Shutterstock

Opinie Joost Derks

Positie dollar in gevaar door forse coronasteun VS?

27 Juni 2020 - Joost Derks - 3 reacties

In de Verenigde Staten halen ze alles uit de kast om de economie weer op stoom te krijgen. Het land pompt op verschillende manieren omgerekend $20.000 per inwoner in de economie. Brengen die maatregelen de positie van de dollar als belangrijkste reservemunt ter wereld in gevaar?

Het ziet er niet goed uit voor de dollar. Dat kan je ten minste denken als je alle doemverhalen leest die de afgelopen tijd de ronde doen. Stephen Roach – voormalig hoofdeconoom van Morgan Stanley - voorspelt bijvoorbeeld dat de munt met 35% gaat dalen ten opzichte van andere belangrijke valuta's.

Hij maakt zich grote zorgen over het structurele tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten en over het gebrek aan een goede financiële buffer. De Chinese renminbi kan in zijn ogen uitgroeien tot de dominante munt in de wereldhandel. Daarbij wijst Roach op de voortgang die de Chinese regering boekt bij het hervormen van de economie naar een systeem dat meer drijft op binnenlandse consumptie dan exportgroei.

Waanzinnig steunpakket
De verhalen over een dollardaling worden opgestookt door de enorme steunpakketten die er in de Verenigde Staten zijn doorgevoerd. Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse staatsschuld van februari tot en met mei met € 48 miljard is gestegen.

Als je terugrekent hoeveel dat per Nederlander is, kom je uit op bijna € 3.000. Dat is kinderspel in vergelijking met wat er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurt. Daar neemt de totale overheidsschuld alleen al in het tweede kwartaal naar schatting met €3.000 miljard toe. De balans van de Federal Reserve is zelfs met een nog groter bedrag gegroeid. Al die bedragen samen, zijn bijna $20.000 per inwoner waard.

Nare gevolgen
Als financiële markten het vertrouwen in de Amerikaanse financiën verliezen, kan de dollar inderdaad een flinke glijvlucht maken. Dat heeft grote gevolgen. De Amerikaanse consument is traditiegetrouw een belangrijke motor achter de wereldeconomie. Als de dollar daalt, valt er voor deze groep een stuk minder te consumeren.

Dat is slecht voor winsten van bedrijven die zaken doen in de Verenigde Staten – en voor iedereen die in deze ondernemingen belegt. Amerikaanse staatsobligaties leveren in dit scenario een stuk minder op voor buitenlandse beleggers.

Kortom: pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote partijen krijgen flinke klappen en zelfs China springt er niet goed uit. Het land heeft namelijk ruim $ 1.000 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties.

Waarom een dollarcrash er nu niet komt
De afgelopen tijd heeft de dollar een klein beetje terrein verloren ten opzichte van andere valuta's. In vergelijking met de euro is de munt in de afgelopen maand bijvoorbeeld met 2,5% gedaald. Maar het je moet wel een heel grote pessimist zijn om dat als opmaat te zien voor een heftige correctie.

Die mogelijkheid doemt pas op als aan twee voorwaarden is voldaan: er moet een goed alternatief zijn en de Amerikaanse economie moet structurele problemen kennen. Hoewel over dat laatste valt te twisten, speelt de renminbi zo'n kleine rol op het wereldtoneel dat deze munt nog lang geen geloofwaardig alternatief is.

De renminbi is slechts betrokken bij 4% van alle valutatransacties, tegenover 88% voor de Amerikaanse munt. Voorlopig blijft de dollar oppermachtig in valutaland, alhoewel een bescheiden verzwakking als gevolg van de grote steunpakketten niet valt uit te sluiten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
3 reacties
hans 27 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10888030/positie-dollar-in-gevaar-door-forse-coronasteun-vs]Positie dollar in gevaar door forse coronasteun VS?[/url]
De nederlandse staatsschuld is niet de bottleneck, het feit dat de ECB de europers ongeremd laat draaien en daar Nederland in mee naar de afgrond zuigt zal beslissend zijn.
Trump en de VS hebben hun zaakjes heel wat beter voor elkaar, hun leger en hun grip op de olie verzekeren heel veel. (Wat je daar dan ook van mag denken!)
Narcos 27 Juni 2020
Het is een race naar de bodem, alle valuta doen hun best om zo goedkoop mogelijk te zijn. Stiekem gaat het overal kneiter slecht, maar als iedereen slecht presteert valt het amper op.
Koopkracht kan onder druk komen door het vele bijdrukken van valuta, Europese economieën kunnen harde klappen krijgen als blijkt dat er een keer einde komt aan het zogenaamde gratis geld.
Goud klompje 29 Juni 2020
Neem aub allemaal een abonnement op Analyse van Jeroen Vandamme uit zuid Frankrijk. Kort verteld: op een blauwe maandag ontploft onze dierbare N euro en zakt naar de diepste der diepsten....
oplossing : "in gold we trust". op de korte termijn is goud zogezegd duur. 51000 /kg maar dit zegt niks. als de N euro ontploft en goud gaat nr 150000, en je hebt er....dan ben je niets kwijt. er zullen nog veel tranen vloeien.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Opinie Joost Derks

Inflatiedoelstelling Turkije even absurd als ambitieus

Opinie Joost Derks

Oplaaiend bankenvuurtje is gunstig voor de dollar

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox