Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat gaat er schuil achter de goudkoorts?

7 Augustus 2020 - Joost Derks - 2 reacties

De recordjacht van de goudprijs en de daling van de dollar trekken de afgelopen weken veel aandacht. Beide zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Goud is een absolute winnaar in een jaar waarin aandelenmarkten in de greep zijn van corona en de spaarrente bij veel banken het nulpunt bereikte. Het edelmetaal is in 2020 al met ruim 30% gestegen. Deze week werd de magische grens van $2.000 bereikt. Het is nog maar de vraag of rally hier ophoudt. Analisten van zakenbank Bank of America voorspellen al dat de goudprijs binnen achttien maanden doordendert richting $3.000.

De recordjacht van goud kan niet los gezien worden van de terugval van de Amerikaanse munt. Omdat de dollar daalt, ziet de stijging van de goudprijs er nog indrukwekkender uit. In dollars uitgedrukt, is het edelmetaal binnen twee maanden 20% meer waard geworden. Omgerekend naar euro's, blijft van die stijging minder dan 10% over.

Megaschuld
Daar komt bij dat de oorzaak van de dalende dollar, ook de reden is waarom de goudprijs oploopt. steeds meer mensen maken zich zorgen over de oplopende Amerikaanse staatsschuld. In de eerste 3 jaar dat Donald Trump in het Witte Huis zat, is die schuld opgelopen van minder dan 20 tot meer dan 23 biljoen.

Als gevolg van de ongekende maatregelen om de economie weer op gang te helpen na de corona-klap, groeit dat bedrag dit jaar tot ongeveer 27 biljoen. De nettoschuld is straks grofweg 1,2 maal zo groot als de omvang van de Amerikaanse economie. Ter vergelijking: in Nederland komt die verhouding eind dit jaar uit op 0,6. Zo bekeken is het geen wonder dat veel partijen in goud nu meer zien als een veilige haven dan de dollar.

Amerikaanse afwaardering
Ook kredietbeoordelaars hebben hun twijfels over het financiële beleid in de Verenigde Staten. Een paar dagen geleden stelde Fitch de vooruitzichten voor het land bij van neutraal naar negatief. Dat is een eerste stap op weg naar een verlaging van de allerhoogste AAA-rating. In dat geval zullen beleggers een hogere rentevergoeding vragen dan de 0,5% die ze nu ontvangen over Amerikaanse 10 jaars-staatsobligaties.

Daar zitten de Verenigde Staten natuurlijk niet op te wachten. Er zijn verschillende manieren om de staatsschuld binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld door de belastingen te verhogen en de uitgaven terug te schroeven. Dat zijn echter impopulaire maatregelen die bovendien het economisch herstel in de kiem smoren.

Inflatieverwachtingen
De vrees is dan ook dat de Federal Reserve de inflatie de komende jaren behoorlijk laat oplopen. Inflatie is het effect dat je voor dezelfde hoeveelheid geld minder goederen of diensten kan kopen. Bij een inflatie van gemiddeld bijna 3% is de koopkracht van je geld na 10 jaar met een kwart gedaald. Dat is vervelend voor wie zich bijvoorbeeld rijk rekende met het vooruitzicht van een zeker pensioeninkomen.

Maar voor iedereen met schulden is dat juist gunstig: de koopkracht van het bedrag dat ze in de toekomst moeten terugbetalen, neemt namelijk ook af. De valutawereld houdt de Amerikaanse inflatieverwachtingen dan ook scherp in het oog. Als die nog verder oplopen, blijven de dalende dollar en stijgende goudprijs de financiële krantenkoppen beheersen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
2 reacties
2Simpel 7 Augustus 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10888635/wat-gaat-er-schuil-achter-de-goudkoorts]Wat gaat er schuil achter de goudkoorts? [/url]
Verdienmodel regerende banken is gratis geld (crisis) door inflatie.

Hierbij moet dus ten alle tijde voorkomen worden dat arbeidsvaluta gekoppeld word aan goud of crypto (banken: maar wel de technologie blockchain misbruiken voor onderwerping ABN AMRO), dat is echter de hoofdtaak van de overheid.

Blockchain: Een intellectuele resultante van onze weggegeven cultuur
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
hans 7 Augustus 2020
Het scenario '25-'35 van Duitsland is gewoon op herhaling.
Eens kijken of ze nu andere schuldigen vinden?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden