs kennen de wet vaak beter dan de medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de NVWA. Dat irriteert op het ministerie. Elke ondernemer met een ingewikkelde mestboekhouding komt echter al snel bij dit adviesbureau uit.

De adviseurs van andere bureaus sturen ingewikkelde dossiers zelfs door naar dit bedrijf. Veel ondernemers uit Oost-Brabant en Noord-Limburg  doen dus zaken met dit bedrijf. Het feit dat de naam van dit bedrijf dus vaak naar voren komt, kan weliswaar wijzen op een dubieuze rol. Maar, dat hoeft niet.

Het risico bestaat dat, onder druk van artikelen zoals die van het NRC (en in combinatie met de reacties hierop vanuit natuur- milieu- en dierenorganisaties), de noodzaak om tot een veroordeling te komen erg hoog wordt. Het OM ligt immers onder vuur. Ontstaat hier nu de situatie dat er, no matter what, een zondebok moet komen?

Comfortabel?
Voor het OM is het anderzijds wel comfortabel dat het NRC op deze wijze publiceert: het OM wordt hierdoor ondersteund in haar aanpak. Via NRC wordt een duidelijke boodschap neergezet: er is veel mestfraude, maar de daders worden niet gepakt omdat ze slim zijn. Mocht er geen of weinig bewijslast worden gevonden (bij de inval), dan ligt dat natuurlijk niet aan het OM en ook niet aan de onschuld van het bedrijf.

Nee, want dat ligt dan aan het feit dat het bedrijf zo vreselijk gewiekst is in het verbergen van de fraude. Op deze wijze is enige kritiek op het OM of het NRC altijd makkelijk af te doen. Het is een kwestie van je eigen waarheid creëren, maar daarvoor worden dan wel bedrijven geofferd.

boerenbusiness.nl

Henny Verhoeven

Henny Verhoeven is milieukundige en getrouwd met een melkveehouder. Ze is actief binnen Team Agro NL en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Daarnaast schrijft ze opiniestukken voor landelijke dagbladen en volgt het mestfraudedossier op de voet.
Reacties
14 reacties
Ard Eshuis 28 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10880640/hoe-verweven-zijn-het-nrc-en-het-om]Hoe verweven zijn het NRC en het OM?[/url]
De grootste "boeven" zitten dus bij NRC en het OM, handelen met voorkennis en doelbewust lekken naar media... Het betreffende bureau is nu al onherstelbaar beschadigd, terwijl er maar weinig aan de hand hoeft te zijn...
Harry 28 November 2018
Het is toch niet van algemeen belang dat de media van te voren wordt ingelicht. Zou anders zijn als een grote inval in een stad de buurt zou ontwrichten.
Floor de Jong 28 November 2018
Goed artikel Henny!

Ik neem aan dat je het als ingezonden brief naar de NRC stuurt?

Ik denk niet dat ze het plaatsen...
yep 28 November 2018
Bedankt Henny, wat kun jij de waarheid goed omschrijven. ook in eerdere artikelen weet je de juiste snaar te raken en de waarheid boven water te halen. Is een post als minister van landbouw niks voor jou?

Ik hoop dat dit soort artikelen ook doordringen bij de landelijke pers!
Jan Brok 28 November 2018
Dit artikel is Herkenning en Erkenning van de hedendaagse specialistische regelgeving.
Toon van Hoof Vredepeel 28 November 2018
Geweldig goed stuk Henny dat de relatie tussen NRC en het OM heel duidelijk weergeeft. Ik ken Joep Dohmen al meer dan 20 jaar toen hij voor Het Limburgs Dagblad een stuk gepubliceerd heeft over ons varkensbedrijf in het kader van de toen lopende discussies en akties over mest. Na het gesprek op ons bedrijf, waarbij ook nog een andere veehouder aanwezig was, voelde ik aankomen dat het artikel de verkeerde kant op zou gaan. Ik heb hem toen waarschijnlijk wat te hard aangepakt want hij heeft toen een artikel geschreven waarbij hij mijn handelswijze en bedrijfsvoering op een beschamende wijze de grond in schreef maar mijn naam in het stuk niet vernoemde. Hij schrijft, nu ook voor het NRC, nog altijd stukken waarbij vooringenomen meningen of standpunten de hoofdrol spelen. Een waardeloos journalist dus. Alleen als buitenstaander weet je niet beter en neem je de verhalen voor waarheid aan.
Henny, ga door op je ingeslagen duidelijke weg en ga voor niemand aan de kant. Succes.
yep 28 November 2018
Bedankt Henny, wat kun jij de waarheid goed omschrijven. ook in eerdere artikelen weet je de juiste snaar te raken en de waarheid boven water te halen. Is een post als minister van landbouw niks voor jou?

Ik hoop dat dit soort artikelen ook doordringen bij de landelijke pers!
Harry 28 November 2018
Yep, dat gaat niet doordringen. De hele pers is zo groen en rood als maar zijn kan. Denk ook niet dat ze op Henny zitten te wachten daar, sorry Henny. Succes bij je volgende stuk.
Toon 29 November 2018
Dat onze overhejd het voor iedere ondernemer/boer zo geweldig begrijpelink maakt dat hij/zij een dermate gespecialiseerde deskundige on MOET huren om zijn papieren in te vullen, zegt mijns inziens genoeg over diezelfde overheid. Dat er mensen zijn daar hun werk van maken en ons daarin met raad en daad bijstaan, dat is door alle aangeleverde regelbrij dan maar zo!
Gerda Busger op Vollenbroek 29 November 2018
Goed onderzoekwerk, dát zouden inderdaad meer journalisten moeten doen. Hoor en wederhoor. Maar na de media Thema dag "Geef de boeren maar de schuld" was het een klein moment minder, maar de gang naar achterbaks negatief nieuws, is goed nieuws voor de burger lees de Hogeropgeleide burger die zich laat informeren door het NRC. Met hun contacten en invloeden op Politici (partijen)die gebruik maken deze zelfde contacten. Henny, dank voor je speurwerk nu maar hopen dat de reactie in meerdere Dagbladen wordt geplaatst. Stille hoop is hoop én blijft hoop houden toch!!
Marc 29 November 2018
Het is jammer dat Joep Dohmen niet op de hoogte is wat hij misschien onbewust van schade aanricht bij mensen en bedrijven welke een flinke Deuk ( reputatieschade ) oplopen waar jaren hardwerkende arbeid aan vooraf ging en tevens goed op de hoogte zijn van de complexe wetgeving waar we mee van doen hebben.
Deze zijn nu al vooraf door deze Journalistiek veroordeeld en kunnen zich niet meer weren.
Met alle gevolgen van dien.
Marc
antoon de rond 5 December 2018
wat een toeval dat we vandaag een zelfde verhaal van onze geweldige overheid zien in bn de stem.
het gaat over de vuurwerkramp en hoe en vooral wie dan schuldig wordt gemaakt.
doorgaan henny het is belangrijk dat we de wereld laten zien hoe politiek, journalisten en activisten met boeren omgaan.

toontje
Jan 6 December 2018
We zijn nu ook niet ineens heiligen geworden in Brabant. Wat hulp bij kostenhalvering door gekunstelde mestscheiding en voer BV'tjes was ons jarenlang heel welkom. Inmiddels zijn de eisen aangescherpt en ligt elke mestproducent onder een vergrootglas. Iedereen in de keten verdient goud op een normale manier. Waarom is eenvoudig iets verdienen zonder sjoemelen voor een gewone boer niet meer mogelijk, dat is de kwestie.
schoenmakers1 6 December 2018
dit komt omdat onze kostprijs door de overheid kunstmatig omhoog geschroefd is
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox