Het is voor de Nederlandse suikerindustrie te hopen dat de olieprijs de komende jaren omhoog gaat. De suikerbiet is namelijk een prima grondstof voor bioplastics. Maar zolang de olie goedkoop is, krijgen fossiele grondstoffen de voorkeur. Dat is jammer, want onze boeren kunnen steun goed gebruiken nu de Europese Unie (EU) de suikerquota heeft afgeschaft.
Suiker Unie meldde eind november dat de opbrengst per hectare nog nooit zo groot is geweest als dit jaar. Het klinkt als een hosanna-bericht, maar is het wel goed nieuws? De komende jaren worden heel spannend voor de suikerindustrie.
Zonder plafond
De Europese suikerproductie zal een enorme sprong maken, nu er geen plafond meer is. Weet bijvoorbeeld dat de Oost-Europese suikerindustrie hard aan de weg timmert (importland Rusland wil in 2021 zelfvoorzienend zijn). En ook ‘s werelds grootste producenten (Brazilië, India, Thailand en China) voeren jaarlijks hun productie verder op. Maar nergens is de groei zo sterk als in de EU.
Kortom: er is nu al een explosieve toename van de suikerproductie gaande. Dit terwijl de vraag naar suiker in Europa juist daalt. Daarnaast komt er steeds meer concurrentie van isoglucose, een zoetstof uit granen die breed toepasbaar is; van drankjes tot bakkersproducten. Handelshuis ADM spreekt van een 'dramatische' groei van het aanbod.
Visies lopen uiteen
De visies op de toekomst van de Europese suikerindustrie lopen behoorlijk uiteen. De 1 ziet het rooskleurig: "De vraag naar Europese suiker zit in de lift, omdat we het goedkoopste aanbod hebben", zegt topman Hartwig Fuchs van het Duitse Nordzücker.
Daartegenover staat de vrees van overproductie van bijvoorbeeld Daniel Du Ville van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters, die de komende jaren rekening houdt met een stijging van de Europese suikerproductie van 50%.
Eerder dit jaar zei landbouweconomisch onderzoeker Bert Smit (Wageningen Economic Research) dat Nederlandse suikerbietenboeren zich geen zorgen hoeven te maken, omdat ze tot de meest efficiënte boeren van Europa behoren. Maar hij voegde er wel aan toe dat een lagere suikerprijs de Nederlandse suikerbietentelers in de problemen brengt.
Onderscheidend zijn
Waar zit de kracht van de onze suikerindustrie? Waarmee zijn we onderscheidend? Op productniveau lukt het ons door met veredeling het suikergehalte te verhogen. Ook de opbrengst per hectare is nergens zo hoog. Verder is ons productieproces het efficiëntste. Maar in mijn ogen is 'duurzaamheid' onze belangrijkste troef.
Met klimaatdoelstellingen die steeds dwingender worden, is de geavanceerde suikerindustrie bij uitstek een voorbeeld dat laat zien hoe via de landbouw klimaatdoelen te realiseren zijn. Uit een biet is meer te halen dan suiker. Grondstoffen voor verf en bioplastics bijvoorbeeld.
Suikerbieten nemen 10 keer zoveel CO2 op als bos. En de reststromen zijn prima te verwaarden (veevoer tot biomassa). Bieten zijn een perfect basisproduct voor de biobased economy.
Oftewel: een prachtig uitzicht op een interessante, nieuwe inkomstenstroom die nog toekomstbestendig is ook. Maar dan hebben we wel een hogere olieprijs nodig, als trigger voor chemische bedrijven om met betaalbare duurzame alternatieven aan de slag te gaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876793/suikerbietenindustrie-moet-hopen-op-hoge-olieprijs][/url]
Wie alleen maar vreest,
is nog nooit ver geweest.
Zonder risico nemen
valt er niet te ondernemen.
Als je denkt dat het zo slecht zal gaan
zoek snel een baan.
Ren je daar rot,
je baas lacht zich kapot.
De teelt zal zich uiteindelijk dichter bij de fabrieken gaan concentreren, het dure transport over soms idiote afstanden moet zo snel mogelijk stoppen.