Shutterstock

Opinie Johan Geeroms

Kijk komende tijd verder dan schijnherstel

10 September 2020 - Johan Geeroms - 4 reacties

Het goede nieuws voor de korte termijn is dat de Nederlandse landbouwsector flink meeprofiteert van de forse steunpakketten van vooral Duitsland (€130 miljard, 3,8% van het bbp) en Frankrijk (€110 miljard, 4,3% van het bbp). Het zijn belangrijke handelspartners voor de Nederlandse agri-economie. Zijn de steunpakketten genoeg om de economie weer op gang te krijgen? Of krijgen we te maken met schijnherstel?

Hoeveel we profiteren van de steunpakketten hangt af van meewind of tegenwind. Zo kan de groei-impact steviger uitpakken als steunpakketten binnen de eurozone meer op elkaar worden afgestemd. Maar belangrijker is de rem van de huidige onzekerheid. Komt er een tweede golf? Nieuwe lockdown? Deze onzekerheid pusht het spaargedrag van consumenten en remt de investeringsbereidheid van bedrijven.

Ook kan de financiële sector het effect van de stimuleringsmaatregelen drukken door kredietvoorwaarden aan te scherpen. Banken zijn bang door faillissementen overvallen te worden. In onze ogen is die angst terecht. Wij verwachten dat een recordgolf aan faillissementen de eurozone zal overspoelen.

Aanpassen aan nieuwe situatie
Wat kunt u daarmee als agrarisch ondernemer? Om te beginnen is het belangrijker dan ooit om grip te krijgen op uw liquiditeitspositie. Maar er moet natuurlijk veel meer gebeuren. Welke aanpassingen zijn nodig voor uw businessplannen? Wat zijn de scenario's die u voorziet en hoe gaat u daarop inspelen? Neem alleen al de supplychain. U zult de continuïteit opnieuw moeten organiseren.

Eén ding is duidelijk: terug naar vóór corona gaan we niet meer. De crisis zal de transitie van de landbouw versnellen. Ons internationale model heeft ons ver gebracht, maar in de toekomst zullen we moeten dealen met handelsbelemmeringen en protectionisme. En kijk hoe lockdowns en grenssluitingen onze afhankelijkheid van buitenlandse arbeidsmigranten pijnlijk heeft blootgelegd.

Digitalisering en automatisering
In nagenoeg alle sectoren zien we de afgelopen maanden doorbraken op het gebied van digitalisering en automatisering. Neem het onderwijs; na jaren soebatten is het door corona opeens het online lesgeven doorgebroken. Precies hetzelfde geldt voor de landbouw als we naar de robotisering kijken. Het aantal octrooi-aanvragen voor robots in de land- en tuinbouw is afgelopen halfjaar met 50% gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Met personeelsgebrek als belangrijkste aanjager.

Uitdagingen
In mijn ogen is de belangrijkste uitdaging voor de landbouw: het (terug)winnen van het vertrouwen in veilig voedsel.  U zegt misschien: ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu, maar zo ervaart de consument het niet. En zeker niet na corona. Hoe verhogen we de transparantie over a) de herkomst van producten (en ingrediënten) en b) hygiëne en c) de voedselveiligheid.  Wellicht dat blockchain-technologie daar een rol bij kan spelen. Een digitaal logboek dat inzicht geeft in alle transacties rondom een product.

Genoeg uitdagingen voor u als ondernemer. Maar u bent niet de enige. De hele wereld heeft er mee te kampen. En juist dat moet u vertrouwen geven. Als het gaat om innovatie in de landbouw hoort ons land tot de absolute top!

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
4 reacties
hans 10 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10889125/kijk-komende-tijd-verder-dan-schijnherstel]Kijk komende tijd verder dan schijnherstel[/url]
Het is toch wel opvallend hoe in een land,
waar de boeren met de strengste productie wetten en productie eisen van de industrie te maken hebben,
dat daar die verwerkers en retailers van voeding nu ineens inzien dat ZIJ het zijn die de burgers een rad voor ogen draaien,
door te schermen met de nederlandse productie, maar daarvoor in plaats veelal buitenlandse, onder lagere eisen geproduceerde dus goedkopere, ingredienten in voedingsmiddelen verwerken, of zo in de schappen leggen.

Winst van de aandeelhouders is immers veel belangrijker dan de gezondheid van die consument.

Inderdaad, de consument vertrouwt U niet meer, en terecht!
Abonnee
huug 10 September 2020
schreef:
ongelukkig genoeg
hans 11 September 2020
huug schreef:
schreef:
ongelukkig genoeg
Ongelukkig genoeg ??

Dat de gewone burger nu eindelijk inziet dat zij door vele (alle?) grote industrien, winkels, "kenniscentra", media en overheden wordt belazerd?

Ik denk dat het tijd wordt voor een grote reset waarbij er een grote rekening te vereffenen valt!
Jan 13 September 2020
Tijdens een werkelijke crisis komt de primaire sector vanzelf bovendrijven.

Huidige staat van beleg door linkser als linkse flauwekulmanagers die met subsidie spookbedrijven secondaire sector in de lucht houden is intellectueel een aanfluiting van wat Nederland ooit was.

Geen sprake van herstel, maar van de waarheid.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden