a katz / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

Krijgt Trump de Fed in zijn macht?

26 April 2019 - Joost Derks

Volgende week neemt de Amerikaanse centrale bank (de Fed) een rentebesluit. Dat levert naar verwachting echter niet veel verrassingen op. Of zwicht de bank toch voor de druk vanuit het Witte Huis?

Daden spreken luider dan woorden. Toch draait volgende week alles om de woorden van Jerome Powell, voorzitter van de Fed. Het staat vast dat de Fed de rente onveranderd laat, want een onverwachte rentezet leidt tot een flinke schok op financiële markten. Bovendien verspeelt Powell dan in 1 klap het vertrouwen dat hij sinds zijn aantreden (februari 2018) kweekte. Zelfs de zwakke groeicijfers van vrijdag 26 april kunnen Powell niet verleiden om aan de rente te sleutelen.

Hoe eng is groeivertraging?
De kans is namelijk flink dat de economische groei in het eerste kwartaal lager uitpakt dan de officiële prognose (1,8%). Zakenbank JPMorgan Chase stelde de schatting in februari al bij tot 1,5%. In het vierde kwartaal kwam die groei nog op 2,2% en in de 2 kwartalen daarvoor was dat zelfs 3,5% en 4,2%. De groeivertraging is echter niet zo dramatisch als het lijkt, want in 2018 kreeg de Amerikaanse economie al een stevige duw in de rug van de belastingverlaging van president Donald Trump. Ook de handelsoorlog met China en het zeer koude winterweer zetten een rem op de groei.

Het meest waarschijnlijke scenario is nu dus dat de economische groei in de Verenigde Staten de komende maanden weer wat gaat versnellen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is namelijk hoog, de arbeidsmarkt staat er prima voor (werkloosheid is minder dan 4%) en de loongroei ligt boven de 3%. Een inflatie van 1,9% (over maart) ligt daarnaast vlak bij de officiële doelstelling van 2%. De economie geeft dan ook geen aanleiding om de rente bij te stellen.

Beurswereld juicht, valutawereld huivert
Toch is het geen uitgemaakte zaak dat een rentezet in 2019 uitblijft. Dat heeft alles te maken met de toenemende druk vanuit het Witte Huis. Een lage rente geeft de economie een impuls, en dat komt Trump goed uit op weg naar verkiezingsjaar 2020. Eerder was de omgekeerde rentecurve een voorbode van een recessie. Beleggers zullen een renteverlaging dan ook met gejuich ontvangen, maar op de valutamarkten is dat anders. De lage rente maakt het minder lucratief om vermogen in een bepaalde munt aan te houden.

Bovendien wekt een lagere rente weinig vertrouwen; zeker wanneer de politici proberen om een voet tussen de deur te krijgen bij de centrale bank. Op futuremarkten prijzen de handelaren al een kans van circa 40% in op een renteverlaging voor de jaarwisseling. Het wordt dus interessant om te horen wat Powell te vertellen heeft. 

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

FedInflatie

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Nieuws Economie

Deflatie door flink lagere energieprijzen

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox